Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Χρηστίδης: Σε κίνδυνο ή κατάσταση φτώχειας 491.000 παιδιά στην Ελλάδα

Published

on

Το ζήτημα των ανισοτήτων που βιώνει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στη χώρα μας, ανέδειξε ο Παύλος Χρηστίδης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα “Τα δικαιώματα των παιδιών – Διαμορφώνοντας το μέλλον τους”, παρουσία της Περιφερειακής Διευθύντριας της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Regina De Dominicis και του Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα Δρ. Ghassan Khalil.

Ο Παύλος Χρηστίδης αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την τιμή που του έκαναν να τον εκλέξουν Α’ Αντιπρόεδρο της εν λόγω Επιτροπής, καλωσόρισε τους εκπροσώπους του διεθνούς Οργανισμού και τους συνεχάρη για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν για τα παιδιά όλου του κόσμου. Κατέθεσε, δε, στα πρακτικά της Επιτροπής την έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα FES για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία στην εργασία.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε εκτενώς στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και στην Ελλάδα δυστυχώς να διαμορφώνεται μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων, μια κοινωνία και μια οικονομία που θέτει σε κίνδυνο φτώχειας πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά από 0-17 ετών, το 2023, αφορούσε το 21,8% των παιδιών. Ενω και τα Παιδικά Χωριά SOS, πριν από μερικές ημέρες, εκτίμησαν τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας στα 491.000 παιδιά».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι συνθήκες ανισότητας παρατηρούνται και στην πρόσβαση και λήψη υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προληπτικού ελέγχου υγείας αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης όπου η πρόσβαση και η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας.

«Η υποχώρηση της τεχνικής εκπαίδευσης και ο περιορισμός των επιλογών που προσφέρονται στους νέους επίσης διαμορφώνει συνθήκες αναπαραγωγής ενός οικονομικού στάτους, το οποίο έχει ζητήματα και παρατηρείται και συρρίκνωση του αριθμού των παιδιών που ολοκληρώνουν επιτυχώς την εξαετή δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας. Πράγματα που πριν από κάποιες δεκαετίες θεωρούσαμε δεδομένα, σήμερα βλέπουμε ότι δεν είναι», επισήμανε.

Έθεσε επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τα παιδιά σήμερα όπως, για παράδειγμα, η ενδοοικογενειακή βία, η βία των ανηλίκων, το πως επηρεάζονται οι νέοι από τα σόσιαλ μίντια αλλά και θέματα ψυχικής υγείας.

Advertisement

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού μιας πολιτικής που θα προστατεύει τα παιδιά, που θα μειώνει τις ανισότητες που αυτά ή οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν και εξέφρασε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργίας μιας στενής σχέσης συνεργασίας με Οργανισμούς όπως η UNICEF.