ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στ.Καλπάκης: “Η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία – Αντί για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στην επικοινωνία”
Για την κατάσταση αναφορικά με την πανδημία μίλησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό FLASH TV και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μαρκοπούλου. “Η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία, η οποία έχει συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. 740 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και περισσότεροι από 100 βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε τραγικές συνθήκες, πρόχειρα διασωληνωμένοι περιμένοντας να αδειάσει κάποιο κρεβάτι” ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “κάθε ώρα που περνάει τίθεται κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου”.
“Είναι αδιανόητο” τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης “την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία επικρατούν τραγικές συνθήκες, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, τα κρεβάτια στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να παραμένουν άδεια. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Αντιθέτως, τα στελέχη της προκαλούν με τις δηλώσεις τους. Ο κ. Βορίδης μας είπε ότι η επίταξη είναι ιδεοληψία της Αριστεράς και ο κ. Γεραπετρίτης ότι δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ. Ενώ πολύ πρόσφατα, η κα Παπαευαγγέλου είπε με κυνισμό ότι το ποσοστό 20% των θανάτων εκτός ΜΕΘ είναι μικρό”. Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία “να υπάρξει συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας και αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία”.
Τέλος, ο Στέργιος Καλπάκης, σχολίασε ότι “αντί για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαστό κλίμα αισιοδοξίας αποκλειστικά για επικοινωνιακή κατανάλωση”. “Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες που δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας. Εδώ και μήνες έχουμε μιλήσει για την ανάγκη συναίνεσης μερικών μηνών, με κοινό υπουργό Υγείας και σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για ένα κοινό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Εδώ και μήνες φωνάζουμε για την ανάγκη σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης, για μαζικά και στοχευμένα μοριακά και rapid τεστ, για ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, για πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να υπάρχει γρήγορη αντιμετώπιση των περιστατικών πριν επιβαρυνθούν και χρειαστούν νοσηλεία. Σε όλα αυτά έχουμε βρει απέναντι σε τοίχο, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει στη Δημόσια Υγεία”.