ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση Χρηστίδη στην Βουλή για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: “Η κυβέρνηση εξωραϊζει την κατάσταση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα”
«Η κυβέρνηση εξωραϊζει την κατάσταση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Είναι ενοχλητική η έλλειψη αυτοκριτικής», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης στη Βουλή, κατά την ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «προβλέπει μια ασθενική μορφή της αρχής της αλληλεγγύης» και χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανασχετικό παράγοντα για αυθεντικές λύσεις αλληλεγγύης στην Ένωση.
«Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την Τουρκία δεν απέτυχε. Συνεχίζεται με διαφορετική μορφή. Απαιτείται συναίνεση προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τη γείτονα χώρα», πρόσθεσε.
Επιπλέον, πρότεινε την απογραφή των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, νόμιμα ή παράτυπα, ώστε «να σταματήσουν τα “παιχνίδια” κυβέρνησης και ακροδεξιάς» και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή τις δικές του προτάσεις για το άσυλο, την μετανάστευση και την ένταξη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Παύλου Χρηστίδη.
Κύριε Υπουργέ,
Σας άκουσα με προσοχή. Θέσατε αρκετά ζητήματα, όπως και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που μας αποστείλατε.
Είναι προφανής η ανάγκη σας να εξωραΐσετε την κατάσταση. Έχουμε ευτυχώς μπροστά μας τον κοινοβουλευτικό χρόνο να αναλύσουμε διεξοδικά τους αριθμούς που μας αναφέρατε, καθώς και ένα προς ένα τα ζητήματα για να διαπιστώσουμε με ακρίβεια όσα πραγματικά συμβαίνουν.
Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής και τις προτάσεις του που αφορούν:
1) Όχι μόνο τις ροές, τη διαδικασία ελέγχου και το άσυλο, αλλά και
2) σε ρυθμίσεις που αφορούν στη ζωή των μεταναστών μέσα σε ένα κράτος, δηλαδή στα δικαιώματα τους και στη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, αυτό που ονομάζουμε ενσωμάτωσή τους.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος συμμετοχής μας στις Επιτροπές: Να προτείνουμε, να διαβουλευόμαστε και να παράγουμε συμπεράσματα και πολιτικές.
Με λύπη μου όμως διαπίστωσα τα τελευταία 24ωρα ότι δε μας διέπει κ. Υπουργέ η ίδια αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας των Επιτροπών.
Μέσω δημοσιεύματος πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη ενός ήδη δομημένου σχεδίου διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Και σας ερωτώ;
Είναι δυνατόν για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας να μην τυγχάνει ενημέρωσης η Βουλή πριν από τον Τύπο;
Σας καλώ να μας απαντήσετε κ. Υπουργέ:
- Αντιλαμβάνεστε την ενημέρωση της Βουλής, ως μια ex post διαδικασία;
- Ως μια στείρα διαδικασία που αφορά ανακοινώσεις και όχι γόνιμη διαβούλευση θέσεων και προτάσεων;
Τώρα, με αφορμή όσα σήμερα μας είπατε, θα ήθελα να σταθώ σύντομα σε 3 σημεία.
1. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση των θεμάτων της μετανάστευσης του ασύλου από τότε που αναλάβατε το Υπουργείο. Και αυτό είναι θετικό σε κάποια σημεία.
Υπάρχει όμως μια ενοχλητική έλλειψη αυτοκριτικής. Μοιάζει σαν να θέλετε να ξεχαστεί η προηγούμενη περίοδος που έχει όμως αφήσει ανοιχτά ζητήματα. Σημαντικά ζητήματα οργανωτικά, διοικητικά, διαχειριστικά του Υπουργείου αλλά και πιο πολιτικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, δυσφημούν τη χώρα, αλλά και υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές λύσεις που απαιτούνται.
2. Το νέο Σύμφωνο εμπεριέχει μια ασθενική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι, να ελπίζουμε στα τελικά κείμενα, τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα, αλλά το σημείο εκκίνησης να μην είναι αυτό που θα επιθυμούσαμε.
Δεν καταργείται το Δουβλίνο. Έχουμε μια νέα εκδοχή του, και μένει να αποδειχθεί αν το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί ή θα μείνει κενό γράμμα.
Είναι καλή βέβαια η εξέλιξη πως παραδέχεστε τα τράνζιτ χαρακτηριστικά για πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί έτσι μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση επί του πραγματικού και όχι με όρους προπαγάνδας και επικοινωνίας. Αυτή η παραδοχή σημαίνει και τη μη εφαρμογή, στην πράξη, του όρου του εφαρμοζόμενου Κανονισμού Δουβλίνο για επιστροφή των αιτούντων άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.
Κι εδώ, κύριε Υπουργέ, πρέπει να τολμήσετε να κάνετε απογραφή όσων πράγματι βρίσκονται στη χώρα μας και να σταματήσετε τα δικά σας παιχνίδια με τους αριθμούς αλλά και τα παιχνίδια της ακροδεξιάς.
Η δική μας εικόνα είναι πως ο αριθμός όσων τελικά παραμένουν στην Ελλάδα είτε αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες είτε όχι, είναι μικρότερος από ότι παρουσιάζεται.
Υπάρχουν τρόποι για να έχουμε μια καλή εικόνα γι αυτό.
Ο ακριβής αριθμός προφανώς δεν μπορεί να βρεθεί και θα επανέλθουμε με πρόταση γι’ αυτό.
Αν δεν έχουμε όμως τα σωστά δεδομένα, δεν έχουν κανένα νόημα οι επιμέρους σχεδιασμοί.
Σε κάθε περίπτωση, η δική μας εκτίμηση είναι πως οι δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας θα σταματήσουν μόνο με αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο, όπως ζητάει η δική μας ευρωομάδα, αντίθετα από την δική σας που είναι διαχρονικά ανασχετικός παράγοντας για αυθεντικές λύσεις αλληλεγγύης στην ΕΕ.
3. Κλείνω τέλος με το ζήτημα της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.Καταρχήν, είναι στρατηγικά λανθασμένο να προσεγγίζεται ένα -τουλάχιστον- ευρωτουρκικό ζήτημα σε διμερή βάση.
Οφείλετε να μας ενημερώσετε με λεπτομέρεια για την επιλογή σας αυτή.
Σας άκουσα να λέτε σε συνέντευξή σας πως η εργαλειοποίηση του Μαρτίου του 2020 απέτυχε.
Υπέστη κάποια κύρωση η Τουρκία από την ΕΕ μετά τα γεγονότα του Έβρου; Όχι.
Όταν αναφερόμαστε σε «εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων» εννοούμε πως μέσω αυτών επιδιώκεται ένας άλλος σκοπός.
Και η Τουρκία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες κατά περιόδους ως διαπραγματευτικό χαρτί, ακόμη και ως όπλο.
Όχι μόνο στα ελληνικά σύνορα αλλά και στα τουρκοσυριακά. Η Τουρκία διαπραγματεύεται, παζαρεύει. Ζητά ανταλλάγματα. Ζητά ανοχή, όταν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη κι όταν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της.
Ζητά από την ΕΕ διεύρυνση των σχέσεων της, χωρίς να εκπληρώνει δικές της υποχρεώσεις σε σχέση με το ενωσιακό κεκτημένο.
Η εργαλειοποίηση δεν απέτυχε λοιπόν. Είναι σε εξέλιξη.Και το τελευταίο που θα θέλαμε είναι μια παραλλαγή αυτού που ζήσαμε με την Κοινή Δήλωση του 2016, όπου η Τουρκία ζητούσε να πάρει όσα, ασυλλόγιστα, της υποσχέθηκε η Ευρώπη.
Σας καλούμε λοιπόν να δώσετε προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας σε κάθε διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την ασφάλεια των συνόρων μας.
Πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφαλείας που θα δεσμεύσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις και πρέπει να διασφαλιστεί η συναίνεση και η συνέχεια προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τη γείτονα χώρα, η οποία έχει αποδείξει ότι η εκμετάλλευση του μεταναστευτικού προβλήματος για περαιτέρω διεκδικήσεις αποτελεί στρατηγική επιλογή.
Σας ευχαριστώ.