ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με την ΠΟΣΔΕΠ
Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Τομεάρχη του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου, και της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του κόμματος με την ηγεσία της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., μετά από αίτημά της. Η Χαρά Κεφαλίδου και ο Τομέας Παιδείας ευχαρίστησαν την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. για τις διαρκείς παρεμβάσεις και τις ουσιαστικές προτάσεις που καταθέτει τακτικά η Ομοσπονδία.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία των θέσεων της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κινήματος Αλλαγής σε κρίσιμα θέματα όπως:
Η ανάγκη γενναίας αύξησης του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. Η στρατηγική επιλογή υποχρηματοδότησης, που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν τίθεται σαν προτεραιότητα η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η απαίτηση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών. Με το ισχύον μισθολόγιο του 2017 – που κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό – οι αποδοχές των πανεπιστημιακών βρίσκονται στάσιμες στο επίπεδο του 2004 και η Ν.Δ. καθυστερεί να προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.
Η ανάγκη διάθεσης περισσότερων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. αλλά και ειδικού εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού. Το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας και της περαιτέρω ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και καθοριστικό κριτήριο για την αξιολόγησή τους. Οι μόλις 400 θέσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο καλύπτουν οριακά τον αριθμό των αφυπηρετήσεων της τελευταίας χρονιάς και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Πρόκειται για πολιτική υποβάθμισης των Πανεπιστημίων.
Η ανάγκη επίλυσης των διοικητικών προβλημάτων για την εκλογή οργάνων διοίκησης, που ενέσκηψαν εξαιτίας του νέου νόμου της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τα διχαστικά αδιέξοδα, που προέκυψαν ήδη σε 3 Πανεπιστήμια και που δεν μπορούν να εκλέξουν Πρύτανη, τα είχαμε εντοπίσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή και γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής πρότεινε διαφορετικό σύστημα διοίκησης με συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο όμως δεν υιοθετήθηκε.
Η ανάγκη για μακροπρόθεσμο και συναινετικό σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι πασιφανής η έλλειψη δημόσιου και οργανωμένου διαλόγου και εν προκειμένω με αυτούς που καλούνται να υλοποιήσουν τον νέο νόμο, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς. Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν με προεξάρχουσα την πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης. Η αλαζονεία και η αυταρχικότητα της κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά στα Α.Ε.Ι.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., ώστε να εμπλουτίζει συνεχώς τις θέσεις και προτάσεις του και να συμβάλλει στην αλλαγή από το αδιέξοδο πλαίσιο που έχει οδηγήσει τα Πανεπιστήμια η πολιτική της Ν.Δ.