Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Άφαντο το Κοινωνικό Κράτος ΚΑΙ στο μεταναστευτικό 

Published

on

Βασικά σημεία συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (Τ/Σ ΟΡΕΝ)

• Η εργαλειοποίηση των μεταναστών / προσφύγων από τον Ερντογάν είναι γνωστή και δυστυχώς δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Η ανεπαρκής αντιμετώπιση αυτής της εργαλειοποίησης είναι μεγάλη ευθύνη που βαραίνει την Ευρώπη και έχει να κάνει με ζητήματα που σχετίζονται με τη Frontex, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα με χαρακτηριστική πατριωτική στάση.


• Υπάρχουν κανόνες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που περνούν στην ελληνική επικράτεια, αυτοί οι κανόνες απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και πρέπει να τους σεβόμαστε. Όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να φροντίσουμε για να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στο κράτος και τους ανθρώπους που έχουν ήδη έρθει. Ως κράτος έχουμε μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια, στον πρωτογενή τομέα, στο δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό. Παρ’ όλα αυτά δεν αξιοποιούμε τους ανθρώπους που ήδη διαμένουν χρόνια στην Ελλάδα, δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να εργαστούν αξιοπρεπώς.Αντίθετα, η Γερμανία αξιοποιεί όσους δέχεται και δημιουργεί κάποιες συνθήκες ενσωμάτωσης. Εμείς εδώ δεν καταγράφουμε καν ποια είναι η ειδικότητα τους, ώστε να δούμε αν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε. Αυτή η κατάσταση μετρά πολλά χρόνια πλέον, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Οι ευθύνες για τις ανεπάρκειες βαραίνουν την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά σε τόσο σημαντικά θέματα δεν χρειάζεται να διαφωνούμε διαρκώς όπως τείνουν να κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ σημαντικό να διαφαίνεται ότι στη χώρα υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο προκειμένου να μην μπορεί η απέναντι πλευρά να εργαλειοποιήσει τις εσωτερικές μας διαφωνίες.


• Είναι ξεκάθαρο πια ότι είτε στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, είτε σε κάθε περιστατικό που μας συγκλονίζει όπως ο βιασμός και η κακοποίηση ενός παιδιού, το κοινωνικό κράτος λείπει. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς και έχουμε όλοι ευθύνη. Γιατί δεν έχουμε φτιάξει πολιτικές που να λύνουν τις κοινωνικές παθογένειες. Γι’ αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δημόσιες συζητήσεις που κάνουμε, όπως επίσης και οι συζητήσεις μας στη Βουλή, πρέπει να είναι ανάλογες της σοβαρότητας της κατάστασης και προσεκτικές για να μην εργαλειοποιηθούν, ειδικά δεδομένης της αυξημένης προκλητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την εποχή.

Advertisement