ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Με μετατροπή της υγειονομικής κρίσης σε θεσμική, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω οικονομία και κοινωνία ” – Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου
“Με μετατροπή της υγειονομικής κρίσης σε θεσμική, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω οικονομία και κοινωνία ” -Άρθρο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου
Η προτεραιότητα της χώρας και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ίσως αποτελεί το μοναδικό στο οποίο συμφωνούν κυβέρνηση και κόμματα.
Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, γι’ αυτό ταυτόχρονα με τα μέτρα που επιβάλλει η επιστήμη και την εφαρμογή τους, την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα των ΜΕΘ, καθώς και την προετοιμασία για ένα αποτελεσματικό εμβολιασμό, έπρεπε ήδη να έχει να συγκροτηθεί κι ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο των χρηματοδοτικών πόρων, ευρωπαϊκών και εθνικών, που έχει στη διάθεση της η χώρα μας από το 2021.
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής οι στόχοι πρέπει να είναι αφενός η αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας με στήριξη της εργασίας, των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των παραγωγών και των αδυνάμων και αφετέρου η οικονομική επανεκκίνηση στο πλαίσιο ενός αναπροσαρμοσμένου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου και η αναζωογόνηση του κοινωνικού κράτους.
Όλα αυτά και προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα οφείλουν να γίνουν σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας. Η αξιοποίηση των 32 δις Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει ανατεθεί σε κάποια ιδιωτικά γραφεία και ορισμένους μετακλητούς και ουσιαστικά γίνεται «έν κρυπτώ» πρέπει να περάσει τουλάχιστον τη «βάσανο» της κοινωνικής διαβούλευσης και της κοινοβουλευτική διαδικασίας.
Η συγκρότηση του ΕΣΠΑ 2021-27 των 20 δις Ευρώ που ενώ είμαστε στην τελική φάση υποβολής του, δεν έχουν ούτε καν ενημερωθεί κοινοβούλιο και κοινωνικοί εταίροι, για τις τροποποιήσεις που ζήτησε η ΕΕ στο πρώτο σχέδιο αλλά και τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης. Τα ίδια ισχύουν και με την επεξεργασία της πρότασης για τη νέα ΚΑΠ, των 19.5 δις Ευρώ.
Η αντιθεσμική διαδικασία που ακολουθείται με την αδιαφανή διαχείριση των επιμέρους προγραμμάτων από κλειστά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, υπονομεύει ευθέως και άλλη μια παράμετρο επίτευξης του βέλτιστου αποτελέσματος, την συμπληρωματικότητα των προγραμμάτων.
Εκτός του ελλείματος δημοκρατικής νομιμοποίησης των διαδικασιών που ακολουθούνται υφίσταται και θέμα ωμής παράβασης καθήκοντος της κυβέρνησης με την μη υποβολή Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, όπως έχει υποχρέωση βάσει των άρθρων 24 έως 48 του νόμου 4270/14 και ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται σε αδράνεια ή συνειδητή πολιτική επιλογή.
Η σοβαρότητα της κατάστασης, όπως αυτή επιβεβαιώνεται και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021, δεν επιτρέπει σκοπιμότητες, ολιγωρία, λάθος επιλογές και κυρίως αντιθεσμική λειτουργία. Όπως προέβλεψε το Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση του προσχεδίου, ο Π/Υ αναπροσαρμόζει, από -8,2% σε -10,5% την κυβερνητική πρόβλεψη για την έκταση της ύφεσης το 2020 και προσγειώνει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από 7,5% σε 4,8% για το 2021 που σημαίνει ότι το 2021 στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψουμε το 40% της ζημιάς του 2020. Προϋπόθεση να επιτευχθεί η υπεραισιόδοξη αυτή εκτίμηση είναι η γενναία εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Υπεραισιόδοξη και αβάσιμη η πρόβλεψη για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,57 δισ. Ευρώ (+8,1%). Προβληματική, η πρόβλεψη για μείωση των δαπανών 2,1 δισ. που θα αυξήσει τις ακάλυπτες υποχρεώσεις του κράτους.
Η δραματική εξέλιξη όλων των δεικτών, ύφεσης, ελλείμματος, χρέους και οι επιπτώσεις τους στους μικρομεσαίους και στους αδύναμους επιβεβαιώνουν τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Οι καμπάνες χτυπάνε τώρα πολύ πιο δυνατά, όχι όμως μόνο για τη Κυβέρνηση που αδυνατεί ή δε θέλει να πάρει ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αλλά για την χώρα και αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να μετατραπεί η υγειονομική κρίση, εκτός από οικονομική και κοινωνική και σε θεσμική.