Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

50+1 Χρόνια ΠΑΣΟΚ & 3 του Σεπτέμβρη: Η Ιστορία συναντά το Παρόν

Published

on

Η 3η Σεπτεμβρίου αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, καθώς συνδέεται με δύο ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843, η χώρα μεταβλήθηκε από Απόλυτη σε Συνταγματική Μοναρχία, σηματοδοτώντας μια πρώτη «Αλλαγή». Εκατόν τριάντα ένα χρόνια αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, που οδήγησε στη γέννηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και στην εκπλήρωση του αιτήματος της «Αλλαγής» επτά χρόνια αργότερα.


Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη: Όλο και πιο επίκαιρη

Πενήντα ένα έτη μετά, το περιεχόμενο της Διακήρυξης γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Ο συγγραφέας του κειμένου υπογραμμίζει ότι οι κοινωνικές αδικίες και οι αποκλεισμοί στην Υγεία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και την Εργασία κάνουν την ανασύσταση του κράτους δικαίου και του κράτους πρόνοιας κύριο αίτημα όλων. Αυτό το αίτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να εκπληρωθεί από τους τρέχοντες κυβερνώντες, την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά.


Το ΠΑΣΟΚ: Ο ΜΟΝΟΣ Αρμόδιος πολιτικός Φορέας για την Προοδευτική Σύγκλιση

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη ο κύριος εκφραστής της επίλυσης αυτών των προβλημάτων να είναι ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, όπως αυτός εκφράζεται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα οφείλει να αφουγκραστεί τα προβλήματα της βάσης και της κοινωνίας, να λειτουργεί εύρυθμα και να επιδιώξει την ομόνοια και την ενότητα.


Μια Δυναμική Πορεία για το Μέλλον

Ο Γεροντίδης Αλκιβιάδης, εγγεγραμμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, εκφράζει την ευχή του η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη να αποτελέσει έναυσμα για νέους κοινωνικούς αγώνες και μια δυναμική πορεία στον χώρο του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για τις αξίες, τις ιδέες και τα πιστεύω τους.

Advertisement
Advertisement