ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσιμάρης: “Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξης μας”
Από το βήμα της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Τσίμαρης ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείο Υγείας με θέμα: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.»
«Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της υγείας και της παιδείας δεν είναι απλά μία προγραμματική προτεραιότητα. Είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας, είναι προτεραιότητά μας» όπως τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Βουλευτής Ιωαννίνων ενώ έσπευσε στη συνέχεια να περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο της υγείας ως «αποκαρδιωτική» εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης των νοσοκομείων που όπως υπογραμμίζει «είναι και η μεγάλη γάγγραινα».
Τα «χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις», οι «συνεχόμενες παραιτήσεις», η «εξουθένωση του προσωπικού» η «υπερεφημέρευση» και τα «εντέλεσθαι», αποτελούν σύμφωνα με τον ομιλητή πρακτικές που «θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και τους υγειονομικούς». Ο κ. Τσίμαρης επανέλαβε τα πάγια αιτήματα του ΠΑΣΟΚ για επαρκείς μόνιμες προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα έψεξε τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων της χώρας Ως παράδειγμα σε αυτό, έφερε τον «καταιγισμό ανακοινώσεων» από πλευράς της κας Αγαπηδάκη που «καταργεί τον αγροτικό γιατρό», και καθιερώνει τον «προσωπικό γιατρό» , έναν ανειδίκευτο γιατρό, που μόλις έχει αποφοιτήσει από την Ιατρική σχολή. Κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας για έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας
Την ίδια στιγμή αναρωτήθηκε «γιατί δεν φροντίζετε να αναβαθμίσετε τους μισθούς των γιατρών που δεν έχουν παραιτηθεί ακόμα και αρνείστε την εφαρμογή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων δικαστηρίων όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου»
Σε σχέση με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, ο κ. Τσίμαρης , αφού κάνει μια λεπτομερή ανασκόπηση στα θέματα που άπτονται των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων που αποτελούν την 2η αιτία θανάτου στην Ευρώπη και την 3η παγκοσμίως σε ενήλικες, θεωρησε « επιτακτική τη διαμόρφωση εθνικών προγραμμάτων που θα περιλαμβάνουν ολόκληρη την αλυσίδα φροντίδων , από την πρωτογενή πρόληψη έως τη δια βίου αποκατάσταση». Ο ίδιος, τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του ΑΕΕ είναι ο χρόνος αντίδρασης» και συνεπώς η «συμβολή του ΕΚΑΒ είναι καθοριστική». Ως φορέας λοιπόν θα πρέπει να ενισχυθεί και σύμφωνα με τον Βουλευτή Ιωαννίνων, να γίνουν «παρεμβάσεις πρωτίστως με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την επικαιροποίηση του οργανογράμματος του».
Ο κ.Τσίμαρης στηλίτευσε την Κυβέρνηση ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της «δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός ανά την επικράτεια» ενώ παράλληλα διαχωρίζει τις ΜΑΦ ΑΕΕ βάσει της δυνατότητας παρέμβασής τους σε α)πρωτοβάθμιας φροντίδας και β) εξειδεικευμένης ενδονοσοκομειακής φροντίδας. «Ποιες από αυτές που θα δημιουργήσετε θα είναι πρωτοβάθμιας φροντίδας και ποιες θα είναι εξειδικευμένης σε πρώτη φάση και ποια είναι η σχεδιαζόμενη κατανομή τους στην επικράτεια;» , ρώτησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα που υπογράμμισε ο κ. Τσίμαρης στην ομιλία του είναι ότι στον παραπάνω σχεδιασμό ο σκοπός του Υπουργείου είναι η μετατροπή των ΜΑΦ που υφίστανται, σε ΜΑΦ ΑΕΕ. «Κι εκεί που δεν υπάρχουν ήδη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η σύστασή τους θα πληροί τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες» ώστε να χαρακτηριστούν ΜΑΦ ,ενώ ακολούθως, έκανε ειδική αναφορά στο προσωπικό που θα στελεχώσει τις μονάδες. Πιο συγκεκριμένα , ο κ.Τσίμαρης θεωρεί ότι το εν λόγω προσωπικό, αν προέλθει από «μετακινήσεις, αποσπάσεις υπάρχοντος προσωπικού και ανακατανομή κενών οργανικών θέσεων» θα είναι αναποτελεσματικό γιατί θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων κλινικών και τμημάτων που λειτουργούν οριακά. «Οι νέες προσλήψεις αποτελούν μονόδρομο», τόνισε.
Όσον αφορά στη σύσταση τετραμελούς διεπιστημονικής επιτροπής η οποία δύναται να περιλαμβάνει ειδικότητες από τις υπάρχουσες κλινικές του οικείου νοσοκομείου, ο κ.Τσίμαρης ήταν κατηγορηματικός: «Η δική μας εισήγηση όσον αφορά στην σύσταση της διεπιστημονικής επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι επιβάλλεται να είναι μόνιμη και ισότιμη προς όλες τις ειδικότητες» ενώ σε σχέση με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις για την ρύθμιση των ζητημάτων λειτουργίας των μονάδων ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί στο παρόντα Ν/Σ ώστε να αξιολογήσουμε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του» δεδομένου ότι σκοπός του Δικτύου είναι «να δημιουργηθούν εξαρχής ΜΑΦ με όλα τα οριζόμενα προαπαιτούμενα κριτήρια και την επαρκή στελέχωσή τους».
Κλείνοντας ο Βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το «αν το νομοσχέδιο κατά την εφαρμογή του θα πετύχει την πραγματική θεραπεία και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού και όχι, την παρηγορητική θεραπεία σε έναν ασθενή, που υπέστη εγκεφαλικό και του παρέχουμε μια νοσηλεία».