ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Nέα “Λίστα Πέτσα” ετοιμάζει η κυβέρνηση; Έρχεται καμπάνια ύψους 8 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια

Μια καμπάνια που όπως αποκαλύφθηκε θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ είναι η απάντηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού στην ακρίβεια
Σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας που συνοδεύεται από την παρατεταμένη άρνηση της κυβέρνησης να λάβει δραστικά μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών που ματώνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ έρχεται το αρμόδιο υπουργείο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη των πολιτών για να χρηματοδοτήσει μια διαφημιστική καμπάνια για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Μια καμπάνια που όπως αποκαλύφθηκε θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ είναι η απάντηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού στην ακρίβεια.
«Έφυγαν» τα πρώτα 3,7 εκατ. με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης στις 10 Μαρτίου 2025 – Πόσα θα μοιραστούν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας από την 1η δόση – Χρήματα και στα τέσσερα κανάλια της ΕΡΤ – Τα ποσά ανά κανάλι – Η εταιρεία που ανέλαβε την υποστήριξη του πρότζεκτ – Από την λίστα Πέτσα μέχρι την καμπάνια για τον πληθωρισμό, πολλά… εκατομμύρια δρόμος.
ΠΗΓΗ: datajournalists – Του Βασίλη Γαλούπη
Το κύμα ακρίβειας, που άρχισε στην Ελλάδα από το 2022, εξακολουθεί να πλήττει κυρίως τις χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων οικογένειες. Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες πρωτοβουλίες της, δεν έχει καταφέρει ούτε να αποσυμπιέσει τις τιμές στα ράφια, στα επίπεδα προ πανδημικής κρίσης και, κυρίως, ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά ούτε έστω να τις σταθεροποιήσει μετά από ένα ράλι τριετίας. Με συνέπεια οι πιέσεις να παραμένουν υψηλές στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.
Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για να «χτυπήσει» την ακρίβεια όχι μόνο δεν δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες, αλλά επιβαρύνει και τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα σημαντικό κονδύλι, το οποίο θα δαπανηθεί προς όφελος των τηλεοπτικών ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, κι όχι μόνο.
Στις 10 Μαρτίου 2025 το υπουργείο Ανάπτυξης κοινοποίησε την υλοποίηση της 1ης φάσης της «Διαφημιστικής καμπάνιας στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του καταναλωτή με στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού».
Η συνολική εκτιμώμενη αξία της 1ης φάσης ανέρχεται σε 3,7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, η καμπάνια θα γίνει με την υποστήριξη της εταιρείας «MEDIATECH ΑΕ» στα τηλεοπτικά Μέσα πανελλαδικής κάλυψης καθώς και στα τηλεοπτικά Μέσα Αττικής, Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας.
Με την 1η φάση της διαφημιστικής καμπάνιας κατά της ακρίβειας δαπανώνται προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς 3,7 εκατ., με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης στις 10.3.2025
Το κύμα ακρίβειας, που άρχισε στην Ελλάδα από το 2022, εξακολουθεί να πλήττει κυρίως τις
Η «MEDIATECH» θα οργανώσει τη συλλογή και θα ενημερώσει την Υπηρεσία για το αναλυτικό διαφημιστικό πλάνο, θα αποστείλει τις εντολές μετάδοσης στα ΜΜΕ, θα ελέγχει κάθε φορά την τήρηση των προϋποθέσεων από τα κανάλια και θα αξιολογεί το διαφημιστικό πλάνο.
Η απόφαση Νοεμβρίου 2024 για το συνολικό ποσό των 8,2 εκατ. που θα δαπανηθεί στην τηλεοπτική καμπάνια κατά της ακρίβειας
Στα 8,8 εκατ. ευρώ το κονδύλι
Το τελικό ποσό του αμφίβολης χρησιμότητας πρότζεκτ δεν θα είναι τα 3,7 εκατ. ευρώ, αφού αφορά μόνο στην πρώτη φάση, αλλά υπερδιπλάσιο. Η αρχική απόφαση εκδόθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2024, με υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, και «η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη έως 31 Δεκεμβρίου 2025 ανέρχεται σε 8,18 εκατ. ευρώ».
Φυσικό αντικείμενο της πράξης, όπως αναφέρεται, είναι «Η διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους και την ενημέρωση τους για τα εργαλεία και τα μέσα σύγκρισης τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, και ιδίως την πλατφόρμα «e-καταναλωτής». Περιλαμβάνει την προβολή στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταχωρήσεις σε ημερήσιο και κυριακάτικο τύπο, υπαίθρια διαφήμιση, αφίσες και banners σε ιστότοπους».
Όμως, το «e-καταναλωτής» και η λειτουργία του έχει επικοινωνηθεί ήδη επαρκώς τα τελευταία χρόνια από τα κυβερνητικά στελέχη και τους φορείς προς τους πολίτες. Οι καταναλωτές γνωρίζουν την σχετική πλατφόρμα και τον τρόπο που «δουλεύει». Κοινή πεποίθηση, ωστόσο, παραμένει πως το πρόβλημα δεν έγκειται στις πλατφόρμες με τις συγκρίσεις τιμών, αλλά στις τιμές αυτές καθαυτές που παραμένουν στα ύψη παρά τις όποιες κατά καιρούς εξαγγελίες.