ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του Γιάννη Μανιάτη – “Για μια Ελλάδα κλιματικού πατριωτισμού.”
Ρεπορτάζ: Άγγελος Γαβρής
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε το βιβλίο του “Επειδή δεν υπάρχει PLANET B” ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Μανιάτης. Την εκδήλωση την αγκάλιασε πλήθος κόσμου.
Τον Γιάννη Μανιάτη προλόγισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης λέγοντας χαρακτηριστικά πως:
“σήμερα στην αίθουσα εδώ, μας έφερε μια πορεία ζωής, μία πορεία εκτίμησης, φιλίας και προσφοράς. Είναι τιμή μου να προλογίζω τον Γιάννη Μανιάτη με τον οποίο κάποτε εδώ και χρόνια πριν, συναντηθήκαμε στις αίθουσες του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ως ειδικοί Γραμματείς.
Η συζήτηση είναι επίκαιρη και αποτελεί μια πρόκληση μιας ολόκληρης γενιάς. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη και δίκαιη μετάβαση. Ένα μοντελο made in Greece , που θα δώσει ώθηση στην Ελληνική οικονομία, διαμορφώνοντας μια εθνική στρατηγική πράσινης μετάβασης με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας.”
Για την επερχόμενη μάχη των Ευρωεκλογών τον κ.Μανιάτη τον ανήγγειλε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία ο Στέλιος Αγγελούδης.
Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε:
Το επόμενο χρονικό διάστημα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα λάβει μια τεράστια έκταση. Η λεγόμενη προσαρμογή της οικονομίας σε αυτό που έρχεται, είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. Δεν δικαιούμαστε να λέμε πως δεν καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γιατί τις ζήσαμε στο πετσί μας με τον χειρότερο τρόπο. Η Ελλάδα παρόλα αυτά, παραπέμπεται στην Ε.Ε για αμέλεια, για μη τήρηση των σχεδίων που παρέδωσα εγώ προσωπικά ως Υπουργός στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και μέχρι σήμερα ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
Έχουμε μπροστά μας, να αντιμετωπίσουμε την επονομαζόμενη “χαλαρή ψήφο” των Ευρωεκλογών. Αδικεί το μέλλον μας ως Έλληνες Ευρωπαίοι. 21 εκλεγμένοι από την κοινωνία Ευρωβουλευτές, είναι υπεύθυνοι για το μέλλον μας, τα επόμενα 5 χρόνια. Σκεφτείτε το, στέλνουμε 300 βουλευτές, για ζητήματα που αφορούν στο 20% της καθημερινότητας μας. Στέλνουμε 21 για ζητήματα που αφορούν το 80% της καθημερινότητας. Πρέπει να στείλουμε ανθρώπους άξιους να μας εκπροσωπούν εθνικά και σοβαρά στο ευρωκοινοβούλιο. Χρειάζεται εθνικό όραμα, κλιματικός πατριωτισμός, έτσι τον ονομάζω!
Σημεία της παρουσίας του:
“Αισθάνομαι πολύ όμορφα που ξαναγυρνώ εδώ που έζησα 18 χρόνια ως καθηγητής στο ΑΠΘ.
Το βιβλίο αυτό, παντρεύει επιστήμη και πολιτική με όραμα για την κοινωνία του μέλλοντος. Αποκαλύπτουμε γεγονότα που δεν λέγονται δημόσια, όπως οι επιπτώσεις της βιομηχανίας μόδας, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα μεγέθη ρύπων Ινδίας, Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώπης…
Στο ερώτημα”υπάρχει διέξοδος ” προσπαθούμε να απαντήσουμε στο βιβλίο αυτό. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αντιδρά λάθος, με καθυστέρηση στις πρωτοβουλίες αλλά με κατά βάση σωστή στόχευση. Πρέπει να μάθουμε από τα παθήματα μας. Πρέπει να πάμε στην πράσινη μετάβαση, δίκαια, δημοκρατικά με σεβασμό στις ισορροπίες…”
Για μια Ελλάδα κλιματικού πατριωτισμού. Για μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στο γεωπολιτικό και κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Η ρεαλιστική αισιοδοξία, πρέπει να αντικαταστήσει την στυγνή απαισιοδοξία και την στείρα επανάληψη ίδιων λαθών διαχρονικά που μας έφτασαν ως εδώ.
Ως Έλληνες Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε περήφανοι για κάποια πράγματα. Η Ε.Ε είναι η οντότητα του πλανήτη που με απόλυτη Εμμονή, υπομονή και αποτελεσματικότητα, πράττει αυτό που πρέπει να πράξει ο πλανήτης για να “σωθεί”. Κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ της ενώ ταυτόχρονα μείωσε τους ρυπους κατά 30%.Αρα έδειξε πως η πράσινη μετάβαση, είναι εφικτή. Λάθη έγιναν, σε ότι αφορά την υπερεξαρτηση στην ενέργεια από τρίτες χώρες και ξέχασε την ενεργειακή αυτονομία. Η Ελλάδα έχει πλούσια κοιτάσματα.. πρέπει να φύγει από την λογική της θεωρίας, να περάσει στην πράξη. Άμεσα. Με πρωτοβουλίες και νέο παραγωγικό μοντέλο.
Μία τυχόν έλευση του Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ ίσως να φέρει αναταραχές στην Ευρώπη.. η Κίνα είναι ο κατασκευαστής των στοιχείων κατά μονάδες ασύλληπτες,που συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη και την δίκαιη μετάβαση. Πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη να εξαρτάται από εισαγωγές κατά κύριο λόγο. Χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική παραγωγής προϊόντων made in Europe”