ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο “χείλος” της οικονομικής καταστροφής μας (ξανά)φέρνει η ΝΔ
ΣΤΑ 70 ΔΙΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
α κόκκινα δάνεια, που αποτελούν ένα από τα πιο μεγάλα κομμάτια του ιδιωτικού χρέους, φαίνονται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους διαχειριστές τους.
Μια πρόσφατη μελέτη της εταιρίας Octane για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα καταγράφει αυτό το κομμάτι του ιδιωτικού χρέους. Ο συνολικός αριθμός των κόκκινων δανείων ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ. Από αυτά, 32 δισ. είναι δάνεια επιχειρηματικά, 16 δισ. καταναλωτικά και 22 δισ. στεγαστικά κόκκινα δάνεια.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι μάλλον γνωστοί από χρονια . Ο,τι έχει απομείνει εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό δάνεια ευάλωτων, πτωχευμένων ή ημιπτωχευμένων επιχειρήσεων, δάνεια με προβληματικά καλύμματα που δύσκολα πωλούνται.
Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο για τους δανειολήπτες αλλά και για τις εταιρείες διαχείρισης από την άνοδο των επιτοκίων. Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε ανακτημένα δάνεια να γίνουν εκ νέου κόκκινα, αλλά πάγωσε και τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων διότι όσοι ασχολούνται με αυτή την αγορά δανείζονται προκειμένου να αγοράσουν κόκκινα δάνεια. Επομένως, η άνοδος των επιτοκίων κατέστησε ασύμφορη την αγορά.
Τα παραπάνω 70 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν μια από τις ακολουθες εξελίξεις :
– Είτε εφόσον υπάρχει κάλυμμα να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.
– Είτε εφόσον δεν υπάρχει κάλυμμα ή δυνατότητα ρύθμισης να εξαϋλωθούν.
– Είτε να ρυθμιστούν και να επανέλθουν σταδιακά εντός τραπεζικού συστήματος.
Από το 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν ανω των 40 συναλλαγών σε κόκκινα δάνεια στο πλέον υψηλο επίπεδο , με συνολική αξία περίπου 65 δισ. ευρώ, προσφέροντας νέα δυναμική στην αγορά.
Ωστόσο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την άνοδο των επιτοκίων ανέκοψε την συγκεκριμένη τάση .
Η επιστροφή των ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες και την οικονομία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο την επομένη χρονιά , γιατί είναι κάτι που επιθυμούν οι τράπεζες και θα υποστηρίξει τους δείκτες τους.
Η απόδοση των ανακτήσεων σε χαρτοφυλάκια που τιτλοποιούνται στο πλαίσιο του «Ηρακλή» εκτιμάται ότι είναι κατά 30% περίπου μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στα επιχειρηματικά σχέδια των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του παγώματος των δημοπρασιών κ.λπ.
Η μεταπώληση μερών των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ηρακλή.
Η ΕΚΤ απαγορεύει την επιστροφή δανείων που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί στην ίδια τράπεζα που τα εξέδωσε αρχικά. Ως εκ τούτου, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αποκτήσουν δάνεια εξυγιασμένα από άλλες τράπεζες μέσω των εταιρειών διαχείρισης, κάτι το οποίο εν μέρει γίνεται .
Οι ευάλωτοι οφειλέτες είναι ένας από τους σκληρούς πυρήνες του προβλήματος, οι οποίοι εξαιρούνται και ορθώς από τον πλειστηριασμό.
Ωστόσο υπάρχει και μια σειρά οφειλετών που δεν είναι ευάλωτοι, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν έχουν περιουσία και τέλος θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μικρότερες ρυθμίσεις.
Η βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλη βοήθεια θα μπορούσε να δώσει και ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικιών.
Η επιλογή εκείνου που θα δημιουργήσει τον φορέα θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος της παρούσας χρονιάς , αλλά σε κάθε περίπτωση θα «τρέξει» πιθανότατα την επομένη χρονιά .
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξυγίανση των δανείων αποτελεί το κλειδί για να λυθεί το πρόβλημα της αγοράς, μια και ένα εξυγιασμένο δάνειο καταδεικνύει πως παύει να υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα για τον δανειολήπτη αλλα και να είναι βάρος σε οσους το έχουν αγοράσει .
Τα funds μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την αυξημένη αξία των εξυγιασμένων δανείων πωλώντας τα και πραγματοποιώντας κέρδη από τις αρχικές τους επενδύσεις ενώ η εκ νέου ένταξη των ρυθμισμένων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και η ευρύτερη χρήση αυτών των πόρων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η εξυγίανση, το ιλιγγιώδες ποσο των 70 δις φαντάζει εφιαλτικο .