Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάσος Ηλιόπουλος: «Στόχος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην παιδεία, η δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια»

Published

on

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» (Δημήτρης Κοτταρίδης & Γιάννης Πιτταράς)

«Στόχος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην παιδεία, η δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια»

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλάει σε πολιτική εκδήλωση, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, με θέμα: «Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για μια δίκαιη ανάπτυξη», στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

«Με την παρέμβασή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση μειώνει τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια, δημιουργώντας έτσι πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

«Η βάση εισαγωγής που προβλέπει το νομοσχέδιο για την παιδεία, δεν είναι μέτρο διασφάλισης της ποιότητας των σπουδών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά μέτρο αποκλεισμού», σημείωσε, εξηγώντας ότι «τα παιδιά που αποκλείονται από το πανεπιστήμιο μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο –στο βαθμό που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν- και να πάρουν ένα δίπλωμα, το οποίο στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως ισότιμο με το πτυχίο του πανεπιστημίου».

Όσον αφορά τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «τα υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, χρειάζεται να επιλυθούν με τρόπο ο οποίος θα είναι συμβατός με το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση αντίκεται και στα δύο αυτά»«Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Υπάρχει στην Τουρκία του Ερντογάν», συνέχισε και τόνισε ότι με τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης «διαφωνούν οι πρυτάνεις, ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει πανεπιστημιακή φύλαξη, με σώμα το οποίο θα λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές. Αυτό περνά μέσα από την οικονομική ενίσχυση του πανεπιστημίου», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος και υπενθύμισε ότι «όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013, δρομολογούσε την απόλυση των φυλάκων των πανεπιστημίων».

Στο πεδίο της πανδημίας, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στο εμβόλιο, χωρίς παράλληλα να προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας». «Η δήλωση του προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως τις ώρες της ημέρας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, διαλύει το αφήγημα που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν τη μετάδοση του ιού με τα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς», σημείωσε.

«Χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών». «Το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή, έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μονοθεματικό γύρω από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τακτικά χειρουργεία συνεχώς ακυρώνονται, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων να έχουν χάσει τη ζωή τους από άλλα νοσήματα, ακριβώς λόγω της κατάστασης αυτής στο σύστημα υγείας», επισήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «προστασία της ζωής σημαίνει και στήριξη όλων των ανθρώπων που πλήττονται για να διασφαλιστεί η οικονομική τους επιβίωση». «Η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 και η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει αν η κυβέρνηση δε λάβει τα κατάλληλα μέτρα», σημείωσε και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «να εφαρμοστεί ένα σχήμα ρύθμισης του μεγάλου ιδιωτικού χρέους –περί τα 9 δις- που συσσωρεύθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις, να μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, που είναι ένα ακόμα δάνειο για τις επιχειρήσεις, σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση και να στηριχθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, έτσι ώστε να αποτραπεί ένα κύμα απολύσεων».

Advertisement

«Αν η κυβέρνηση δε δώσει τώρα χρήματα για να αντιμετωπίσει την ύφεση, αυτή την επιλογή θα την πληρώσει πολύ ακριβά, τα λουκέτα και η ανεργία θα αυξηθούν κατακόρυφα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.