ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όταν η Φ.Γεννηματά μιλούσε… από τον Απρίλιο του 2020 για τις πατέντες των εμβολίων!
Μια ακόμα “τεχνητή” κόντρα πάει να ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων. Προς διευκρίνηση, ξεκαθαρίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν τέθηκε ΥΠΕΡ της άρσης των πατεντών των εμβολίων μα ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση σχετικά. Επίσης, αναφέρουμε εδώ, πως ναι, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για την άρση της πατέντας τον Γενάρη του 2021 ενώ υπέρ τάχθηκε και ο Γιάννης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 λίγο αργότερα..
?“Πατέντες” εμβολίων: Όταν ο Μητσοτάκης ειρωνευόταν την αντιπολίτευση! (video) https://t.co/x44Yo6G4xI #thesocialistgr #πατεντα #εμβολια #Μητσοτακης #ΜΜΕ #μμε #ΝΔ_THE_END
— The Socialist (@ThesocialistGr) May 6, 2021
Ωστόσο, επειδή τα “τεχνητά δίπολα” δεν έχουν και καλή “μνήμη”, μα περισσότερο, “βολική”, τους θυμίζουμε εδώ, πως το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, πρώτοι, έθεσαν το ζήτημα της άρσης των πατεντών εμβολίων:
Απατώντας σε ερώτηση Δημοσιογράφου για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας:
07/04/2020:
– Φώφη Γεννηματά: «Η πρόταση αυτή λέει πως όταν μπορεί να δοθεί στην αγορά το γρήγορο τεστ δεν θα αρκεί να το παράξει μία επιχείρηση που το ανακάλυψε, αλλά θα πρέπει να αγοραστεί η πατέντα και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή και το ίδιο να γίνει και για τα εμβόλια αργότερα».
Ενώ, τον περασμένο Οκτώβριο, σε επιστολή της στην Garcia-Perez έλεγε: «Η πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό».
Αναλυτικά:
ην εποικοδομητική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της Προέδρου του Κινήματος με την Iratxe Garcia Perez. Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα εξής:
- Για την πανδημία τόνισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα τώρα, δίχως άλλη καθυστέρηση. Οι εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδότηση των test δεν αρκούν. Η πατέντα του εμβολίου πρέπει να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό. Η Ευρώπη οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την προσήλωση σε «δημοσιονομικά μεγέθη» και «σύμφωνα σταθερότητας» και να διαθέσει άμεσα πόρους: για την στήριξη των συστημάτων υγείας, για αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και τους άνεργους και για τη ρευστότητα, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
- Για το μεταναστευτικό, στο οποίο ταυτίστηκαν οι απόψεις των δύο ομιλητριών, επισήμανε πως είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης όλων των Ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόταση της Ε.Ε. κάνει μόνο δειλά βήματα. Οι Σοσιαλιστές πρέπει να εντείνουν την πίεση, ώστε να μπορεί να εξετάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου και από τις άλλες χώρες κι όχι μόνο από τα κράτη της «πρώτης εισόδου». Αλλά και να επιμερισθούν υποχρεωτικά οι αιτούντες άσυλο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, με έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά μας που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών.
- Για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ υπογράμμισε πως η Τουρκία πλέον είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής. Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια, διότι έχει επιλέξει μια νέο-οθωμανική στρατηγική. Επιδιώκει την αναθεώρηση των συνθηκών και παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. Καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Όμως, εμείς δεν πολεμούμε το Ισλάμ. Υπερασπιζόμαστε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες μας. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Μακρόν και τη Γαλλία στις επιθέσεις που δέχονται. Η Ευρώπη οφείλει να επιδιώξει εγκαίρως μια νέα συμφωνία και σχέση της ΕΕ με την Τουρκία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο οφέλη, αλλά και δεσμεύσεις. Είναι ιδιαίτερα θετική η ψήφιση της τροπολογίας για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο.
- Για το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά με πίεση για να υιοθετηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου και να αναγκαστούν Ουγγαρία-Πολωνία να υποχωρήσουν. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικός ο ρόλος των σοσιαλιστών στις κατευθύνσεις των πόρων, διότι θέλουμε δημόσιες επενδύσεις για συστήματα υγείας και παιδείας, για πολιτική προστασία και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Κρίσιμο επίσης είναι να αυξηθούν οι πόροι του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ώστε να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για αναπτυξιακή πολιτική, στήριξη των αγροτών και δημιουργία θέσεων εργασίας.