Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το “σκάνδαλο Folli-Follie” σε 2 λόγια!

Published

on

Η Folli Follie θεωρήθηκε (μέχρι το 2018) ένα τυπικό success story παγκοσμίων διαστάσεων. Το πρώτο κατάστημα «προσιτής πολυτέλειας» που ανοίγει το ζεύγος Κουτσολιούτσου στο Κολωνάκι πίσω στο 1982, γρήγορα γίνεται «πολλά καταστήματα» σε όλη την Αθήνα. Λίγα χρόνια αργότερα, η απογείωση. Είσοδος στις ασιατικές αγορές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ευρωπαϊκές χώρες, στο χώρο των αερογραμμών, στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, διεύρυνση δραστηριοτήτων, δικαιώματα και εκπροσώπηση κολοσσών της μόδας, εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.

Το 2018 βρίσκει τη Folli Follie (FF) με πολυδιάστατη παρουσία σε αγορές όπως της Κίνας, της Νέας Υόρκης, της Ιαπωνίας, της Χαβάης, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, της Ισπανίας, έως και αυτές του Ιράν, του Λιβάνου και του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Ένα «διεθνές lifestyle fashion brand» που «δημιουργεί μόδα σε 31 χώρες με περισσότερα από 550 σημεία πώλησης παγκοσμίως», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, η πολυτελής ζωή των βασικών μετόχων της εταιρείας θαμπώνει, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η αντιπρόεδρος, Καίτη Κουτσολιούτσου και ο διευθύνων σύμβουλος, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προβάλλονται από πλήθος ΜΜΕ ως επιχειρηματικά πρότυπα. Αφιερώματα για τα αστραφτερά πάρτι με τους υψηλούς προσκεκλημένους στις Σπέτσες, τις ακριβές αγορές, το ιδιωτικό ελικόπτερο ή απλώς… το πόσο επιτυχημένη είναι η οικογένεια, έχουν φιλοξενηθεί σε κάθε περιοδικό lifestyle που σέβεται τον εαυτό του, στις κοσμικές στήλες των περισσότερων εφημερίδων και σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές.

Στις 4 του περασμένου Μαΐου, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund θα δημοσιεύσει μία έκθεση που στη συνέχεια θα συνταράξει συθέμελα την εταιρεία και τα χρηματιστήρια. Ένα αμερικανικό επενδυτικό fund, η Quintessential Capital Management (QCM) θα αμφισβητήσει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Το fund ισχυρίζεται πως κατά τον έλεγχό του στην εταιρεία, διαπίστωσε πως από τα 630 σημεία πώλησης που δηλώθηκαν για το 2016, κατάφερε να επιβεβαιώσει πως υπάρχουν στην πραγματικότητα μόνο τα 289, με αρκετά από αυτά σε κομβικά σημεία όπως η Νέα Υόρκη και το Τόκιο να είναι κλειστά. Αμφισβητεί τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, την ψηφιακή της επιρροή, καθώς και τον τζίρο του 1 δισ. ευρώ, που φέρεται να «καθαρίζει» η FF στην Κίνα. «Μειωμένα έσοδα, μειωμένο μέγεθος δικτύου, μειωμένες ταμειακές ροές» με λίγα λόγια.

Το χρηματιστήριο πέφτει, η μετοχή χάνει 30% της αξίας της και η διοίκηση προχωράει σε ανακοίνωση διάψευσης των ισχυρισμών της QCM.

“Τα χαμένα 700 εκατ.ευρώ!”

Η συνέχεια που θα ακολουθήσει περιλαμβάνει περισσότερα από 700 χαμένα εκατ. ευρώ, μαύρες τρύπες δισ. ευρώ, αναταράξεις μεγατόνων στην εταιρεία, ένα βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου (που υποτίθεται πως στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών). Ζάλη για κάθε φορολογούμενο που παρακολουθεί αμύθητα ποσά να διακινούνται χωρίς κανέναν -τελικά- ουσιαστικό έλεγχο από το τραπεζικό σύστημα, τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και την πολιτική ηγεσία.

Advertisement

Τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund για την πλαστή οικονομική κατάσταση της Folli Follie, η αξία της στο χρηματιστήριο είχε μειωθεί κατά μισό δισ. ευρώ, με την αξία της (500 εκατ. ευρώ) να προκύπτει πλέον χαμηλότερη ακόμα και από τον συνολικό δανεισμό της, που φέρεται στα 600 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα είναι που θα προχωρήσει σε «παρέμβαση» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), ζητώντας από τη FF τη διενέργεια πρόσθετου ανεξάρτητου ελέγχου των οικονομικών της στοιχείων για το 2017 από διεθνούς φήμης ελεγκτική εταιρεία, διατάσσει τον έλεγχο του αρμόδιου ορκωτού ελεγκτή-λογιστή και ζητά από το fund της QCM περισσότερα στοιχεία για τις αποκαλύψεις.

Ωστόσο, η ΕΚ δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα κατά της εταιρείας και υπέρ της προστασίας των δημοσίων συναλλαγών, παρά μόνο μετά την πάροδο 21 ημερών, όταν ανέστειλε τις συναλλαγές για τη μετοχή της FF. Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει στις αρχές Ιουνίου, ενώ τα πρώτα πρόστιμα τα επιβάλει στις αρχές Αυγούστου. Χαρακτηριστική η ατάκα του προέδρου της ΕΚ, Χαράλαμπου Γκότση, σε επιτροπή της Βουλής στις 17 Μαΐου, όταν χαρακτήρισε την περίπτωση της υπόθεσης της FF ως «πρωτόγνωρη πολύ μεγάλου μεγέθους που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η αγορά». Πάντως, στην ίδια συνεδρίαση ειπώθηκε πως τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθεις στο εξωτερικό.

Ο δε έλεγχος που ζήτησε η ΕΚ ανατέθηκε σε μία εκ των τεσσάρων κορυφαίων ελεγκτικών εταιρειών (Ernst & Young – E&Y), σε συνεργασία με άλλη ελεγκτική εταιρεία (Alvarez & Marshal – A&M) που ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της ασιατικής αγοράς. Τα ρεπορτάζ του οικονομικού Τύπου για τις «διαπραγματεύσεις» επί των ελέγχων περιγράφουν πλούσιο παρασκήνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ασία, όπου συνεργάζεται με την κινεζική Fosun (που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας), η FF εμφανίζει περί τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων της

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες από τις πρώτες καταγγελίες, πριν η A&M δημοσιεύσει την έκθεση «Preliminary Restatement Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidated financial statements for fiscal year 2017», με τα ευρήματα για τις εταιρείες του ομίλου Folli Follie Group στην Ασία το 2017. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας προκαλούν σοκ και δέος, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρεία εμφάνιζε τις δραστηριότητές της στην Ασία φουσκωμένες κατά ένα δισ. ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 290 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα πραγματικά στοιχεία αντιστοιχούσαν μόλις στο 1/10 των όσων δήλωνε.

Οι παραπάνω αποκλίσεις αφορούν μόνο το 2017, και συνέβησαν κάτω από τη μύτη χρηματιστηριακών αρχών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επενδυτικών funds, ξένων ομολογιούχων, επενδυτών, διεθνών διαχειριστών, μετόχων και προμηθευτών.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Την ημέρα που το αμερικανικό fund αποκάλυπτε το εύρος της απάτης της Follie Follie, στις 4 Μαΐου, ο οικονομικός Τύπος έγραφε πως «ο όμιλος FF από το 2009 έως και το 2017 μετρά συνολικά καθαρά κέρδη 1,48 δισ. ευρώ, βαρύνεται με δάνεια 613 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι στα 446,3 εκατ. ευρώ». Με απλά… νούμερα, η έκθεση του οίκου A&M που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 2017. Συγκεκριμένα:

  • Μικρότερος τζίρος κατά 1 δισ. δολ. (δήλωνε τζίρο 1,112 δισ. δολ., ενώ η έκθεση διαπιστώνει μόλις 116,9 εκατ. δολ.)
  • Λιγότερα τραπεζικά διαθέσιμα κατά 200 εκατ. δολ. (αντί για 296,7 εκατ. δολ., στους τραπεζικούς λογαριασμούς βρέθηκαν μόλις 6,4 εκατ. δολ.)
  • Τρομακτικά λιγότερες εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες κατά 620 εκατ. δολ. (αντί για 719 εκατ. δολ., μόλις 99,1 εκατ. δολ.)
  • Λιγότερα αποθέματα προϊόντων κατά 550 εκατ. δολ. (αντί για αποθέματα προϊόντων αξίας 581,7 εκατ. δολ., μόλις 33,9 εκατ. δολ.)
  • Πολύ λιγότερες πληρωμές και προκαταβολές κατά 300 εκατ. δολ. (αντί για 310,7 εκατ. δολ., στην πραγματικότητα είχαν δοθεί μόλις 7,5 εκατ. δολ.)
  • Ζημιές 44,7 εκατ. δολ. αντί για κέρδη 316 εκατ. δολ. που εμφάνιζε

Όπως ανακοίνωσε η FF Group που δημοσίευσε η ίδια τα παραπάνω στοιχεία μετά από την απόφαση της ΕΚ, στην έκθεση της Alvarez & Marsal «δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας». Κι αν αυτό το τελευταίο μοιάζει αθώο, ας σκεφτεί κανείς τον τραπεζικό δανεισμό και τις πωλήσεις μετοχών της εταιρείας σε μικρούς και μεσαίους επενδυτές.


Σύγκριση των βασικών οικονομικών μεγεθών της FF με τα ευρήματα της A&M, σε δολάρια

Τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας είναι μόνο η αρχή, καθώς εκκρεμεί ο τελικός έλεγχος από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, όπως και η εγκληματολογική (forensic) έκθεση. Μόλις το περασμένο Σάββατο, γράφτηκε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επεκτείνει τους ελέγχους στο 2016, όπου επίσης διαπιστώνει προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, το 2016 δήλωνε αντίστοιχα ετήσιο τζίρο 1,37 δισ. ευρώ, το 2015 δήλωνε 1,19 δισ. ευρώ και το 2014 998 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Για την ιστορία, η Quintessential Capital Management που έκανε την αποκάλυψη, είναι ένα fund στη Νέα Υόρκη με χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων και θεωρείται από τα «μικρά». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω fund ξεσκεπάζει χρηματιστηριακή απάτη σχετική με τη χώρα μας. Τον Οκτώβριο του 2015 αποκάλυψε ένα ακόμη ελληνικό σκάνδαλο λογιστικών αλχημιών και παραποίησης οικονομικών στοιχείων, αυτό της «εταιρείας-θαύμα» Globo. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, είχε διογκώσει μαζικά τα έσοδα και τα κέρδη της, εμφανίζοντας τιμολόγια εικονικών πωλήσεων σε συνεργαζόμενες εταιρείες-κελύφη, ελεγχόμενες από την ίδια την Globo. Η έκθεση αποδείχτηκε ακριβής και η εταιρεία κατέρρευσε.

“Kυβερνητικός πόνος για ένα θέμα που γνώριζαν ήδη”

Εντύπωση προξενεί – μπορεί και όχι- το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, “θυμήθηκε” λίγο πριν τις γιορτές – και την έλευση του 10% από όσα είχαν εξαγγείλει, των εμβολίων στην χώρα μας- ένα “σκάνδαλο” για το οποίο όχι μόνο είχαν πλήρη γνώση, μα ψήφισαν μαζί με όλα σχεδόν τα κόμματα, την τροπολογία που “φωτογράφιζε” το χρηματιστηριακό “σκάνδαλο” της “Folli-Follie”. Σύσσωμα τα ΜΜΕ (της γνωστής Λίστας) χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο πλεόν, απαντά. Απαντά με ανακοινώσεις, με μηνύσεις, με εξώδικα και με έγγραφες απαντήσεις επί των αναφορών των ΜΜΕ.

Αναφορές που για να είμαστε ειλικρινείς, ο καθείς, διατρανεύει πως έχει στην κτίση του μα μόνο το “THE SOCIALIST”, επικοινώνησε με την PwC για να διερευνήσει το ζήτημα και υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας αρνήθηκε κάθε σχέση με τα δημοσιεύματα που “κυκλοφορούν”. . .

Η αλήθεια είναι πως μόνο το Κίνημα Αλλαγής, το 2018 έκανε σχετική ερώτηση -παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων για το εν λόγω θέμα, μετά ψήφισε την τροπολογία και το ίδιο….