Connect with us

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ

“H μάχη των 6” για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Published

on

Κάλεσμα για ειρηνική επανάσταση απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη ενώ ο συνυποψήφιός του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην αξία της σοσιαλδημοκρατίας και τόνισε ότι το κόμμα μπορεί ν΄ ανακάμψει.

Ο αγώνας για το χρίσμα του αρχηγού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση κι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ περιοδεύουν ως την τελική ευθεία. Ο Γιώργος Παπανδρέου κι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησαν να προσεγγίσουν το υπάρχον κεντρώο κοινό κι εν μέρει να επαναπατρίσουν τους ψηφοφόρους, που αναζήτησαν αλλού πολιτική στέγη.

Ο κ. Παπανδρέου περιόδευσε στη Θράκη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στην Αλεξανδρούπολη «είναι ιδιαίτερα αισθητή η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. Νιώθετε τις απειλές αλλά και τις ευκαιρίες.  Έχετε δει, που μπορεί να οδηγήσει η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας σ’ αυτή τη ρευστή εποχή, όπου χρησιμοποιούνται και υβριδικές μορφές πολέμου».

«Έχει σημασία να έχουμε ισχυρή άμυνα. Μια ισχυρή δύναμη αποτροπής που να ανοίγει το δρόμο στη διπλωματία. Γιατί οι διαρκείς εντάσεις και μια κούρσα εξοπλισμών χωρίς τέλος, δεν συμφέρουν κανένα.  Δεν είναι εύκολη η οδός της διπλωματίας», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός κι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «χρειάζεται βούληση από όλες τις πλευρές. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, είναι η μόνη κατεύθυνση που συμφέρει τους λαούς. Τους λαούς που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, υγειονομικών κρίσεων, καταστροφής του περιβάλλοντος».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην βαλκανική διάσταση της πολιτικής. «Η Ελλάδα έχει ρόλο κι ευθύνη για όσα γίνονται στη γειτονιά μας. Στο πλαίσιο και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχω πάρει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ένταξη των Βαλκανίων. Να ολοκληρωθεί η ατζέντα που εμείς ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη το 2003».

Τόνισε μάλιστα, πως «ήδη οι καθυστερήσεις έχουν φέρει αποσταθεροποίηση.  Είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνο και για τη χώρα μας.  Δεν πρέπει να μείνουμε παθητικοί θεατές. Πρέπει να έχουμε δυναμική παρουσία στην Ευρώπη».  «Επιδιώκουμε μία επανάσταση ειρηνική, δημοκρατική, ανθρωποκεντρική. Που να έχει όφελος για όλους τους πολίτες.  Που να την αισθανθούν στην καθημερινή τους ζωή», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο

«Αυτό το κόμμα, το ιστορικό κόμμα που τα χρόνια της κρίσης απομειώθηκε, έχασε δυνάμεις, όπως και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, μπορεί να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο; Εγώ λέω ό,τι μπορεί».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το μεσημέρι από τα Τρίκαλα σε ανοικτή συγκέντρωση στο Μουσείο Τσιτσάνη, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Όπως και άλλα κόμματα στην Ευρώπη, σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά, έφτασαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά αλλά σιγά – σιγά ανατάχθηκαν. Γιατί; Διότι δεν έκαναν συμβιβασμούς. Ενώθηκαν, αγωνίστηκαν, επικαιροποίησαν τις αξίες τους στη νέα εποχή έγιναν σύγχρονα αλλά έγιναν και χρήσιμα», υποστήριξε ο Κρητικός, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως εμείς πρέπει να έχουμε πυξίδα για το μέλλον, να είμαστε ένα πολύ χρήσιμο κόμμα για τον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους Έλληνες, αυτούς που οι σημερινές κοινωνικές ανισότητες οδηγούν στο περιθώριο. Ακόμα ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε:

«Τα νέα παιδιά τα οποία φεύγουν από την πατρίδα μας, γιατί δεν βρίσκουν καλές δουλειές, τους αγρότες, που βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται ραγδαία, τους συνταξιούχους που φοβούνται ότι η δημογραφική κρίση του μέλλοντος, θα απομειώσει περαιτέρω τις συντάξεις τους». Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ακόμη, πως «για την Ελλάδα των πολλαπλών κρίσεων, για την Ευρώπη των πολλαπλών κρίσεων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από την σοσιαλδημοκρατία…».

Για τις δημοσκοπήσεις, αλλά ως προς τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «η πολιτική δεν μπορεί να προσδιορίζεται από τις δημοσκοπήσεις, ένας πολιτικός που σέρνεται πίσω από τις δημοσκοπήσεις, δεν αξίζει να είναι πολιτικός». Όπως είπε, «είναι μια μάχη μεταξύ συναγωνιστών όχι ανταγωνιστών, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει. Δεν είναι μια μάχη μηχανισμών, δεν είναι μάχη συμφερόντων, είναι μια μάχη ιδεών – και σε μία τέτοια μάχη πρέπει να κυριαρχεί πάντα ο πολιτισμός».

Ο Παύλος Γερουλάνος προέταξε σε δηλώσεις του την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα χρειάζεται ένα «διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο με βασική προϋπόθεση την αποκέντρωση της εξουσίας». Πρόσθεσε ότι η πρότασή του σημαίνει άμεση αλλαγή της δομής της εξουσίας και πέρασμα αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια και οι Συνεταιρισμοί και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η ισόρροπη ανάπτυξη μέσω εκπόνησης τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία θα στηρίζονται χρηματοδοτικά από το κράτος κεντρικά.

Η μέχρι τώρα πορεία και πρακτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει μια τέτοια προγραμματική συνεργασία» υπογράμμισε.

Ο Παύλος Χρηστίδης είπε στην ΕΡΤ ότι στόχος είναι «η παράταξή μας να γίνει ξανά πρωταγωνιστής», πρόσθεσε ότι η ψήφος στο ίδιο «εγγυάται την ενότητα της παράταξης», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους, όπως ξεκαθάρισε, υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές και αξιακές διαφορές. Η δική του επιδίωξη είναι ο «πρωταγωνιστικός ρόλος του ΚΙΝΑΛ, εμείς να αλλάξουμε τα δεδομένα, κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να γίνουμε πλειοψηφία».

Advertisement