ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Nάντια Γιαννακοπούλου: «Χρειάζεται μια μεγάλη συστράτευση Πολιτείας, γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων»
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι : «Για ακόμα μία φορά, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου συζητάμε για ένα μείζον θέμα, που έχει τεράστιες, ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και σε κάθε ελληνική οικογένεια. Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων, αποτελεί σήμερα μια μάστιγα στην ελληνική κοινωνία, τροφοδοτεί προβληματισμούς, Πλέον, δεν έχετε άλλα περιθώρια παρατήρησης. Την περσινή χρονιά, εδώ μαζί συζητούσαμε για το τί συμβαίνει εκεί έξω και το ερώτημα είναι: τί πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία; Τα όσα ακούσαμε από εσάς, είχαν κάποιο αποτέλεσμα; Νομίζω πως όχι.
Καθημερινά παρακολουθούμε από τα δελτία ειδήσεων ανησυχητικά περιστατικά παραβατικότητας, άσκησης νοσηρής βίας, σύγκρουσης συμμοριών ανηλίκων. Οφείλω να είμαι ξεκάθαρη και δίκαιη από την αρχή και το έχω επαναλάβει. Έχω πλήρη γνώση ότι την ευθύνη και επομένως τη λύση, δεν την έχει αποκλειστικά, το Υπουργείο σας ούτε η Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που μοιάζει να πολλαπλασιάζεται, να στηρίζεται στην καλλιέργεια επικίνδυνων προτύπων ζωής και επομένως χρειάζεται μια μεγάλη συστράτευση Πολιτείας, γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων. Γιατί ξέρετε, ότι δεν μιλώ μόνο ως βουλευτής της αντιπολίτευσης σήμερα. Μιλώ και ως μάνα τριών ανήλικων κοριτσιών, και ως πολίτης μιας κοινωνίας, που διαβάζω, ακούω, πληροφορούμαι καθημερινώς για περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Και αυτός ο συνδυασμός μητέρας και πολιτικού, είναι που με θυμώνει, με τρομοκρατεί αλλά και μου προσάπτει ένα τεράστιο ηθικό βάρος, να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.»
Απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε: « Εκεί έρχεται η δική σας υποχρέωση. Η ανάληψη πρωτοβουλίας, για την εκπόνηση ενός σχεδίου πρόληψης τέτοιων περιστατικών με την συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων. Για να αισθάνονται οι γονείς και τα παιδιά τους, οι δάσκαλοι και οι μαθητές τους, ότι δεν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα βίας, σε χώρους που δεν θα έπρεπε, ούτε στη φαντασία μας να τους θεωρούμε επικίνδυνους. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ , προκύπτει ότι μετά από χιλιάδες περιστατικά, μόλις σε λίγους μήνες, έχετε μια σαφή πλέον εικόνα του τί πρέπει να κάνετε. Είτε ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε ακόμα περισσότερο κινητοποιώντας υπηρεσίες άλλων συναρμόδιων Υπουργείων.
Πρέπει να τα εντοπίσετε, να συνεκτιμήσετε γενικά τα στοιχεία και να ενεργήσετε ουσιαστικά και άμεσα ως Κυβέρνηση.
Οπότε σας ερωτώ : 1) Έχετε προβεί στην λεπτομερή ανάλυση των στατιστικών, τα οποία έχουν προκύψει από τις συλλήψεις ανηλίκων, ώστε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για συγκεκριμένους παράγοντες (ηλικία, περιοχή, οικογενειακή κατάσταση κλπ) που θα βοηθήσουν την καταπολέμηση και την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων; Αν ναι, ποια συμπεράσματα έχετε εξαγάγει; 2) Σκοπεύετε άμεσα να προβείτε, σε συνεργασία με υπηρεσίες άλλων Υπουργείων (Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), σε δράσεις με σκοπό την ενημέρωση-πληροφόρηση των γονέων-εκπαιδευτικών-μαθητών για την έξαρση του φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων και τους τρόπους καταπολέμησης αυτού;»
Ο κος Υφυπουργός, απαντώντας ανέφερε ότι: «Θα σας πω, λοιπόν, ότι η Ελληνική Αστυνομία πράγματι δραστηριοποιείται στο θέμα αυτό απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο ή εγκληματική συμπεριφορά σε σχέση με τους ανηλίκους. Είναι, όμως, όπως είπατε και εσείς, ένα θέμα πολυσύνθετο, πολυπαραγοντικό και χρειάζεται η σύνθεση περισσότερων ενεργειών. Νομίζω ότι και το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας αναδεικνύει αυτό το θέμα των συνεργασιών και με Υπουργεία και με άλλους φορείς, επιστημονικούς ή κοινωνικούς. Στο θέμα αυτό πράγματι έχει αναπτυχθεί πολύ σημαντική συνεργασία και θέλω να μιλήσω λίγο και με στοιχεία. Αυτές τις συνεργασίες πρέπει να τις εντείνουμε και να τις συνεχίσουμε.»
Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου δήλωσε : « Επιμένω, πως η ΕΛ.ΑΣ, όχι με την μορφή της κοινής πάταξης κακοποιών, αλλά μέσω ενός οργανωμένου σχεδίου, ειδικά διαμορφωμένου για ανηλίκους, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες. Πραγματικά, σφίγγεται η καρδιά μου να μιλώ για θύτες και να αναφέρομαι σε μικρά παιδιά, γι αυτό σας τονίζω ότι ο σχεδιασμός σας και η προσοχή σας, πρέπει να γίνει σε συνολικό κυβερνητικό επίπεδο και να δούμε που κάνουμε το λάθος ως κοινωνία και φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για θύτες-ανηλίκους.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και να μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε εύκολα, ότι υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά. Υπάρχουν μόνο παιδιά σε κίνδυνο. Οπότε η κάθε προσπάθειά μας, ως Πολιτεία, θα θεωρείται επιτυχής μόνο όταν σώσουμε κάθε παιδί από τα πέσει θύμα και μόνο όταν αποτρέψουμε κάθε παιδί να γίνει θύτης. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτόν τον 1,5 χρόνο που διετέλεσα Κοινοβουλευτική Τομεάρχης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πραγματικά προσπάθησα να εισφέρω με γόνιμη κριτική στάση και όχι στείρα αντιπολιτευική διάθεση, στην οποιαδήποτε βελτίωση που αφορά την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία μας. Θα συνεχίσω να είμαι παρούσα με συνεχείς παρεμβάσεις που αφορούν την αστυνόμευση στην εκλογική μου Περιφέρεια, του Δυτικού Τομέα Αθηνών και να ζητώ την ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών με σκοπό ν’ αντιμετωπιστούν τα καθημερινά φαινόμενα μικροεγκληματικότητας και οι κάτοικοι των γειτονιών της δυτικής Αθήνας να αισθάνονται ασφαλείς, όπως αξίζει σε πολίτες μια ευρωπαϊκής χώρας.