ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τροπολογία που πέρασε βράδυ – Παύει η δίωξη στους αδελφούς Ψωμιάδη! -Επωφελούνται δεκάδες αιρετοί!
ΤΗΕ SOCIALIST NEWSROOM
Με μία αιφνίδια και (κυριολεκτικά) νυχτερινή τροπολογία, το υπουργείο Εσωτερικών παύει εκατοντάδες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, παρεισέφρησε σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών και σε μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφισή της πρόλαβε και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ. Η σκανδαλώδης διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) και προβλέπει ότι “αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».
Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.
Ακόμα μια φορά το “βαθύ κράτος της Δεξιάς” “φροντίζει” για τα “παιδιά του”. -Να θυμίσουμε πως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διετέλεσε επι χρόνια Νομάρχης και μάλιστα έχει κατέβει και υποψήφιος Πρόεδρος για την ΝΔ στο παρελθόν
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν, με βούλευμα, ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης, για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια».
Μαζί με τα αδέλφια Ψωμιάδη, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπει να δικαστούν στο ίδιο ακροατήριο άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος, ένας πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ίδιας Υπηρεσίας. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται των κατηγοριών τους είκοσι άτομα που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία, μεταξύ αυτών ένας πρώην αντινομάρχης, μέλη του άλλοτε νομαρχιακού συμβουλίου, ένας πρώην δήμαρχος κ.ά.
Οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
«Από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γίνονταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων…» ανέφερε στην πρόταση παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων που υπέβαλε προηγουμένως προς το Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης.
Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά εδώ για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, οι Εφέτες έκριναν ότι πρέπει να επιβληθεί χρηματική εγγυοδοσία ύψους 100.000 ευρώ τόσο στον Παναγιώτη όσο και στον Διονύση Ψωμιάδη, ενώ μικρότερες εγγυήσεις, από 50.000 έως 80.000 ευρώ, επιβάλλονται σε άλλα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν να δικαστούν.
Σε προηγούμενες απολογίες των αδελφών Ψωμιάδη για τα «45άρια», οι ίδιοι φέρονται να υποστήριξαν ότι τα 456 έργα του κατηγορητηρίου ανατέθηκαν με καθ’ όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο, παραπέμποντας σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πανελλαδικά από άλλες Νομαρχίες σε παρόμοια έργα που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους, οι ίδιοι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των «κατατμήσεων».
Who is Who για τον Π.Ψωμιάδη:
Ως νομάρχης
Εντός του 2010 βγήκαν στην επιφάνεια τα «έργα-μαϊμού», όπως χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο.[16] Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε για έργα που -ενώ αναφέρονταν στα χαρτιά- δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Το κόστος τους ξεπέρασε τις 800.000 ευρώ και ανατέθηκαν σε ανθρώπους, που σύμφωνα με τη νομαρχία Θεσσσαλονίκης τα κατασκεύασαν μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009.[17] Νέα δικαστική υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με στοιχεία για έργα «φαντάσματα», όπως χαρακτηρίστηκαν από Ελληνικά ΜΜΕ, που δεν έγιναν ποτέ, αλλά κόστισαν 1,2 εκατ. Ευρώ.[18] Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου και για συνέργεια στα αδικήματα για τον πρώην γενικό γραμματέα.
Επίσης μέσα στο ίδιο έτος, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατά του Δημοσίου συμφέροντος, με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις σε τουριστικά γραφεία της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία.[19] Παράλληλα υπήρξαν κάποιες αναφορές από ελληνικά ΜΜΕ για συμμετοχή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε την ανταλλαγή έκτασης 76 στρεμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης.[20]
Επίσης ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα ανέθετε διάφορα έργα απευθείας σε εργολάβους χωρίς διαγωνισμούς.[21] Η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα αφορούσε συνολικά 456 έργα της περιόδου 2006-2011.
Στις 21 Μαρτίου 2013 κρίθηκε ένοχος απ’ το δικαστήριο επειδή δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών.[22] Επίσης μείωσε πρόστιμα και σε επιχειρήσεις της περιοχής.[23] Για τις ενέργειες αυτές του επιβλήθηκε φυλάκιση 15 μηνών.[24][25]
Σκάνδαλο τοκογλυφίας και έρευνα του ΣΔΟΕ
Τον Ιανουάριο του 2012 ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τοκογλυφίας στην Ελλάδα, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με κυκλώματα εκβιαστών που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη επί σειρά ετών και προσέφεραν προστασία σε νυχτερινά κέντρα και καταστήματα.[26] Άμεσα πολλά ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, αθλητών και ηθοποιών συνδέθηκαν και με την αυτοκτονία γνωστού επιχειρηματία.[27] Κατά τη διάρκεια της περιόδου δράσης αυτού του κυκλώματος ο Ψωμιάδης εκτελούσε καθήκοντα Νομάρχη και εν συνεχεία Περιφερειάρχη, ενώ κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε συνομιλίες του Ψωμιάδη με έναν από τους επικεφαλής του εν λόγω κυκλώματος.[28] Οι διάλογοι ήταν αποκαλυπτικοί και δημιουργήθηκαν υποψίες για πιθανή συμμετοχή του πρώην περιφερειάρχη στο κύκλωμα εκβιαστών, καθώς προέκυψαν στοιχεία για διευκόλυνσης από τη πλευρά της Νομαρχίας.
Καταδίκη και έκπτωση από το αξίωμα του περιφερειάρχη
Το 2009 ο Ψωμιάδης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας μείωσης σε 5.000 ευρώ προστίμων ύψους 89.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος νόθευε το εμπόρευμα του.[29] Καταδικάστηκε πρωτοδίκως το Φεβρουάριο του 2009 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.[30] Η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο και μετά από τέσσερις αναβολές [31] το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο στις 7 Απριλίου 2011 με την ίδια ποινή.[32] Σε συνέντευξη που έδωσε στις 9 Απριλίου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο Ψωμιάδης δήλωσε ότι είναι αθώος αφού βοήθησε έναν συνάνθρωπο, και πως το πραγματικό ποσό που διέγραψε ανέρχεται στα 1000 ευρώ, ισχυρισμοί που διέψευσε με ρεπορτάζ της η εφημερίδα Μακεδονία.[30]
Στις 6 Ιουνίου 2011 υπεγράφη το έγγραφο από το γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με το οποίο τέθηκε σε αργία κατ’ εφαρμογή της απόφασης του εφετείου. Τη θέση του ανέλαβε ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης και αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης. Τον Απρίλιο του 2012 το Εφετείο Θεσσαλονίκης επανεξέτασε την υπόθεση όπως αποφασίστηκε από τον Άρειο Πάγο, και βρήκε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη εκ νέου ένοχο καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή.[33] Και επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2013 εκδιώχθηκε απ’το αξίωμα του περιφερειάρχη, ενώ οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του ξεκίνησαν άμεσα.[34]