ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν.Γιαννακοπούλου: Απαιτείται Εθνικό Σχέδιο
Η μείωση της ανεργίας, η εξασφάλιση εργασίας στους νέους, η κοινωνική στέγη και το δημογραφικό είναι κρίσιμα θέματα που συνδέονται και η επίλυσή τους απαιτεί Εθνικό σχέδιο
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα νέοι και ανεργία όπου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ,ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Κατά τη τοποθέτηση της η κα. Γιαννακοπούλου επισήμανε στον Υπουργό την υφιστάμενη κατάσταση. Συγκεκριμένα η κα. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων, είπε:
«Σήμερα, στην Πατρίδα μας, μετά από μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι πάλι με νέες προκλήσεις και έντονα προβλήματα.
Έχουμε χρέος να απαντήσουμε στην αγωνία των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενέστερων, των νέων αλλά και των ανέργων που σήμερα δοκιμάζονται. Οι νέοι που σήμερα δεν βλέπουν ελπιδοφόρες προοπτικές πρέπει να τύχουν ειδικής μέριμνας μέσα από ένα επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων και πολιτικών.
Δεν είναι μόνον η ανεργία και η δυσμενής οικονομική συγκυρία του παρελθόντος και του παρόντος, είναι, κυρίως, η έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για την παροχή ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης, που διόγκωσαν το φαινόμενο της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, γνωστό με τον όρο brain drain.
Το brain drain αφορά εκείνο το τμήμα του εγχώριου εργατικού δυναμικού που διακρίνεται από υγεία, υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση, μεγάλη κινητικότητα και απασχολησιμότητα και για αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια οικονομία.
Εκτός της ανεργίας και των χαμηλών μισθών, η υστέρηση του εκπαιδευτικού συστήματος στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού και η αδυναμία της εγχώριας οικονομίας να διατηρήσει και να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους συμβάλλει στην έξαρση του φαινομένου.»
Στην συνέχεια η κα. Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στον ατελέσφορο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα της ανεργίας των νέων η Κυβέρνηση, λέγοντας:
«Η Ελλάδα εδώ και χρόνια υποτίθεται ότι εφαρμόζει πολιτικές απασχόλησης των νέων οι οποίες είναι σχεδόν πλήρως συνυφασμένες με την στρατηγική της Ε.Ε και περιλαμβάνουν πολλαπλές δράσεις όπως: Επιδόματα, Εξεύρεση Εργασίας, Ασφάλεια και υγεία, Εκπαίδευση.
Εκ του αποτελέσματος τα παραπάνω έχουν αποτύχει παταγωδώς. Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που εκπόνησε η Κυβέρνηση, χωρίς διάλογο και διάθεση να καταστεί πράγματι Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, ευαγγελίζεται τη δημιουργία νέων άμεσων θέσεων απασχόλησης και το έμμεσο άνοιγμα εξειδικευμένων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας κυρίως στον χώρο του ψηφιακού κόσμου.
Δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο σήμερα, ούτε διαφωτιστήκαμε περαιτέρω.»
Και έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας μας. Η ένταση και η δυναμική του φαινομένου καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο, την λήψη ουσιαστικών μέτρων για να το αντιμετωπίσουμε προς όφελος τόσο των νέων όσο και της εγχώριας οικονομίας.
Ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στο δημόσιο διάλογο την πρότασή μας για ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάλογο με αυτό της Πορτογαλίας.
Μια πρόταση που εξασφαλίζει θετική προοπτική για τα νέα ζευγάρια. Στηρίζεται στην απόκτηση ενός αποθέματος δημοσίων κατοικιών, που θα διατίθεται προς ενοικίαση. Κάτι που είναι εφικτό, αν εκμεταλλευτούμε τις δημόσιες εκτάσεις και ακίνητα και αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατασκευή και ανακατασκευή χιλιάδων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές. Ακόμη, θα παρέχονται κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να νοικιάσουν τις κατοικίες τους, που παραμένουν αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η μείωση της ανεργίας, η εξασφάλιση εργασίας στους νέους, η κοινωνική στέγη και το δημογραφικό είναι κρίσιμα θέματα που συνδέονται και η επίλυσή τους απαιτεί πολιτική βούληση και μακροχρόνιο Εθνικό σχέδιο, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και των Εθνικών πόρων.»