Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το “χρονικό” της αμφισβήτησης Ανδρουλάκη – Πως φτάσαμε στις εκλογές – Το ξεκάθαρο πρόταγμα της Αλλαγής

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Έχει “θολώσει” η κουβέντα που γίνεται το τελευταίο διάστημα μετά τον Α γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Μια “θολούρα” που αν βοηθάει κάποιον, αυτός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πριν φτάσουμε στην Κυριακή 13 Οκτωβρίου και τον Β γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας μεταξύ Δούκα-Ανδρουλάκη, καλό είναι να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Παράταξη και όχι στους τακτικισμούς που μπορεί να ευνοούν ή όχι πρόσωπα. 

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να φύγει η ένταση των ημερών, να φύγει κάθε τακτικισμός και κάθε λογική “παράγοντα” και να ανατρέξουμε στα καταγεγραμένα γεγονότα. Με λίγα λόγια, γιατί κάνουμε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί επισπεύθηκαν κατά σχεδόν 1.5 έτος οι εκλογές ανάδειξης Προέδρου; Ποιοί οι λόγοι αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και γιατί 303.000 κόσμου προσήλθε στις κάλπες σε μια περίοδο γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής σκηνής, σε μια για κάποιους, “αχρείαστη διαδικασία”: 

Πάμε να θυμηθούμε:  

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτέλεσματα των ευρωεκλογών. Έχοντας επί 2.5 έτη συντεταγμένη πορεία με το σύνολο των πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δίχως να έχει αμφισβητηθεί το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη μέχρι εκείνη την στιγμή, ένας “συνδυασμός” υπομονής και αγανάκτησης, μαζί με τις “διαρροές” Ανδρουλάκη που στοχοποιούσαν αποκλειστικά και μόνο την Αττική ως “την αιτία του κακού” για το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πάρει την 2η θέση στις ευρωεκλογές, με πρόδηλη την κίνηση τακτικής “εκκαθάρισης” πολιτικών αντιπάλων του Ανδρουλάκη στο Λεκανοπέδιο, λειτούργησε ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Σημαντικό εδώ να αναφερθεί πως το προηγούμενο διάστημα πριν τις Ευρωεκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σε ΜΜΕ της Κρήτης τόνιζε: “Κάθε άλλο πολιτικό αποτέλεσμα πέρα από την κατάληψη της 2ης θέσης στις Ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ, θα αποτελεί πολιτική ήττα” ρίχνοντας με αυτόν τρόπο νερό στον μύλο της αμφισβήτησης που ήρθε από την πλειοψηφία των πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ . 

Πρώτος αντέδρασε ο Παύλος Γερουλάνος με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νάντιας Γιαννακοπούλου και κορυφαίων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, προεξάρχοντος του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που υπογράμμισε( στο πολιτικό συμβούλιο) την ανάγκη αυτοκριτικής – που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα – της ηγεσίας Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με επιστολή του, κατέστη σαφές το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής: “Εκλογές εντός του 2024 πριν τα Χριστούγεννα” με την αντίδραση Ανδρουλάκη να έρχεται σε μια από τις πιο “καθεστωτικές” συνεντεύξεις που έχουν δοθεί στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ , στην ΕΡΤ και τον Γ.Κουβαρά: “Διαγραφές” ήταν η 1η αντίδραση Ανδρουλάκη που αρνήθηκε να κάνει αυτοκριτική και άφησε μάλιστα υπονοούμενα για “αλλότρια συμφέροντα” θίγοντας ανεπανάληπτα το σύνολο των πολιτικών στελεχών που δεν έφυγαν ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και΄έδιναν την μάχη τους πολιτικά, στην 1η γραμμή. Λίγο μετά, έρχεται το θυελλώδες πολιτικό συμβούλιο, με δηλώσεις ακραίες – σημείο αναφοράς στον ανύπαρκτο θεσμικό δημόσιο διάλογο σε επίπεδο κομματικών οργάνων καθόλη την διάρκεια ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα όπως ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Τόνια Αντωνίου, ο Αντώνης Σαουλίδης και ο Φίλιππος Σαχινίδης ήταν “σαρωτικοί” στην πολιτική κριτική που έγινε στον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Advertisement

Λίγο μετά, ακολούθησε το πολιτικό μανιφέστο και δόθηκε το σύνθημα: “Πάμε Χάρη” από τον Βουλευτή Ανατολικής Αττικής και πρώην Γραμματέα ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ενώ την ίδια στιγμή, ο Παύλος Γερουλάνος μιλούσε για την “Αναγέννηση” της παράταξης – το πολιτικό του σχέδιο εδώ και χρόνια – 

Λίγες μέρες μετά, γίνεται η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Με την πλειοψηφία της αίθουσας και της βάσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να έχουν ξεκάθαρη άποψη: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Σε κοινή πολιτική γραμμή, οι “διαφαινόμενοι” διεκδικητές μέχρι εκείνη την ώρα: Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου. Αλλαγή γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει πως είναι η κυβερνητική εναλλακτική. Και για όλους τους παρακάτω λόγους – διατυπωμένους από το σύνολο των υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ: 

Οι συνεδριάσεις των οργάνων μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Κεντρική Επιτροπή μετατράπηκε κυρίως σε συνάντηση στελεχών για να χειροκροτήσουν πρόεδρο, υπ. Βουλευτές και ευρωβουλευτές. Τις δύο φορές που μίλησαν στελέχη και πρότειναν ιδέες για την κομματική λειτουργία, η αίθουσα ήταν άδεια και ο πρόεδρος έλειπε.

-Στο συνέδριο του Μαΐου 2022 δεν υπήρξαν πολιτικά κείμενα προς ψήφιση. Μόνο η ομιλία του Προέδρου!

-Το Πολιτικό Συμβούλιο ήταν ένα μια λέσχη συζήτησης, πολυάριθμο και χωρίς αποφασιστική αρμοδιότητα. Σε αντίθεση με την παράδοση του Εκτελεστικού Γραφείου επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη που είχε πολιτική βαρύτητα.

-Δεν συστάθηκαν ποτέ Τομέας Αυτοδιοίκησης, Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής, Τομέας Επικοινωνίας και  οι περισσότεροι τομείς πολιτικής δεν συνεδρίασαν πάνω από 1-2 φορές σε βάθος 2.5 ετών.

-Δεν συστάθηκε Νεολαία

-Αποδυνάμωση και εγκατάλειψη εθελοντισμού , η λεγόμενη  αυτοοργάνωση δεν είχε σχέδιο, ήταν προσχηματική, δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα πολιτικό ή οργανωτικό. Δεν αποτιμήθηκε ποτέ.

-Δεν έγιναν ποτέ συνεδριάσεις αποτίμησης εκλογικών αποτελεσμάτων στην ΚΠΕ.

-Απενεργοποιήθηκε το Δίκτυο Περιβάλλοντος που έκανε δράσεις επί Φ. Γεννηματά

-Καταργήθηκε το ασυμβίβαστο μεταξύ θέσης Γραμματέα ΚΠΕ και καθόδου σε εκλογές με τις γνωστές “επιπλοκές” και δημόσιες καταγγελίες στελεχών την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.

-Αρκετές καταγγελίες προεκλογικά για “κοψίματα” από ψηφοδέλτια. “Αυτόνομη πορεία” με  δύο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι σε στελέχη που έμειναν σε δύσκολα και άλλα που είδαν φως και μπήκαν, αφού φλέρταραν με άλλα κόμματα ή διετέλεσαν Ευρωβουλευτές- Βουλευτές..

-Όσες πρωτοβουλίες βαφτίστηκαν “εθνικός διάλογος” εκτονώθηκαν σε μια κεντρική εκδήλωση με κομματικά στελέχη, δεν είχαν εξωστρέφεια, δεν προκάλεσαν εθνικό διάλογο. Το ίδιο και οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

-Θολές θέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την επέκταση της επιστολικής ψήφου, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η μη κοστολόγηση επιμέρους πολιτικών στο πρόγραμμα στοίχισε πολιτικά

-Παρουσιάζεται ως μοναδικός υπερασπιστής της ενότητας, αλλά πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ στις 29.06 σε τηλεοπτική του εμφάνιση απείλησε με διαγραφές

-Μιλά για “στήσιμο” αμφισβήτησής του πριν κλείσουν οι κάλπες, αλλά διαγράφει από τη μνήμη του ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του άσκησαν έντονη κριτική για την διοίκηση του κόμματος και την εκλογική στρατηγική. Σήμερα η μισή ΚΠΕ έχει άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και στηρίζει άλλους υποψηφίους προέδρους, βάσει υπογραφών.

-Μιλά για άδικη κριτική, αλλά αυτός έβαλε τον πήχη της 2ης θέσης και μιλούσε διαρκώς για ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς απέτυχε στη βασική του εκλογική επιδίωξη. Μόνος του πέρασε κάτω από τον πήχη που αυτός έβαλε. Στις δεύτερες εθνικές εκλογές και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο, δεν κατάφερε να αυξήσει ουσιαστικά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (μόλις 0.4%), ενω ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε εκ νέου 4%.

-Είπε στις 22.09 από την Ηγουμενίτσα ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ με μία παρατεταμένη εσωστρέφεια, με μια διχαστική αντιμετώπιση και με αντεγκλήσεις των στελεχών μεταξύ τους που εν τέλει ωφελούμενους έχουν τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη”, αλλά είναι ο ίδιος που απείλησε με διαγραφές στις 17.06.2024 στην ΕΡΤ (..”όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ”), έριξε την ευθύνη του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών στους βουλευτές του Λεκανοπεδίου και με τις χαμηλές εκλογικές του επιδόσεις αποτελεί τελικά τον βολικό αντίπαλο για τον κ. Μητσοτάκη.

-Με το αργά και σταθερά που υπόσχεται, το κόμμα με αυτούς τους ρυθμούς θα βρίσκεται σε κυβερνητικά ποσοστά το …2052!

-Προσπαθεί να καρπωθεί την δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ως απόρροια της κοινωνικής προσδοκίας, δεν μας απαντάει όμως γιατί το 17-18% που σημείωνε δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ για λίγο καιρό μετά την εκλογή του εξαερώθηκε μέσα σε λίγους μήνες. Μήπως έφταιγαν οι επιλογές του;  

Σε όλα αυτά, μαζί με το εκλογικό αποτέλεσμα του Α γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ 29.7% Ανδρουλάκης – 70,3% υπόλοιποι υποψήφιοι, δεν μπορεί κανείς παρά να αντιληφθεί πως η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ κρίθηκε ανεπαρκής και πως το 71% (στρογγυλά) δείχνει ξεκάθαρα προς την ΑΛΛΑΓΗ ηγεσίας για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να γίνει η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη ξανά. Ο Χάρης Δούκας περνώντας στον β γύρο, θέλει και κλήθηκε να εκφράσει αυτό το κύμα αλλαγής στην Παράταξη. Την Κυριακή καλό είναι να “πέσει το σύννεφο σκόνης” και να θυμηθεί ο κόσμος για ποιόν λόγο πήγε στις κάλπες στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Για να νικήσει την Δεξιά.