ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεπορτάζ και .. παρασκήνιο από την μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Γράφει ο Γαβρής Άγγελος
Σε σύνολο 254 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 176 βουλευτές, εκ των οποίων οι 107 από τη Ν.Δ. και οι υπόλοιποι 69 από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
«Όχι» ψήφισαν 76 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ 2 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
“Mια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη” γράφει ο διεθνής Τύπος και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι παρευρισκόμενοι στα θεωρεία της Βουλής, Φ.Σεργουλόπουλος-Γ.Καπουτζίδης δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους
Φυσικά δεν έλειψε η “πανηγυρική” selfie της Υπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη με τον Πρωθυπουργό και βουλευτές της ΝΔ
Αλλά δεν έλειψαν οι θερμοί εναγκαλισμοί με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υπερψήφισε το νομοσχέδιο και λίγο μετά αποχώρησε από την αίθουσα, εδώ σε στιγμή αγκαλιάς με τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρο της Κ.Ο , Μιχάλη Κατρίνη:
Η ανάλυση των 176 “ΝΑΙ” των 76 “ΟΧΙ” και των “Αποχών” που “λάβωσαν” κυρίως ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ και ΝΔ
Θα μπορούσαμε να πούμε, πως ίσως πιο απογοητευτικό, δεδομένης της ιστορίας του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ως κόμμα, είναι το αποτέλεσμα 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επέλεξαν την .. αποχή (λόγω ψηφοφόρων τους ίσως;) ωστόσο η Χ.Τρικούπη, βλέποντας πως ήδη υπάρχουν σοβαρότατες αντιδράσεις σε διαρροή της σε ΜΜΕ τοποθετείται ως εξής:
“Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές.”
Πως ψήφισε η ΝΔ
Σίγουρα με σημαντικές απώλειες, αλλά με 107 ΝΑΙ και 51 που αποφάσισαν να “σπάσουν” την κυβερνητική γραμμή -λίγο λιγότερο από το 1/3 της παράταξης, προεξάρχοντος του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά που με “πύρινο λόγο” και υιοθετώντας εν ολίγοις το αφήγημα της alt right πτέρυγας, δημιούργησε προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι αποχές στο γαλάζιο στρατόπεδο κινήθηκαν στα επίπεδα που ειχε προεξοφληθεί (31) ενώ τα “όχι” στις 20 ψήφους.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν όχι:
Αθανασίου Χαράλαμπος, Αραμπατζή, Φωτεινή, Γιόγιακας Βασίλειος, Γκίκας Στέφανος, Γκιουλέκας Κων/νος, Δαβάκης Αθανάσιος, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Κατσανιώτης Ανδρέας, Κυριαζίδης Δημήτριος, Λεονταρίδης Θεόφιλος, Μπαραλιάκος Ξενοφώντας, Πασχαλίδης Ιωάννης, Σαλμάς Μάριος, Σαμαράς Αντώνης, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Χαρακόπουλος Μάξιμος και Χρυσομάλλης Μιλτιάδης
Οι βουλευτές της ΝΔ που απείχαν
Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος
Πως ψήφισε το ΠΑΣΟΚ:
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ τίθεται ΥΠΕΡ της ψήφισης του νομοσχεδίου καθότι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πρόοδο, την ισότητα, η Δημοκρατική Παράταξη ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό ίσως δεν το άκουσε λίγο παραπάνω από το 1/3 της κοινοβουλευτικής Ομάδας με 11 στους 32 να επιλέγουν να “απέχουν” από την ψηφοφορία, αυτοί ήταν οι εξής: Ευαγγελία Λιακούλη (Γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ), Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη (Υπεύθυνη του τομέα Οικογένειας του ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Πουλας, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης,Χριστίνα Σταρακα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μπουρχάν Μπαραν, Απόστολος Πανας, Τάσος Νικολαΐδης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.
Οι ψήφοι του νομοσχεδίου αναλυτικά:
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Το ακροτελεύτιο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»