ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ: Για ποιό “ελληνικό θαύμα” στην οικονομία μιλάτε κύριε Μητσοτάκη; – 8 σημεία που εκθέτουν το κυβερνητικό αφήγημα
Κάθε μήνα ακούμε τον πρωθυπουργό να κηρύσσει το τέλος της ακρίβειας, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη με την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται σαν απλός σχολιαστής της επικαιρότητας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο αναξιόπιστος που στην αγωνία του να καλύψει τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες του, δεν θα διστάσει να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο.
Η καθημερινότητα των πολιτών χειροτερεύει και η όποια επίπλαστη ευμάρεια βασίζεται στην πρωτοφανή πλημμυρίδα των ευρωπαϊκών πόρων -πάνω από 70 δισεκ.-, τα οποία μετά από μια μακροχρόνια οικονομική ανομβρία λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η λιτότητα, έχουν αλλάξει την ψυχολογία αλλά τα οφέλη τους τα καρπώνονται λίγοι.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει φτάσει σωρευτικά στο 32%, η αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού έχει κατρακυλήσει στην 26η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Τα ενοίκια αυξήθηκαν ραγδαία, κατά 50% σε τέσσερα χρόνια. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να καταβάλει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ένωση, με πρωταθλήτρια τη Βουλγαρία. Η, δε, διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη στραγγαλίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οδηγώντας τις τράπεζες σε υπερκέρδη που έφτασαν φέτος τα 4 δισεκ. ευρώ. Και όλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο διοικητής της ΤτΕ, είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ολιγοπωλίων στην ενέργεια, τις τράπεζες, τα τρόφιμα και την ιδιωτική υγεία.
Ακόμη και στο Ταμείο Ανάκαμψης το χθεσινό δημοσίευμα του Politico είναι αποκαλυπτικό. Διερευνώνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγελίες για απάτη, που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνοντας την κριτική μας για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς.
1. Ο “πληθωρισμός κερδών” γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα για την εισαγόμενη ακρίβεια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, με αφορμή την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας το 2021-22, οι επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη βιομηχανία αυτή η αύξηση έφτασε στο 19,5% το 2022, σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση στο 17%.
2. Σήμερα, γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
-Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη.
-Το 2023, η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα ήταν τελευταία στην Ευρωζώνη και προτελευταία στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία, στο 67% – έναντι 95% το 2009.
3. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή.
-Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού τα τελευταία χρόνια δεν διασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς υπολείπονται της σωρευτικής αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων που υπερβαίνει το 32%.
-Αλλά ακόμα και η νέα αύξηση του κατώτατου ουσιαστικά εξανεμίζεται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
-Από τα σχεδόν 40 ευρώ -καθαρά- της νέας αύξησης του κατώτατου, τα 10 ευρώ χάνονται αυτομάτως λόγω υπέρβασης του αφορολόγητου ορίου
-Πέρσι, το 53,7% των μισθωτών αμειβόταν έως 1.000 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ.
-Η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στο ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
-Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
4. Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης -τα λεφτά δεν φτάνουν στην οικονομία: καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων στα δάνεια και των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις καταγράφει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Από τα 36 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χώρα έχουν εισρεύσει τα 15 δισ. ευρώ, αλλά στις επιχειρήσεις και την οικονομία έχουν φτάσει μόλις 5 δισ. ευρώ.
5. Με τις υποδομές στη χώρα από τα νοσοκομεία έως το σιδηροδρομικό δίκτυο να πάσχουν και την Ελλάδα στην τελευταία θέση στο χάρτη δεξιοτήτων στην Ε.Ε, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το ΕΣΠΑ που τρέχει παράλληλα απαιτώντας την απορρόφηση επιπλέον 26 δισ. ευρώ έως το 2027.
6.Οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά τη βαθιά ύφεση του 2020 αρχίζουν πλέον να υποχωρούν (2% αντί για 2,4% που προβλεπόταν για το 2023).
-Είναι ανησυχητικό ότι το 2023 καταγράφηκε σηµαντική απόκλιση από τον στόχο αύξησης των επενδύσεων παγίων: ο προϋπολογισμός του 2023 προέβλεπε επενδύσεις της τάξης του 15,5% και τελικά η εκτέλεση άγγιξε μόλις το 7%, ποσοστό που δεν ξεπερνά σημαντικά τις αποσβέσεις. Το μερίδιο των επενδύσεων παγίων στο ΑΕΠ ήταν μόλις στο 14,3%, ενώ το μέσο αντίστοιχο στην Ευρωζώνη ήταν 21,3%.
-Για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απαιτείται πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων κατά σχεδόν 10% ετησίως επί μια δεκαετία. Με βάση τις παρούσες τάσεις, ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος.
7. Τα ποιοτικά στοιχεία της ανάπτυξης απέχουν από το ιδεατό, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της προήλθε από την αντοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης και την καλή επίδοση του τουρισμού.
8. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2023 ήταν μειωμένες κατά 40%, σε σχέση με το 2022, με τις μισές σχεδόν να κατευθύνονται στον τομέα των ακινήτων και όχι στην ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης.