ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξ.Κοντιάδης: Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί μύθοι που πρέπει επιτέλους να καταρριφθούν
Με μία ανάρτηση – κόλαφο για τις θέσεις τις κυβέρνησης ο Ξενοφών Κοντιάδης, κορυφαίος συνταγματολόγος αποδομεί το αφήγημα των κυβερνητικών στελεχών και ενισχύει πλήρως την θέση που εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η ανάρτηση του καθηγητή:
Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί μύθοι που πρέπει επιτέλους να καταρριφθούν. Πρώτος μύθος, ότι το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετέχει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, αντίθετα στα κοινοβουλευτικά συστήματα συχνά κυβέρνηση σχηματίζεται με κορμό το δεύτερο κόμμα, όπως στη Γερμανία στο παρελθόν:
Εκλογές 1969: CDU/CSU 46,1–SPD 42,7 –FDP 5,8
Καγκελάριος Βίλι Μπραντ με κυβέρνηση SPD-FDP
Εκλογές 1976: CDU/CS 48,6–SPD 42,6—FDP 7,9
Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ με κυβέρνηση SPD-FDP
Εκλογές 1980: CDU/CSU 44,5%–SPD 42,6%–FDP 10,6%
Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ με κυβέρνηση SPD-FDP
Δεύτερος μύθος, ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ο αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος θα πρέπει να οριστεί πρωθυπουργός. Αυτό διαψεύδεται ρητά από το άρθρο 37 του Συντάγματος, που προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ποιος θα οριστεί πρωθυπουργός αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων.
Αρα όσα λέγονται από την πλευρά της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου περί θεσμικού ατοπήματος (με αφορμή τον όρο συνεργασίας που έθεσε ο Ανδρουλάκης να οριστεί πρωθυπουργός τρίτο πολιτικό πρόσωπο) αποτελούν είτε δείγμα βαθιάς θεσμικής απαιδευσίας των εκπροσώπων της κυβέρνησης είτε προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών. Η πολιτική διαφωνία με την πρόταση Ανδρουλάκη είναι απολύτως θεμιτή, αλλά ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για “βαρύ θεσμικό ολίσθημα” είναι προδήλως λανθασμένος, στα όρια του γελοίου.