ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρισμός ώρα μηδέν: Χ.Θεοχάρης: “Μέχρι το 2024 η κατάσταση θα είναι αυτή”
Γράφει, ο Γαβρής Άγγελος.
Θέμα: Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, σε καθεστώς “πτώχευσης”.
Άδειες ξαπλώστρες, κλειστά ξενοδοχεία και ανεργία που “χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου” με πάνω απο 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούλιο. Πληρότητα περί του 15% μ.ο στα καταλύματα της χώρας και καταστηματάρχες σε απόγνωση. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει χτίσει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες όμως, ούτε “βλέπουν” ούτε “κάνουν”.
Σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παραδέχτηκε δημοσίως την τραγική κατάσταση στον Τουρισμό και μίλησε για “επαναφορά της οικονομίας και του Τουρισμού στα επίπεδα του 2019, .. από το 2024 και έπειτα!”. Μια νέα οικονομική κρίση έχει ανοίξει την ήδη “σπασμένη πόρτα” της Ελληνικής Οικονομίας και έχει στρογγυλοκαθίσει στην “γνώριμη” θέση της εδώ και 10 χρόνια. Στο κέντρο του σπιτιού του μέσου Έλληνα, στον πάγκο των καταστηματαρχών, στην reception των ξενοδόχων..
Χρειάζεται σχέδιο, εθνική διαβούλευση και όχι “τσαπατσουλιές” που μέχρι τώρα, αυτό βλέπουμε από την αυτοδύναμη, κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στον τουρισμό
Οι μειώσεις του ρυθμού κρατήσεων από τις ξένες αγορές για το υπόλοιπο της σεζόν στη χώρα μας συνεχίζονται, όπως και οι ακυρώσεις κρατήσεων, κυρίως μέσω διαδικτυακών καναλιών, επ’ ωφελεία ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά και το Μαυροβούνιο.
Οπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ειδικότερα, οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής έχουν «παγώσει», ενώ οι ακυρώσεις των μεμονωμένων πελατών εσωτερικού και εξωτερικού, δηλαδή αυτών που κάνουν κρατήσεις μόνοι τους και όχι μέσω tour operators, φθάνουν στο 80%. Προς το παρόν, οι tour operators δεν έχουν προβεί σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων.
Επιπλέον, οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις προμήθειες σε επίπεδο επισιτισμού (τρόφιμα, ποτά) όσο και σε λοιπά λειτουργικά είδη (καθαρισμού και λοιπά αναλώσιμα) δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι εισαγόμενα, καθώς οι προμηθευτές δεν μπορούν να κάνουν εμβάσματα για να κάνουν εισαγωγές.
Την ώρα που η ρευστότητα έχει πέσει κάτω και από τα οριακά επίπεδα οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέποντας πως κινδυνεύουν να περάσουν μία σεζόν καταστροφής δέχονται συναλλαγές και σε ξένα νομίσματα.
Συγκεκριμένα επαγγελματίες του τουρισμού σε Βόρεια Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου λόγω της πιστωτικής ασφυξίας και βλέποντας να ακυρώνονται ή μία μετά ρτην άλλη οι κρατήσεις δέχονται συναλλαγές με Βούλγαρους, Τούρκους και άλλους επισκέπτες στα εθνικά τους νομίσματα όπως λέβα, λίρες Τουρκίας κ.ά.
Άδειες ξαπλώστρες στη Μύκονο:
Και σε Χαλκιδική:
Και σε νησιά του Αιγαίου: