ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
“Τα Νέα της Αυτοδιοίκησης”: «Πράξεις για την Μακεδονία»: «Παρέμβαση στήριξης των λαϊκών αγορών»
Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία και να διασφαλιστεί η προοπτική λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καλεί τη διοίκηση της Π.Κ.Μ. η περιφερειακή παράταξη «ΠΡΑΞΕΙΣ για τη Μακεδονία».
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής μας, Χρήστος Παπαστεργίου, το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές προκαλεί νέα μεγάλη αναστάτωση, στην λειτουργία του ιστορικού αυτού θεσμού.
Ήδη, με ανακοίνωση της περιφερειακής μας παράταξης (στις 3-02-2021) ζητήσαμε να συζητηθεί αναλυτικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το μείζον κοινωνικό θέμα, της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το οποίο μάλιστα άπτεται και των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Σε επιστολή μας προς τον πρόεδρο του Π.Σ. επισημαίναμε ότι «Γνωρίζετε κι εσείς, ότι η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των λαϊκών αγορών και κατά συνέπεια και τους καταναλωτές. Το νομοσχέδιο δε, που παρουσίασε πρόσφατα η Κυβέρνηση, χειροτερεύει την κατάσταση» για τους λόγους αυτούς «επειδή το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, ζητούμε την άμεση συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση».
Σήμερα και με δεδομένο ότι απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες διαβούλευσης επανερχόμαστε στο δημόσιο διάλογο και ζητούμε να ληφθούν σοβαράς υπ όψιν τα υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα κατά την εποχή της πανδημίας και των επιπτώσεων της, καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών.
Ταυτόχρονα μας προβληματίζεις το γεγονός ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η προκήρυξη των «Θέσεων Δραστηριοποίησης», η οποία θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια-μεταξύ των οποίων τους τίτλους σπουδών, καθώς και ότι και νομικά πρόσωπα – εταιρίες θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, εις βάρος των παραγωγών και των μικρών επαγγελματιών -βιοπαλαιστών, αλλά και των καταναλωτών.
Παράλληλα, το ότι καταργείται η ενιαία μέχρι σήμερα ανταποδοτικότητα του κόστους θέσης, και οι δήμοι της χώρας θα γνωμοδοτούν πλέον για τον καθορισμό του ανταποδοτικού τέλους προς τον Φορέα Διαχείρισης. Τέλος το ότι αφαιρείται η δυνατότητα εκπροσώπησης των συλλογικών οργάνων των παραγωγών και μικροεπαγγελματιών, στα νέα νομικά πρόσωπα που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.