ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1 χρόνος κυβέρνηση Μητσοτάκη:Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής: “Έργα και Ημέρες της “Γαλαζιας κανονικότητας”.

Mε αφορμή την “επέτειο 1 έτους” της διακυβέρνησης ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, μέσω του Γραφείο Τύπου, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση δίνοντας βάση σε 22 σημεία κριτικής της “γαλάζιας κανονικότητας”.

Έναν χρόνο πριν, οι πολίτες έδωσαν καθαρή  εντολή διακυβέρνησης στην Νέα Δημοκρατία. Καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά της στην εξουσία έπαιξαν οι πολιτικές, οι αντιλήψεις και το ήθος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που γονάτισαν οικονομικά την ήδη ταλαιπωρημένη μεσαία τάξη, αποδυνάμωσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης και το “αντιΣΥΡΙΖΑ” ρεύμα να δυναμώνει καθημερινά, το Κίνημα Αλλαγής αναδείχθηκε σε ισχυρή τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αυξάνοντας τις δυνάμεις του.

Ένα χρόνο μετά είναι η ώρα του πρώτου απολογισμού.

Παρουσιάζουμε σήμερα 22 σημεία που αποτυπώνουν τις πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης. Αντανακλούν τις υπαρκτές πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές με τη Συντήρηση και την κριτική μας στάση στις αποφάσεις της.

Δεν αγνοούμε ότι η κυβερνητική πολιτική λόγω της πανδημίας ασκήθηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Έγινε βασική προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής και αποτέλεσε κοινό στόχο. Με τη στήριξη όλων μας καταφέραμε  να μείνουμε ασφαλείς. Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, η ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής προσπάθειας.

Όμως η περίοδος πριν και κατά την πανδημία χαρακτηρίζεται  και από αποφάσεις, που επαναφέρουν ξεπερασμένες νοοτροπίες, παλαιοκομματισμό, αδιαφάνεια, διαιρετικές λογικές.

Η οικονομία πέρασε από την αναιμική ανάπτυξη στην ύφεση, η λιτότητα δεν αμφισβητήθηκε. Η εργασία υποτιμήθηκε και απειλείται καθημερινά. Το κοινωνικό κράτος μοιάζει με αποπαίδι. Η πραγματική οικονομία, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας απειλούνται από τις καθυστερήσεις και τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” της Κυβέρνησης. Οι ανισότητες μεγαλώνουν, οι ευάλωτοι αποδυναμώνονται, οι νεότεροι φορτώνονται περισσότερα βάρη για το μέλλον. Στήνεται το νέο πελατειακό κράτος της Δεξιάς.

Όλα αυτά η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρύψει με επικοινωνιακά σόου που στηρίζονται σε  δημόσιες σχέσεις με κρατικό χρήμα.

Ακόμη και στα εθνικά ζητήματα, που προέχει η εθνική συνεννόηση, η Κυβέρνηση την αρνείται,  επιλέγει να προχωρά μόνη της, με πρωτόγνωρους κινδύνους. Επιλέγουμε για λόγους πατριωτικής ευθύνης να μην ασκήσουμε κριτική για την εξωτερική πολιτική στον απολογισμό αυτό, καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες.  Άλλωστε έχουμε διατυπώσει τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει η χώρα μας να επανατοποθετηθεί στο σήμερα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πατρίδα μας. Γι αυτό στόχος μας σήμερα είναι να αναδείξουμε και αυτό που έρχεται με τις πολιτικές της ΝΔ. Τα θέματα που είναι πίσω από τα φώτα της ράμπας, που κρύβει η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης.

Το πέρασμα στην μετά την πανδημία εποχή δεν θα είναι ανώδυνο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναμετρηθούμε με μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα και θα μετρηθούμε με το πραγματικό μας ανάστημα.

Στη νέα αυτή εποχή, το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη επιλέξει να βρίσκεται στο πλευρό της μεσαίας τάξης, των ευάλωτων στρωμάτων, των μη προνομιούχων, που ήδη πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης. Απέναντι στη Δεξιά, τη Συντήρηση, το Κίνημα Αλλαγής είναι η πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Διαμορφώνουμε μαζί με τους πολίτες το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Το σχέδιο για την Νέα Αλλαγή για την επόμενη μέρα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Για να στεριώσει  στον τόπο η πραγματική Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η ευημερία.