ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμός για το συμβάν με Καστανίδη στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρός προβληματισμός προκαλείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν με αφορμή την προγραμματισμένη εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό βουλευτή του κόμματος, Χάρη Καστανίδη. Πληροφορίες και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών κάνουν λόγο για οργανωμένες πιέσεις με σκοπό την ακύρωση της εκδήλωσης, γεγονός που άναψε «φωτιές» στην κομματική βάση.
Σύμφωνα με στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις ώστε να μην παραχωρηθεί η αίθουσα από τον τοπικό Δήμο, ενώ φέρονται να ακούστηκαν ακόμη και απειλές για παρέμβαση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου. Η κατάσταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με πολλά στελέχη να καταγγέλλουν αυταρχικές συμπεριφορές και απόπειρες φίμωσης ιστορικών στελεχών του κόμματος.
Ο Αντώνης Σαουλίδης, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
Οι πλειοψηφίες δημιουργούνται μέσα από τις συνθέσεις
Με θλίψη πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν στην Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Η απόπειρα αποκλεισμού ενός θεσμικού προσώπου – μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου – από κομματική εκδήλωση που οργανώθηκε από τη βάση, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει αβίαστα.
Σε μια περίοδο που ο πολιτικός κόσμος συνολικά δοκιμάζεται, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υιοθετεί ή να ανέχεται πρακτικές περιχαράκωσης και φίμωσης.
Το σκληρό πρόσωπο απέναντι σε διαφορετικές φωνές, δεν εκφράζει ούτε την ιστορία μας, ούτε την προοπτική μας.
Η ηγεσία ενός κόμματος κρίνεται και από το πώς διαχειρίζεται τη διαφωνία, όχι μόνο τη συμφωνία. Η σύνθεση και ο σεβασμός στον θεσμικό ρόλο κάθε στελέχους είναι προϋπόθεση για να χτίσουμε μια πραγματικά προοδευτική πλειοψηφία.
Προβληματισμός υπάρχει όμως και για την “σιωπή” της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.
Η σιωπή της δημιουργεί εύλογα ερωτήματα: θεωρεί το περιστατικό ασήμαντο ή ταυτίζεται με τέτοιου είδους λογικές;
Αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά μεγάλο, με κοινωνικό έρεισμα και πολιτική αξιοπιστία, οφείλουμε πρώτα εμείς να λειτουργούμε με ανοιχτό πνεύμα, με πολιτικό ήθος και σεβασμό στον εσωκομματικό διάλογο.
Οι πλειοψηφίες δεν χτίζονται με αποκλεισμούς. Χτίζονται με εμπιστοσύνη και σύνθεση.
Η Νέλλη Πεφάνη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε σε δημόσια ανάρτησή της ότι πρόκειται για “αντιλήψεις αυταρχισμού που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα”, υπογραμμίζοντας ότι «ο Καστανίδης είναι ιστορικό στέλεχος με θεσμική πορεία και η προσπάθεια αποδόμησής του προσβάλλει τη συλλογική μνήμη». Παράλληλα, επεσήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσωπικό μαγαζί κανενός. Είναι το σπίτι όλων μας».
Ανάλογα αιχμηρή ήταν και η ανάρτηση του Τάσου Τελίδη, μέλους της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «μαντρόσκυλα» του Ανδρουλάκη που απειλούσαν στελέχη, τονίζοντας πως το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθιά πολιτικό. Κάλεσε δε, σε παραίτηση τον εμπλεκόμενο, διαφορετικά η ηγεσία θα είναι απολύτως υπεύθυνη για την κάλυψη που του προσφέρεται.
Πριν λίγο μετά τις αντιδράσεις έβγαλε δημόσια ανακοίνωση για το θέμα ο Γραμματέας Οργανωτικού Ηρακλής Δρούλιας:
Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει σήμερα σχετικά με την αναβολή της εκδήλωσης την προηγούμενη εβδομάδα στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης δήλωσα πριν λίγο τα εξής:
” Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με αρχές και αξίες και λειτουργεί με κανόνες που οφείλουν όλοι ανεξαιρέτως να σέβονται. Ένας από τους κανόνες που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, είναι πως δεν ορίζονται ομιλητές στις εκδηλώσεις των Οργανώσεων οι υποψήφιοι βουλευτές της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Προφανώς συμμετέχουν και λαμβάνουν το λόγο κατά προτεραιότητα, αλλά δεν ορίζονται ποτέ κεντρικοί ομιλητές για ευνόητους λόγους. Αυτό ίσχυσε και στη συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία μετά από την αναστάτωση που προέκυψε, επειδή ορισμένοι θεωρούν πως είναι πάνω από θεσμούς και κανόνες, αποφασίστηκε να αναβληθεί. Για την απόφαση αυτή ήταν ενήμεροι και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής και ο Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης.”
Το περιστατικό αφήνει πίσω του βαθιά ερωτήματα για την εσωκομματική λειτουργία και την ανοχή σε πρακτικές αποκλεισμού, με πολλούς να κάνουν λόγο για κλίμα εσωστρέφειας που αντί να ενώνει, διχάζει την παράταξη σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία.