Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ψάχνουν σωσίβιο” στον ΣΥΡΙΖΑ; – Άνοιγμα Τσακαλώτου σε ΚΚΕ και Μέρα25

Published

on

«Επιστρέφει» στις ανάγκες της εσωτερικής ανασυγκρότησής του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την «λήξη συναγερμού» για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Προωθεί το πολιτικό του πρόγραμμα.

Να «πιάσει το νήμα» των εσωκομματικών διαδικασιών ανασυγκρότησης, από εκεί που το άφησε πριν την έναρξη της πανδημίας  του Covid 19 επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει η τελευταία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του, που αποφάσισε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Αναθεώρησης έως τα μέσα Ιουνίου. Η ημερομηνία της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος παραμένει άγνωστη, μια και παραπέμπεται χρονικά στο «προσεχές διάστημα, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν». Αυτό όμως φαίνεται πως δεν θα εμποδίσει το άνοιγμα της εσωκομματικής συζήτησης για την φύση της διεύρυνσης. Ασχέτως με το πότε η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία του συνεδρίου, θα συνθέσει η θα επιλύσει τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που έχουν καταγραφεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ετσι λοιπόν ενώ η υπόθεση της διεύρυνσης μπαίνει ξανά στην εσωκομματική «ημερήσια διάταξη», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απεύθυνε χθες κάλεσμα διαμόρφωσης αριστερής κυβερνητικής προοπτικής στο Κίνημα Αλλαγής, παράλληλα όμως και στο ΚΚΕ όπως και στο Μέρα25.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικό στέλεχος της «τάσης των 53» παρεμβαίνοντας στην Βουλή, απευθύνθηκε ονομαστικά στις πολιτικές ηγεσίες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τονίζοντας την ανάγκη να χτιστούν «συμμαχίες για επενδυτική, κοινωνική πολιτική και πολιτική στον τομέα της υγείας».

Εστίασε όμως ιδιαίτερα στις ηγεσίες του ΚΚΕ και του Μέρα 25. Παίρνοντας αφορμή από την αρνητική θέση που πήραν ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γ.γ του Μέρα25 Γιάννης Βαρουφάκης στην απόφαση της Κομισιόν για το ταμείο των 750 δις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνθηκε στα δύο κόμματα «με μαρξιστικούς όρους» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επισήμανε πώς «ένα ερώτημα είναι πως χαράσσει κανείς πολιτική όταν προτείνονται λύσεις που δεν σε καλύπτουν πλήρως και αν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις χαραμάδες που δημιουργούνται για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής». Αναφερόμενος ειδικά προς το ΚΚΕ σημείωσε πως «το κράτος ή οι υπερκρατικές δομές πολλές φορές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα που δεν ευνοούν μια επιχείρηση αλλά το σύνολο, που δεν ευνοούν μια χώρα αλλά το σύνολο των χωρών. Αυτός είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός που, όμως, ανοίγει δρόμους».

Η κίνηση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου – που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν – είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσει κάποια πολιτική διεργασία. Τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα25 έχουν σαφέστατη οριοθέτηση σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίνει όμως το στίγμα της εναλλακτικής ανάγνωσης της συγκεκριμένης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην έννοια της διεύρυνσης. Έρχεται μάλιστα να συναντήσει απόψεις που έχουν καταγραφεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής: Υπέρ της ανάγκης να «επανασυστηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία μετά την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή εποπτεία όπως και το να υπάρξει ανασύνταξη του κόμματος με σαφή φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά.

Ανασυγκρότηση

Η εστίαση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες ανασυγκρότησής του, εκκινούν από την  φαινομενική απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες. Εξέλιξη που ήρθε μετά την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  όπου αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κυρίαρχη το προηγούμενο διάστημα στο  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αποφυγή της εσωστρέφειας, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση σε περίπτωση απρόσμενων εξελίξεων. Αν και ακόμη και σε αυτή την συνθήκη δεν έλειψαν οι εσωκομματικές αιχμές τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάστηκαν κυρίως στο πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

Advertisement

Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου το επόμενο διάστημα θα γίνει πανελλαδική καμπάνια για την προώθηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή τις προτάσεις του «Μένουμε Όρθιοι 2», ενώ στο οργανωτικό επίπεδο θα υπάρξει «συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης και την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών». Όσον αφορά το πολιτικό ζητούμενο της διεύρυνσης σημειώνεται ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν πειστικές για τις κοινωνικές ανάγκες απαντήσεις. Όχι με επιστροφή στο παρελθόν, αλλά με σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες που θέτουν οι νέες συνθήκες».

 

Πηγη