ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προανακριτική-εξπρές για Τριαντόπουλο: Σκηνικό σύγκρουσης και αποχωρήσεων – Καταγγελίες για συγκάλυψη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με διαδικασίες-εξπρές και φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έπεσε η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Παρά τις καταγγελίες για κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παρεμπόδιση της διερεύνησης της υπόθεσης, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην υπερψήφιση του πορίσματός της, με τα υπόλοιπα κόμματα να καταγγέλλουν τη διαδικασία ως προσχηματική και να αποχωρούν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Η επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της μόλις σε τέσσερις συνεδριάσεις, χωρίς να εξετάσει μάρτυρες ή να προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Όπως τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, «η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα και δεν ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση». Κατήγγειλε μάλιστα ότι «η Νέα Δημοκρατία στήνει μία διαδικασία πολιτικής σκοπιμότητας, μετατρέποντας έναν άνθρωπο που υπερασπίζεται την αθωότητά του σε κατηγορούμενο, τελώντας το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που παρέμειναν στην αίθουσα, καταψήφισε το πόρισμα της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού αποχώρησαν καταγγέλλοντας «αντιθεσμική» και «ντροπιαστική» λειτουργία της επιτροπής. Ο Γιώργος Γαβρήλος έκανε λόγο για «σκηνικό συγκάλυψης και προστασίας του ίδιου του Πρωθυπουργού», ενώ ο Γιώργος Παπαηλιού κατήγγειλε ευθέως «παραβίαση του Συντάγματος».
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολούθησε η πλειοψηφία περιορίζει τη δυνατότητα διερεύνησης σε ένα μόνο πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος), χωρίς να επιτρέπει το άνοιγμα της υπόθεσης σε πιθανώς βαρύτερα αδικήματα ή εμπλοκή άλλων προσώπων.
Το πόρισμα της ΝΔ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση για παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο. Εκείνο θα αποφανθεί για το αν η κατηγορία είναι βάσιμη και, εφόσον το κρίνει, θα οδηγήσει την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η υπόθεση αφήνει πίσω της ένα πεδίο θεσμικής έντασης, με σοβαρά ερωτήματα για τη χρήση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε περιόδους αυξημένης πολιτικής πόλωσης.