Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ.Φάμμελος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας: “Οδηγεί σε περαιτέρω ανασφάλεια τους εργαζόμενους”

Published

on

«Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Σχολίασε ότι «για τον λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των 3 υπουργών -Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη- ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων».

Είπε ότι τώρα με το παρόν «κατάπτυστο, αντεργατικό» νομοσχέδιο η κυβέρνηση «με απόλυτη συνέπεια και αριστεία στις καταστροφικές για την κοινωνία επιλογές, οδηγεί σε περαιτέρω ανασφάλεια και αβεβαιότητα τους εργαζομένους με το πρόσχημα την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προωθεί την ακραία επισφάλεια στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων ενώ η Οδηγία ξεκάθαρα δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαφανείς και προβλέψιμοι όροι στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων όπως αυτές εισάγονται.

Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην έκθεση της «κάνει λόγο για υποβάθμιση στην Ελλάδα -με το νομοσχέδιο- του παρεχόμενου επιπέδου προστασίας των εργαζομένων και απομείωση θεμελιωδών αρχών του εργατικού δικαίου» και πως και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τής υποβάθμισης της προστασίας που ήδη παρέχεται στους εργαζομένους. Προσ’εθεσε ότι πολλοί εκπρόσωποι των φορέων αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, έκαναν λόγο για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει: Δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ώρη εργασία μέσα στο 24ωρο. Απασχόληση σχεδόν μηδενικών ωρών, με ολοκληρωτική επισφάλεια του εργαζομένου, με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Απασχόληση έκτη ημέρα στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη εξετάζουν το 35ωρο/εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με ατομική σύμβαση, δηλαδή με απόφαση ουσιαστικά του εργοδότη που επιβάλλει την βούλησή του στον εργαζόμενο. Επίσης, είπε ότι υπάρχει στο νομοσχέδιο ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και εκφοβισμό των εργαζομένων να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας.

Έβαλε κατά της κυβέρνησης και για το θέμα των τριετιών, σχολιάζοντας πως ό,τι ακούστηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για ξεπάγωμα αποδείχτηκε ότι «δεν είναι απλά ένα αδειανό πουκάμισο αλλά μια μεγάλη κοροϊδία γιατί η τροπολογία είναι γεμάτη αιρέσεις».

Σχολίασε ότι «είναι πράγματι δυστοπικό το περίγραμμα της επόμενης ημέρας που δημιουργεί αυτό το νομοσχέδιο – ο οδοστρωτήρας Νο3».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «μας προκαλεί εντύπωση ότι καθυστερήσατε πολύ να πάρετε θέση, και στις επιτροπές παραμείνατε στην “επιφύλαξη” για ένα ξεκάθαρα αντεργατικό αντιλαϊκό και καταστροφικό νομοσχέδιο. Την ίδια απορία έχουμε για συνδικαλιστές σας στη ΓΣΕΕ που δεν συμμετείχαν στην απόφαση για την απεργία».

Advertisement

Ο. κ. Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι διατάξεις είναι προς όφελος των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας εργαζόμενος με 8 ώρες δουλειά και όχι να τρέχουν 13 ώρες για ένα εξτραδάκι. Αυτό είναι μεσαίωνας κι εσείς οδηγείτε σε αυτόν».

Σημείωσε ότι στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει ότι η εργασία πρέπει να είναι στο επίκεντρο του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η πρωταρχική συνισταμένη ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη, στην τοπική ανάπτυξη, στο δημογραφικό πρόβλημα, στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην κοινωνική συνοχή. Σχολίασε ότι μέσα σε τρεις μήνες μετά τις εκλογές έχει αποδειχτεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Προσέθεσε ότι παρά την εκλογική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η κοινωνία έχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που διαθέτει τη δυνατότητα τεκμηριωμένων προτάσεων, «αναδεικ»ύει τα ελλείμματα του κ. Μητσοτάκη και καταθέτει μια εναλλακτική πρόταση».

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τα εθνικά. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι «στηρίζουμε τη διαδικασία διαλόγου και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε οδικός χάρτης» και πως «πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει υπέρ των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «σταθερά εδώ και χρόνια αυτήν τη διαδικασία με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής εκμετάλλευσης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει, πώς είναι διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί αυτά τα θέματα για να πείσει ότι για τους πολιτικούς του αντιπάλους ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη».

Τόνισε ότι ωστόσο εγείρονται δύο σοβαρά ζητήματα. Είπε σχετικά με την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση ότι «παρόλες τις πολύ επιθετικές διχοτομικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν στον ΟΗΕ, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της Κύπρου στον κ. Ερνοτγάν, υπερασπιζόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζοντας τη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα το 2017». «Στη διαρροή από ανώτατη κυβερνητική πηγή, παρότι τίθενται όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, τονίζεται ρητά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του Κυπριακού στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», προσέθεσε. Σχολίασε ότι μετά από τη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του, «βλέπουμε σήμερα δελτίο Τύπου που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους ομογενείς τελικά ότι έθεσε το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο». «Συμπεράσματα μπορούν να βγουν πολύ εύκολα», σχολίασε.

Τόνισε ότι «είναι, όμως, απαράδεκτο να βγαίνει ο κ. Ερντογάν και να προαναγγέλει καμπάνια για αναγνώριση του ψευδοκράτους και να μην υπάρχει δημόσια σαφής απάντηση από την ελληνική Πολιτεία». Σημείωσε ότι «όχι μόνο έπρεπε να υπάρχει, αλλά έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα απέναντι σε μία τέτοια επικίνδυνη προοπτική και να καταστεί σαφές ότι το Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα και για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Δεύτερον, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε άλλη δήλωση του ότι “μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα”», για να τονίσει ότι «εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: Στην αρχή ακούσαμε την αναφορά από τον κ. Μητσοτάκη σε “γεωπολιτικές διαφορές” με την Τουρκία. Μετά ακούστηκε από την πλευρά τού κ. Γεραπετρίτη ότι η διαφορά είναι και πολιτική και νομική και βλέπουμε ότι οι διερευνητικές εντάσσονται σε “πολιτικό διάλογο”». Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε ότι το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα είναι θέμα νομικό- και υπάρχει λόγος που το λέμε αυτό όταν από την Τουρκία τίθεται ζήτημα πολιτικής διαφοράς. Διότι αν είναι νομικό τότε το σημείο αναφοράς είναι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Δικαστήριο της Χάγης. Αν είναι πολιτικό, σημαίνει διμερής πολιτική διαπραγμάτευση».

Advertisement

«Τώρα λέτε ή ακούγεται ή αφήνετε να εννοηθεί ότι η θεωρία των γκρίζων ζωνών είναι απλά ζήτημα στο οποίο μπορούμε να “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε”; Όχι. Είναι μια παράνομη αμφισβήτηση που παραβιάζει τις Συνθήκες των Παρισίων και της Λωζάννης. Δεν ειναι απλή πολιτική διαφορά, αυτό είναι απαράδεκτο. Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη μια τέτοια πιθανή ολίσθηση θέσεων- απαιτούμε ενημέρωση», σημείωσε.

Τα φώτα σβήνουν, οι πληγές μένουν στη Θεσσαλία

Μιλώντας για τη Θεσσαλία είπε ότι «μπορεί τα φώτα να σβήνουν αλλά οι πληγές μένουν». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα και τα λάθη της. Σημείωσε ότι προέχει ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για την επιβίωση, όμως «πέρασαν δύο εβδομάδες και σχέδιο δεν έχουμε δει». «Ο κ. Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει την κλιματική κρίση ως άλλοθι και το “ανέκδοτο” ότι το επιτελικό κράτος, λειτούργησε», σχολίασε. Είπε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη δεν προχώρησε η υλοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του 2018, δεν προχώρησε ούτε η αναθεώρησή τους ως όφειλε έως 31.12.2021, δεν αξιοποιήθηκαν ούτε οι χάρτες πλημμύρισης για να προφυλαχθεί ο πληθυσμός». Υποστήριξε ότι υπάρχει προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μέγεθος των επιπτώσεων της καταστροφής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την πρόγνωση της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αλλά αμφισβήτησε τους επιστήμονες και στη συνέχεια ανακοίνωσε την μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Ο κ. Φάμελλος επανήλθε στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη χρηματοδότηση που έχει ζητηθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «το οποίο ακόμη δεν έχει απαντηθεί». «Αυτό επιβεβαιώνει μια υποψία ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει έγγραφα στην ΕΕ για την οικονομική υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής», είπε, προσθέτοντας ότι επίσης δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον κ. Μητσοτάκη και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις πλημμύρες.

Περνώντας στην οικονομία, ο κ. Φάμελλος είπε ότι η ανασφάλεια των πολιτών δεν αφορά μόνο την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ανέφερε ότι παραμένουν η διόγκωση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών. Είπε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων η πρόσβαση στον δανεισμό είναι απαγορευτική και το κόστος δανεισμού και επιτοκίων επιβαρύνει όλη την αγορά ενώ «οι τράπεζες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν από τη διαφορά των επιτοκίων» και ότι «με τον πτωχευτικό Σταϊκούρα πολλαπλασιάζονται οι εξώσεις». Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ελληνικές ΜμΕ, ότι η αισχροκέρδεια οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης «που δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη σε καύσιμα και προμήθεια ρεύματος και μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται να εξπουλήσει τις μετοχές των ΕΛΠΕ». Σχολίασε ότι οι χθεσινές δηλώσει για τα νέα μέτρα-παρωδία προφανώς δεν δίνουν λύση, προσθέτοντας: «Ακούσαμε το καλάθι νοικοκυριού, τώρα ακούσαμε “ταμπέλες” στο ράφι».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement