Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Ιλχάν Αχμέτ για την προστασία των αδέσποτων ζώων

Published

on

Με σεβασμό στα ζώα συντροφιάς και στο φιλοζωϊκό κίνημα της χώρας μας, με το αίσθημα ότι η αγάπη του ανθρώπου προς τα ζώα αναδεικνύει και το μέτρο της ευαισθησίας μας αλλά και ότι αυτή η αγάπη οφείλει να εξασφαλίζει την προστασία των ζώων παράλληλα με την άρτια οργάνωση των κοινωνιών μας, των δομών και της καθημερινότητάς μας, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ έφερε στην Βουλή ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, το μεγάλο κοινωνικό θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων σε συνδυασμό με την διαφύλαξη της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας στους αστικούς ιστούς και την ύπαιθρο.        

Τα ερωτήματα που τέθηκαν με την επίκαιρη ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ ήταν τα εξής:

1) Ποια είναι η εικόνα που αποκόμισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν προ πενταμήνου ζήτησαν από όλους τους δήμους στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων περισυλλογής, περίθαλψης, φροντίδας, μείωσης και εξάλειψης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων σε σχέση και με τα κονδύλια που διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό;

2)  Ποια τα αποτελέσματα από την αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις σε σχέση με την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα;       

3) Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά το έτος 2022 στα Τ.Ε.Π. των ελληνικών νοσοκομείων από πολίτες που προσήλθαν στις πρώτες βοήθειες μετά από επιθέσεις σκύλων (και ειδικά αδέσποτων, αν υπάρχει διάκριση); 

4) Πόσοι αντιλυσσικοί οροί χορηγήθηκαν σε όλη την Επικράτεια κατά το 2022;

Ήταν μια επίκαιρη ερώτηση για την απάντηση της οποίας συντονίστηκαν τέσσερα συναρμόδια υπουργεία και πιο συγκεκριμένα τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Advertisement

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έγγραφα των υπουργείων Υγείας που αφορούν στοιχεία από τις ΔΥΠΕ όλης της χώρας για τα περιστατικά τραυματισμών πολιτών που προσήλθαν στα νοσοκομεία από αδέσποτους ή δεσποζόμενους σκύλους καθώς την παροχή αντιλυσσικών ορών, στα περιστατικά που υπήρξε ανάγκη να χορηγηθούν, αλλά και για τις στειρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Κατατέθηκαν, επίσης έγγραφα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες και συγκριτικά αριθμητικά στοιχεία για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας ζώων στην επικράτεια μεταξύ των ετών 2019 και 2022.

Ο ίδιος ο κ Πέτσας, απαντώντας στον βουλευτή Ροδόπης  ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων προχωρά στον διαγωνισμό για την λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. «Αναμένεται τμηματική παράδοση των υποσυστημάτων εντός του έτους. Το πρώτο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, εντός της άνοιξης, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος Απριλίου και θα συνεχίσουμε με αυτόν το ρυθμό, ώστε να θέσουμε σε λειτουργία ένα, πράγματι, φιλόδοξο νέο πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς και ελπίζω πάνω σε αυτό να χτίσουμε και να δείξουμε αυτόν τον πολιτισμό που, όπως είπαμε και πριν, πρέπει να μας διακρίνει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Μια άλλη σημαντική πληροφορία που δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ήταν ότι 258 δήμοι της χώρας απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών για τις δράσεις διαχείρισης αδεσπότων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών ορίων ευθύνης από την 1-1-2020 έως και τις 30-6-2022. «Η ακριβής αποτύπωση των αποτελεσμάτων θα γίνει όταν θα είναι λειτουργικό το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και τα διάφορα υπομητρώα αυτού, ώστε να οριστούν και οι δείκτες παρακολούθησης, δηλαδή αν βελτιωνόμαστε κάθε χρόνο ή αν είμαστε στάσιμοι ή αν, ο μη γένοιτο, οπισθοχωρήσουμε σε αυτούς τους δείκτες», τόνισε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έθεσε επιτακτικά ενώπιον του υπουργού το θέμα της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του φαινομένου των αδέσποτων και των κοινωνικών συνεπειών από την ύπαρξή τους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το αποτέλεσμα που βλέπουμε εμείς, τουλάχιστον, στη δικιά μας περιφέρεια, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς να κατηγορήσω τους δημάρχους μας, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν είναι αυτό το οποίο ακούει σήμερα ο πολίτης. Παρά την ύπαρξη του νόμου, παρά τα κονδύλια που έχουν διατεθεί, όπως λέτε εσείς, παρ’ όλα αυτά, οι δρόμοι και οι πλατείες είναι γεμάτες και υπάρχουν και διαμαρτυρίες. Εμείς δεν λέμε, αυτά τα ζώα να τα μαζέψουμε με άναρχο τρόπο, όπως λένε κάποιοι άλλοι. Αλλά, από την άλλη, πρέπει να προστατεύσουμε και την υγεία των ανθρώπων. Σας το ξαναλέω, αναγνωρίζουμε, εμείς σαν ΠΑΣΟΚ, ότι όντως έγινε μεγάλη κίνηση με αυτό το νομοσχέδιο, ότι όντως διατέθηκαν κάποια κονδύλια, αλλά νομίζω ότι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποκτήσουμε ένα πρόσωπο ευρωπαϊκών αστικών πόλεων και στην Ελλάδα και στην Περιφέρειά μας.»

Ο κ. Πέτσας για πρώτη φορά συνέδεσε την απόδοση των ΚΑΠ στους δήμους με την υποχρέωση κατάθεσης ενός επιχειρησιακού σχεδίου που ελέγχεται από πενταμελή επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν πρόστιμα εάν οι δήμοι δεν συμμορφωθούν.  

«Και αν δεν εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του επιχειρησιακού σχεδίου, τότε με βάση την κεντρική επιτροπή αλλά και το Κίνημα Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να υπάρχει πρόστιμο στους δήμους –έμμεσο πρόστιμο θα το πω εγώ- το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ή τη στέρηση μέχρι καταβολής και δύο δόσεων ΚΑΠ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όταν οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι για τους πόρους αυτοδιοίκησης και μάλιστα θα είναι αυξανόμενοι το επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία και όχι την τιμωρία γι’ αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ξεκινάει από τους ίδιους, από κάτω προς τα πάνω, και δεν θα τους επιβάλλεται από το Υπουργείο», κατέληξε. Να σημειωθεί, τέλος ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 4ης ΔΥΠΕ στο νοσοκομείο Κομοτηνής καταγράφηκαν κατά το έτος 2022 151 περιστατικά από επιθέσεις σκύλων.

Advertisement
Advertisement