Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Έργα και Ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη”: Τι έγινε το 2020 για τις Τράπεζες; Τι για τους πολίτες;

Published

on

Ενημερωτικό σημείωμα του Μιχάλη Κατρινη υπεύθυνου Κ.Ο  ΚΙΝΑΛ για θέματα ανάπτυξης

ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών περί άμεσης εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα ( η τελευταία από τον κ. Σταϊκούρα στο Capital Link Forum στις 15 Δεκμβρίου), την 21η Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στο ‘’κατεπείγον’’ πολυνομοσχέδιο των 16 υπουργείων και 24 υπουργικών υπογραφών, μετέθεσε την ημερομηνία εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα

· Για τα φυσικά πρόσωπα την 1η Ιουνίου 2021

· Για τους εμπόρους την 1η Μαρτίου 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι :

· Το Κίνημα Αλλαγής, με πρώτη υπογράφουσα τη Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε τροπολογία στις 23 Νοεμβρίου 2020 όπου ζητούσε αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα (συνολικά) μέχρι την 1η Μαϊου 2021, ημερομηνία που συμπίπτει με το τέλος της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων λόγω covid-19. Η τροπολογία, στην οποία ζητούσαμε και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι την 1η Μαϊου, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Advertisement

· Στη συζήτηση της 21ης Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας δεν παρέστη στη Βουλή ούτε, φυσικά, έλαβε το λόγο για να υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε.

· Η προχειρότητα της κυβέρνησης φαίνεται από το γεγονός ότι στη σχετική τροπολογία προβλέπεται έναρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (με τις περιβόητες ως 240 δόσεις) την 1η Ιουνίου 2021, ενώ της πτωχευτικής διαδικασίας την 1η Μαρτίου 2021. Δηλαδή η πτώχευση (για τους εμπόρους) προηγείται της όποιας προσπάθειας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (παγκόσμια πρωτοτυπία).

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου για τους εμπόρους ξεκινούν την 1η Ιουνίου (όπως ατυχώς απάντησε ο υφυπουργός κ. Ζαββός σε ερώτησή μας στην ολομέλεια), απαντά η ίδια η τροπολογία στην οποία αναφέρεται με σαφήνεια ότι:

· Μέχρι την 1η Ιουνίου, αρμόδιο δικαστήριο είναι το πολυμελές πρωτοδικείο, ανεξάρτητα από το ύψος του οικονομικού αντικειμένου (για όλες τις πτωχεύσεις δηλαδή)

· Τα άρθρα 172-188 που εκκινούν την 1η Ιουνίου αφορούν μόνο την αρμοδιότητα του δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τις πτωχεύσεις (Ειρηνοδικείο για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου- Πολυμελές Πρωτοδικείο για πτωχεύσεις μεγαλύτερων εταιρειών) και δεν αναστέλλουν τις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου που διενεργούνται κανονικά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο μέχρι την 1η Ιουνίου

Θετική εξέλιξη η παροχή της δυνατότητας για υποβολή αίτησης υπαγωγής στο Ν.3869/2010, χωρίς όμως να καθίσταται σαφές (λόγω της νομοθετικής σύγχυσης του οικονομικού επιτελείου και της διφορούμενης διατύπωσης στην ίδια τροπολογία) αν αυτή παρατείνεται ως την 1η Μαρτίου ή την 1η Ιουνίου. Στο σχετικό ερώτημά , ο κ. Ζαββός δεν απάντησε.

—————————————————————————————————————————————-

Advertisement

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΓΕΦΥΡΑ

Στις 28 Ιουλίου 2020 ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε το τέλος του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας και την έναρξη του προγράμματος-Γέφυρα με την επιδότηση των δανείων, χαρακτηρίζοντάς το ως το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας.

Η πρώτη προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου έδωσε τη θέση της στην καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης δόσης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος στις 28 Ιουλίου ήταν 518 εκατ. ευρώ για το 2020 και 2021.

Ο προϋπολογισμός αυτός έπεσε στα 388 εκατ .ευρώ (108 εκατ. ευρώ για το 2020 και 280 εκατ. ευρώ για το 2021) στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού όπως κατατέθηκε και ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2020

Η μείωση των 130 εκατ. ευρώ να συνιστά παραδοχή εσφαλμένης εκτίμησης της κυβέρνησης περί έκτασης εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και του πραγματικού αριθμού δικαιούχων.

Στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ήταν αναρτημένος μόνο ο αριθμός των αιτήσεων (160.467) όχι όμως και ο αριθμός των εγκρίσεων των δανείων, ο οποίος ανακοινώθηκε προφορικά από τον κ. Ζαββό στην ολομέλεια και εμφανίστηκε (κατόπιν της σχετικής επισήμανσης) στον ιστότοπο την επόμενη ημέρα!

Advertisement

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά!

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί 9,9 εκατ. ευρώ για 42.449 δάνεια που αφορούν 26.059 δικαιούχους.

Δηλαδή, μέσα σε 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος, από τα 108 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν για τη στήριξη των δανειοληπτών, έχουν απορροφηθεί μόλις τα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 9,1%!!!

Επιπλέον, πάνω από το 85% των εγκρίσεων αφορά ενήμερα δάνεια, αφού στα ληξιπρόθεσμα (πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση) οι τράπεζες ζητούν εφάπαξ καταβολή του 2,5-5% του συνόλου του οφειλόμενου δανείου για να προχωρήσουν σε ρύθμιση (και επιδότηση δόσης).

Άρα, όσοι είχαν ‘’κόκκινα ‘’ δάνεια και οι οποίοι αναμένονται να αυξηθούν μέσα στην κρίση 9όταν πάψει και το moratorium από τις τράπεζες) θα κινδυνεύσουν με κατάσχεση και πλειστηριασμό αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, αφού η κυβέρνηση δεν έχει φέρει νομοθετική ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ‘’κρύβεται’’ πίσω από τις ΚΥΑ των lockdown που έχουν κλείσει τα δικαστήρια.

—————————————————————————————————————————————

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Advertisement

Η κυβέρνηση έφερε με καθυστέρηση, μετά από παρατήρηση της Ε.Ε., τις διατάξεις της οδηγίας 2015/751, οι οποίες προβλέπουν κυρώσεις στην περίπτωση καταχρηστικών χρεώσεων από τις τράπεζες για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Θυμίζουμε τις ενέργειες του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με το ζήτημα των χρεώσεων των τραπεζών:

· Στις 4 Νοεμβρίου 2019, η Φώφη Γεννηματά μαζί με βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισκέπτεται το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναδεικνύοντας το θέμα των υψηλών χρεώσεων

· Στις 17 Οκτωβρίου 2019, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής επισκέπτεται τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανό, θέτοντάς του το ζήτημα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

· Στις 14 Οκτωβρίου 2019 επίκαιρη ερώτηση Κατρίνη στον υπουργό Ανάπτυξης για τις υπέρογκες χρεώσεις

· Στις 17 Οκτωβρίου 2019 ερώτηση και καταγγελία του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για το αν είναι σύννομες οι χρεώσεις των τραπεζών με τον κανονισμό 751/2015

Advertisement

· Στις 21 Οκτωβρίου 2019 κατάθεση τροπολογίας από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την απαγόρευση καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση

· Στις 24 Οκτωβρίου 2019 επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντινόπουλου για τις υψηλές χρεώσεις

· Στις 13 Μαρτίου 2020 ερώτηση βουλευτών για αναστολή τραπεζικών χρεώσεων εν μέσω πανδημίας

· Στις 30 Μαρτίου ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για κατάργηση των προμηθειών μέσα στο lockdown