ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόθεν Έσχες Υπουργών: Υψηλές καταθέσεις αλλά και χρέη που ζαλίζουν
Εκκατομυριούχοι Υπουργοί, μεγάλες περιουσίες αλλά αυτό που κάνει το “μπαμ” είναι τα ιλιγγιώδη χρέη των μελών της κυβέρνησης.Αυτό έδειξαν τα προσφάτως δημοσιευμένα πόθεν έσχες για νυν και πρώην υπουργούς..
Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, που έγινε χθες, είναι ένα θεσμοθετημένο μέτρο διαφάνειας. Σε καιρούς όμως ακραίας ακρίβειας και ασφυκτικής συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών αποκτά μια πρόσθετη πολιτική αξία. Κυρίως επειδή τα στοιχεία του δείχνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που τα στελέχη της διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα και πολύ μεγάλο τραπεζικό δανεισμό. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται όχι μόνον στο Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και σε υπουργούς που τα τελευταία 3 χρόνια έχουν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την κοινωνία αλλά το κοινό αίσθημα.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, δημοσιοποιήθηκαν για άλλη μια χρονιά «κουβαλώντας» μαζί τις παθογένειες του θεσμού από το 2003 που αρχικά νομοθετήθηκε. Με βασικότερο από όλους την αδυναμία ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων που δηλώνονται. Για πολλοστή φορά η ίδια η επιτροπή Πόθεν Έσχες δηλώνει ότι την ευθύνη για τα ποσά που καταγράφονται στις δηλώσεις έχουν αυτοί που τις καταθέτουν μια και δεν έχει προϋπάρξει λογιστικός έλεγχος.
Επίσης οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες, για μια ακόμη φορά είναι … ανεπίκαιρες. Πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2022 πληροφορούμαστε για τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν τα πολιτικά πρόσωπα το 2020, δηλαδή δύο χρόνια πριν. Αυτά ενώ η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται με μη-επεξεργάσιμο τρόπο. Ο πολίτης στον οποίο απευθύνονται τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών ως μέτρο διαφάνειας δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί ούτε – το πιο βασικό- να συγκρίνει τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων σε συνάρτηση με τον χρόνο ενασχόλησής τους με την πολιτική.
Μία διαπίστωση με έντονη πολιτική σημασία μπορεί να κάνει εύλογα κανείς με βάση στοιχεία από τις φετινές δηλώσεις: Αυτή που θέλει κυβερνητικά στελέχη που ασκούν ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς πολιτικές με επιπτώσεις στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας να έχουν περιουσιακά στοιχεία τεράστιου μεγέθους.
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Κωστή Χατζηδάκη. Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας που ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τα συνδικάτα λόγω του νομοσχεδίου του για τις εργασιακές σχέσεις που κατήργησε το 8ωρο. Επίσης προωθώντας το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως συκοφάντης των ανέργων, αφού μιλούσε για επιδοτούμενους με εισόδημα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Στο Πόθεν Έσχες του ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ετήσιο εισόδημα 1.108.500 ευρώ, ενώ η αξία των μετοχών και των επενδύσεών του αποτιμάται στα 1.338.892 ευρώ και παράλληλα διαθέτει 27 ακίνητα.
Έτερο παράδειγμα αυτό της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση αλλά και τους φορείς της εκπαίδευσης ως μία υπουργός που με την πολιτική της (ιδίως τις περικοπές εισακτέων από τα ΑΕΙ) βάλει εναντίον της δωρεάν παιδείας, προάγοντας την ιδιωτική εκπαίδευση. Μέτρο που κατά βάση πλήττει τα χαμηλόμισθα στρώματα. Η εν λόγω υπουργός εντοπίζεται στο Πόθεν Έσχες να έχει καταθέσεις 1.394.759 ευρώ και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος τους σε γερμανική τράπεζα, να διαθέτει 236.634 ετήσιο εισόδημα. Επίσης μετοχές αξίας 596.856 ευρώ παράλληλα με 11 ακίνητα.
Πόθεν Έσχες-πρόκληση: Γαλάζιοι υπουργοί με εκατομμύρια και πολλά δάνεια
Δανειακά υπόλοιπα σχεδόν 1,3 εκατομμύρια για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI
Δάνεια και πάλι δάνεια
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που προκύπτει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι ο εξαιρετικά υψηλός δανεισμός των μελών της κυβέρνησης. Το στοιχείο είχε αναδείξει και στα Πόθεν Έσχες της περσινής χρονιάς το News 24/7 παρουσιάζοντας τον υψηλό δανεισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Όμως φέτος το φαινόμενο δείχνει να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συνολικός δανεισμός των μελών της κυβέρνησης αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προκύπτει από στα στοιχεία του Πόθεν Έσχες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος στην λίστα των μελών της κυβέρνησης με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις. Μαζί με την σύζυγό του οφείλει 1.295.926 ευρώ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σε αντίστοιχη κατάσταση όμως βρίσκονται και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει δανειακές οφειλές λίγο μικρότερες από αυτές του πρωθυπουργού, μια και χρωστά 1.234.271 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα δανεισμού βρίσκεται και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, μιας και οι οφειλές του σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται σε 1.037.237 ευρώ. Λίγο κάτω από το ένα εκατομμύριο σε οφειλές ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις Γιάννης Τσακίρης που χρωστά 916.176 ευρω.
Σε …χαμηλότερη κλίμακα αλλά επίσης με υψηλό δανεισμό καταγράφονται άλλα προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει οφειλόμενα υπόλοιπα 654.006 ευρώ. Πιο πίσω βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με χρέη 557.758 ευρώ. Εντυπωσιακές και οι οφειλές του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που οφείλει 648.454 ευρώ.
ΠΗΓΗ : news247.gr