Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στεγαστικό: Το διεθνές πρόβλημα της ιδιωτικής στέγασης, γίνεται.. Ελληνικό.

Published

on

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 4 στους 5 Έλληνες, προτιμούν να είναι στο “νοίκι” από το να επενδύσουν κεφάλαιο για αγορά κατοικίας ενώ πλέον, ακόμα και η ενοικίαση διαμερίσματος, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι μια υπόθεση που απαιτεί “γερές τσέπες” ή συγκατοίκους… Ένα “φοιτητικό μοντέλο” το οποίο στην Ελλάδα μετατρέπεται είτε στο μοντέλο οικογενειακής συγκατοίκησης με γονείς, παππούδες, τέκνα και συντρόφους τέκνων, την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε πρώτο, για ουσιαστική αλλαγή πλεύσης στην πάγια πολιτική της Δεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη:

Σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ παρατηρείται μια στροφή στις άμεσες και πρακτικές ανάγκες των νέων ζευγαριών. Εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ δείχνουν ότι οι αποφάσεις για παιδιά επηρρεάζονται ισχυρά από την ποιότητα και την ευρυχωρία της κατοικίας που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Εξαρτώνται επίσης από τις γενικότερες υποδομές που θα έχουν, όπως είναι οι συγκοινωνίες προς τα σχολεία και τόπους ψυχαγωγίας, ευκολία διασύνδεσης με φυσικά δίκτυα, αλλά και διασύνδεσης με άλλα παιδιά. Όταν τα χαρακτηριστικά αυτά είναι επαρκή, η γονιμότητα εμφανίζεται αυξημένη, ενώ όταν λείπουν μειώνεται. Οι στεγαστικές διευκολύνσεις προς νέα ζευγάρια βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των πολιτικών για την θετική επιρροή στην γονιμότητα. Η στενότητα και η ακρίβεια κατοικίας που παρατηρείται εδώ και μερικά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, απλώς κάνει τις πολιτικές αυτές ακόμα πιο επείγουσες και αναγκαίες. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα διασφαλίζει και τελικά θα παρέχει σύγχρονη και επαρκή κατοικία στα νέα ζευγάρια σε περιοχές που αναπτύσσονται και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Προτείνουμε:

  • Άμεση προώθηση του μοντέλου κοινωνικής κατοικίας όπως εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.
  • Δημιουργία δημόσιου αποθέματος κατοικιών που διατίθεται προς ενοικίαση (Αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου-δημόσιων εκτάσεων).
  • Κατασκευή και ανακαίνιση με πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατοικιών που θα διατεθούν προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλές τιμές.

Είναι προφανές ότι η διαθεσιμότητα κατοικιών θα αυξηθεί και το κόστος κατασκευής τους θα μειωθεί αν περιοριστεί η σημερινή ανεξέλεγκτη πώληση Real-Estate σε επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού με στόχο την απόκτηση

«χρυσής βίζας» από κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πως τα προγράμματα αυτά που επινοήθηκαν ως λύσεις απελπισίας για την εισαγωγή κεφαλαίων την περίοδο των Μνημονίων πρέπει τώρα να αναθεωρηθούν ριζικά, με πολλαπλάσια απαιτούμενα κεφάλαια και επιπλέον ειδικούς φόρους που θα καταβάλλονται με την απόκτηση του ακινήτου. Παράλληλα με τις αυστηρές προδιαγραφές απόκτησης βίζας πρέπει

επίσης οι πωλήσεις να περιοριστούν δραστικά σε όσες περιοχές παρατηρείται υπερβολική ζήτηση (πχ. στα νησιά). Θα εξεταστεί επίσης η διάθεση των φόρων που εισπράττονται από τις πωλήσεις αυτές αποκλειστικά στην χρηματοδότηση κατοικιών για τα νέα ζευγάρια.

(2). Επιδόματα τέκνων:

Χρειάζεται εκσυγχρονισμός, επικαιροποίηση κριτηρίων και διεύρυνση των δικαιούχων. Στην Ελλάδα χορηγούνται μια σειρά από επιδόματα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η χορήγηση γίνεται μετά από τον έλεγχο εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μην επεκτείνεται σε οικογένειες με κάπως υψηλότερα εισοδήματα αλλά να συγκεντρώνεται στις φτωχότερες. Επίσης τα επιδόματα είναι χαμηλά για τα πρώτα παιδιά, αυξάνονται όμως σημαντικά για τα επόμενα.

Προτείνουμε γενναιότερες ενισχύσεις από το πρώτο παιδί, για να ενισχυθεί οριζόντια η τεκνοποίηση. Αν ενισχυθεί ακόμη και στο επίπεδο των 1-2 τέκνων θα σημάνει μια εντυπωσιακή άνοδο πληθυσμού. Επίσης χρειάζεται άμβλυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε όλο και μεγαλύτερες εισοδηματικές ομάδες να αποκτούν κίνητρα τεκνοποίησης. Συγκεκριμένα:

  • Χορήγηση επί πλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών) για άτεκνα ζευγάρια και ζευγάρια με 1 παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ.
  • Καθιέρωση Εθνικού «Αποταμιευτικού Λογαριασμού» για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας. (Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον ανάλογο φόρο εισοδήματος.)
  • Κάθε οικογένεια δικαιούται «κοινωνική επιταγή» για κάθε παιδί, ώστε να υλοποιείται δικαίωμα της ένταξης και φροντίδας όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολύτεκνων. (Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν πολύτεκνη ιδιότητα)..

(3). Θεσμικές διευκολύνσεις:

Ολοκληρωμένη παρέμβαση στις εργασιακές διευκολύνσεις και τα κίνητρα κυρίως προς την μητέρα με στόχο να μειωθεί το επαγγελματικό κόστος ευκαιρίας από την απόφαση να απόκτησης τέκνων. Προτείνουμε:

  • Άδειες μετ’ αποδοχών για λοχεία και ανατροφή, μειωμένα ωράρια εργασίας και θετική μοριοδότηση μητέρων στις προαγωγές, αξιοποίηση της τηλε- εργασίας, δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε χώρους εργασίας (πχ Παιδικών Σταθμών).
  • Εξισορρόπηση των δικαιωμάτων μεταξύ των εργαζομένων μητέρων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα και διεύρυνση διευκολύνσεων και προς τους δύο γονείς.

(4). Συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής:

Μέσα από μια ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική ανάπτυξης και δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας θα επηρρεαστεί θετικά τόσο η γονιμότητα του γηγενούς πληθυσμού όσο και η προσέλκυση μεταναστών που θα εγκαταστήσει ή θα δημιουργήσει νέες οικογένειες εντός της ελληνικής επικράτειας και θα ενισχύσει το φθίνον εγχώριο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα οι επενδύσεις σε υποδομές πρόσβασης, μέσα μεταφοράς, συνθήκες κυκλοφορίας και γενικότερης βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, μπορούν να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της οικογενειακής διαβίωσης τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις μικρότερες πόλεις.

Advertisement