ΓΝΩΜΕΣ
Ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Πολιτική ήττα για το ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε άλλη θέση από την 2η για τον Τάσο Γιαννίτση
Η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 25 Ιανουαρίου 2025 παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω της σχεδόν βέβαιης εκλογής του Κωνσταντίνου Τασούλα, υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), αλλά κυρίως λόγω της αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφιοτήτων του Τάσου Γιαννίτση, προτεινόμενου από το ΠΑΣΟΚ, και της Λούκας Κατσέλη, προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 αποσύνδεσε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εθνικών εκλογών, διασφαλίζοντας έτσι τη θεσμική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι η εκλογή του Προέδρου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η ΝΔ, με 156 βουλευτές, διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, καθιστώντας την εκλογή του σχεδόν βέβαιη. Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται στις υποψηφιότητες του Τάσου Γιαννίτση και της Λούκας Κατσέλη. Το ΠΑΣΟΚ, με 31 βουλευτές, προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με 26 βουλευτές, προτείνει τη Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Λούκα Κατσέλη ενδέχεται να συγκεντρώσει έως και 40 ψήφους, λαμβάνοντας στήριξη και από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως η Αθηνά Λινού, η Αρετή Παπαϊωάννου και ο Γιάννης Σαρακιώτης. Αντίστοιχα, ο Τάσος Γιαννίτσης αναμένεται να λάβει από 31 έως 35 ψήφους.
Η πιθανότητα η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη να ξεπεράσει σε ψήφους αυτή του Τάσου Γιαννίτση αποτελεί σημαντική πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πολιτική ήττα για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι θα υποδείκνυε αδυναμία συσπείρωσης και επιρροής σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η καθυστέρηση του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, περιμένοντας πρώτα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδέχεται να επηρέασε την εικόνα του κόμματος και να έδωσε χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί πιο δυναμικά.
Συνολικά, η έκβαση της ψηφοφορίας θα αποτελέσει βαρόμετρο για την πολιτική ισχύ και την επιρροή των κομμάτων στην παρούσα συγκυρία, με ιδιαίτερη σημασία για το ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.