ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε τη βία στον κυβερνοχώρο κατά των γυναικών»
Στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τοποθετήθηκε η Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και εισηγήτρια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η κα. Γιαννακοπούλου στην εισαγωγή της τοποθέτησης της, αναφέρθηκε στο έργο που παρήγαγε η Επιτροπή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και τόνισε την ανάγκη η Επιτροπή να συνεχίσει την σημαντικότατη δραστηριότητα της ειδικά όταν σε λίγες ημέρες είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Χαρακτηριστικά η κα. Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι: «Δεν μπορεί ως κοινωνία, να θυμόμαστε μόνο τη μεθαυριανή ημέρα στις 25 Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, γιατί είναι ζητήματα στα οποία η Επιτροπή μπορεί να έχει έναν πολύ σημαντικό προωθητικό ρόλο. »
Θέλω να σας θυμίσω την πολύ σοβαρή δουλειά που έκανε η Επιτροπή την προηγούμενη περίοδο, ειδικά μέσα στην καραντίνα, όπου έβαλε πολύ μεγάλη πλάτη και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και καμπάνια, προκειμένου να μπορέσει να ακουστεί το 15900 για να μπορέσει να σπάσει το πλέγμα της σιωπής.
Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούμε αυτό το πράγμα, όχι απλά να το συνεχίσουμε, αλλά να το κάνουμε ακόμα καλύτερα και ως Επιτροπή και ο καθένας ως οντότητα, αλλά νομίζω και ενώνοντας τις δυνάμεις μας είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να το συνεχίσουμε.»
Η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, στην συνέχεια της ομιλία της επισήμανε της ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της έμφυλης διαδικτυακής βίας. Φαινόμενο που καθιστά επιτακτικές τις ενέργειες της Επιτροπής ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε ότι: «Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, οι μέρες που διανύουμε, μας φέρνουν αντιμέτωπους, δυστυχώς, σχεδόν κάθε ημέρα, με μία ακόμα είδηση, σχετικά με κάποιο περιστατικό έμφυλης διαδικτυακής βίας. To φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και ο κύκλος βίας δείχνει να μην κλείνει. Το γεγονός αυτό, καθιστά αναγκαίο παρά ποτέ, οι εργασίες της Επιτροπής μας να συμβάλλουν, στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων.»
Η κα. Γιαννακοπούλου στην συνέχεια της ομιλίας της τόνισε ότι η κυβερνοβία αποτελεί ένα πρωτόγνωρο είδος βίας το οποίο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, πόσο δε μάλλον να αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης. Ενώ δεν παρέλειψε να παραθέσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια στις δέκα γυναίκες (11%) έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο ακόμα και από την ηλικία των 15 ετών. Με το ποσοστό να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καταστροφικές επιπτώσεις του φαινομένου που «Προκαλεί σωματικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς, απομόνωση, κατάθλιψη και ακόμα και αυτοκτονία. Επιπλέον, αυτή η βία αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων.» Παράλληλα πρότεινε τακτικές τρόπους αντιμετώπισης της Κυβερνοβίας, λέγοντας: «Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να προστατεύονται και να αποφεύγουν τις παγίδες του κυβερνοχώρου, ενώ οι άνδρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να σταθούν δίπλα στις γυναίκες και να αποτρέψουν την εκδήλωση βίας. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες πρέπει να λάβουν σκληρά μέτρα για την προστασία των γυναικών από την κυβερνοβία. Πρέπει να ενισχυθούν οι νόμοι και οι κυρώσεις για τους δράστες, ενώ πρέπει να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί υποστήριξης για τα θύματα. »
Κλείνοντας την τοποθέτηση της η κα. Γιαννακοπούλου είπε: «Τέλος, η κοινωνία μας πρέπει να αναγνωρίσει τον σοβαρό χαρακτήρα αυτού του προβλήματος και να δεσμευτεί για την εξάλειψή του. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη από βία και πρέπει να ενωθούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα για όλους.
Σας καλώ, λοιπόν, να ενεργήσουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τη βία στον κυβερνοχώρο κατά των γυναικών. Ας εργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όπου ο κυβερνοχώρος θα είναι ασφαλής για όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Ας σταθούμε δίπλα στις γυναίκες και ας πείσουμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
Μόνο με τη συνεργασία και την αποφασιστικότητά μας μπορούμε να επιτύχουμε αλλαγή.»