Connect with us

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

6 στους 10 νεολαίους πιστεύουν πως η Συνδιάσκεψη Νεολαίας ΠΑΣΟΚ θα έχει νόημα μόνο αν προκηρυχθεί Συνέδριο Νεολαίας

Published

on

Η πρόσφατη Συνδιάσκεψη Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου αποτέλεσε την αφορμή για έντονο εσωκομματικό και πολιτικό προβληματισμό. Τρεις ημέρες μετά, έρευνα του The Socialist, στην οποία συμμετείχαν 895 αναγνώστες, κυρίως νέοι, αποτυπώνει μια σαφή εικόνα για το πώς η νεότερη γενιά αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 61% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η συνδιάσκεψη θα έχει ουσιαστικό νόημα μόνο εφόσον οδηγήσει στην προκήρυξη κανονικού Συνεδρίου Νεολαίας, με εκλεγμένα όργανα και θεσμική υπόσταση. Το 29% δηλώνει πως αρκεί που έγινε το πρώτο βήμα, δείχνοντας διάθεση αναμονής και συγκρατημένης αισιοδοξίας, ενώ το 10% απάντησε ότι δεν γνώριζε ή δεν το θεωρεί σημαντικό.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι αποκαλυπτικό μιας βαθύτερης ανάγκης: οι νέοι του κόμματος δεν αρκούνται πλέον σε εκδηλώσεις με πανό και συνθήματα. Διεκδικούν θεσμική κατοχύρωση, λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής, δημοκρατία στην πράξη και όχι μόνο στη ρητορική. Η απουσία εκλεγμένης δομής νεολαίας στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει ένα κενό, το οποίο οι πρόσφατες κινήσεις επιχειρούν να καλύψουν. Όμως, για τη βάση της νεολαίας αυτό δεν επαρκεί.

Η αποτύπωση του 61% που ζητά συνέδριο δεν είναι απλώς ένα ποσοτικό εύρημα. Είναι μήνυμα. Μια έκκληση προς την ηγεσία του κόμματος να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα: να θεσμοθετήσει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ με ανοιχτές διαδικασίες, συμμετοχή και λογοδοσία. Το 29% που “δίνει χρόνο” δείχνει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο εμπιστοσύνης – αλλά όχι άνευ όρων.

Την ίδια στιγμή, το 10% που δηλώνει άγνοια ή αδιαφορία καταδεικνύει το επικοινωνιακό έλλειμμα που υπάρχει ακόμη και ανάμεσα στους πολιτικά ευαισθητοποιημένους νέους. Αν αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν έμαθαν ή δεν πείστηκαν, πώς θα συγκινηθεί το ευρύτερο νεανικό κοινό;

Advertisement

Η Συνδιάσκεψη μπορεί να υπήρξε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για τον χώρο της κεντροαριστεράς, όμως, η πολιτική αξιοπιστία θα κριθεί στην πράξη: στην προκήρυξη Συνεδρίου Νεολαίας, στη συγκρότηση εκλεγμένων οργάνων, στη δημοκρατική συμμετοχή των νέων σε όλα τα επίπεδα. Μόνο τότε μπορεί να πει κανείς πως “το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε” – και μαζί του, η Νεολαία.