Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: “Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ”

Published

on

Συνέντευξη “εφ’όλης της ύλης” παραχώρησε ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα Είσαι Εσύ”, Παύλος Γερουλάνος, στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist

O Παύλος Γερουλάνος, στην συνέντευξη που παραχώρησε, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και στην αντιπολίτευση – η οποία καλό θα ήταν να αντιληφθεί τις συγκυρίες και να μην φέρνει τα φώτα πάνω της λόγω εσωτερικών συγκρούσεων μα με τις προτάσεις της – παρουσιάζοντας μάλιστα και το πλάνο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να “Χτιστεί” η οικονομία του αύριο στην Ελλάδα. Ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα βασίζεται στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και θα μπορέσει να πάει την ελληνική οικονομία μπροστά.

Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνουν  πλειοψηφικές οι προτάσεις του προοδευτικού χώρου, ρίχνοντας, προς το παρόν, τους “τόνους” σχετικά με την εσωκομματική εκλογολογία στο Κίνημα Αλλαγής, αφήνοντας “αιχμές” για την άσκηση αντιπολίτευσης χωρίς όραμα προς κάθε “ενδιαφερόμενο”.

Αναφερόμενος, ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα Είσαι Εσύ” στο Κίνημα εν τη γενέσει του, το Ελληνικό “MeToo Ελλάδα”, δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έχουν καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών για το εν λόγω ζήτημα ενώ υπογράμμισε ο Κος Γερουλάνος, πως “θέλει δουλειά ακόμη” η κοινωνία μα με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, κάτι “δείχνει να αλλάζει” και αυτό είναι θετικό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου:

 

  • Κύριε Γερουλάνο σας καλωσορίζουμε στο “The Socialist”.  Το 2021 προβλέπεται ένα “θερμό” πολιτικά έτος, ωστόσο το ζητούμενο είναι η οικονομική ανάκαμψη και η ομαλή εξέλιξη του σχεδίου “εμβολιασμός”. Πιστεύετε πως όλα αυτά είναι αλληλένδετα; Πώς σχολιάζετε το μικρό ποσοστό των εμβολιασθέντων στη χώρα μας μέχρις στιγμής; 

 

Είναι αλληλένδετα.  Η ιστορία δείχνει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν αποφασιστικά και ταχύτερα μια πανδημία επιτυγχάνουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους.  Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ πλήρωσε ακριβότερα τα εμβόλια και έχει τις καλύτερες επιδόσεις εμβολιασμών σε ποσοστό του πληθυσμού του. Η Γερμανία αγόρασε δευτερογενώς εμβόλια με το ίδιο σκεπτικό. Η Ελλάδα βασίστηκε στο ευρωπαϊκό σύστημα που τώρα εμφανίζει ρωγμές. Αν η κυβέρνηση έχει ακόμη επιλογές, πρέπει να τις αξιοποιήσει ώστε να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. 

 

  • Στην Βουλή, έγινε συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τα κρούσματα στην Αττική να αυξάνονται, πώς αξιολογείτε τόσο τη στάση της κυβέρνησης όσο και την στάση του Δημάρχου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής; 

 

Η κυβέρνηση έχασε τη μάχη του δεύτερου γύρου της πανδημίας λόγω διγλωσσίας.

Για παράδειγμα, έδειξε αυστηρότητα στην επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα αλλά χαλαρότητα στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έστειλε το μήνυμα ότι εργαλειοποιεί την πανδημία και ότι τα αυστηρά μέτρα δεν είναι τόσο αναγκαία. Τεράστιο λάθος. Ο κόσμος χαλάρωσε, τα κρούσματα αυξήθηκαν, οι εντατικές έφτασαν στα όριά τους, η αγορά αναστέναξε. Εκεί έχασε την ευκαιρία ο Δήμαρχος Αθηναίων. Πριν το καλοκαίρι, του είχα επισημάνει ότι δεν κάνει καλά να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση.  Ότι πρέπει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της Αθήνας και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του προσφέρουν. Πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι εδώ διαδραματίζονται τρεις κρίσεις μαζί, η υγειονομική, η μεταναστευτική και η οικονομική. Δεύτερον, ότι από εδώ περνούν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Εδώ συχνά ζουν αρκετοί άνθρωποι μαζί σε μικρούς χώρους.  Είναι ιδιαιτερότητες που μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πιο αποτελεσματικά και να δράσουμε πιο στοχευμένα ενάντια στην πανδημία. Αν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είχαν ειδικό καθεστώς αντιμετώπισης της πανδημίας από την αρχή, σήμερα θα ήταν όλη η Ελλάδα σε καλύτερη μοίρα και ίσως να είχαν χαθεί λιγότεροι συνάνθρωποί μας. 

 

Advertisement
  • Μετά από καιρό, τα “φώτα της δημοσιότητας” έχουν “πέσει πάνω” στα εσωτερικά ζητήματα του Κινήματος Αλλαγής. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις; 

 

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα.  Η δεξιά κυριαρχεί και μοιάζει να «παίζει μπάλα» μόνη της.  Παρά τις αποτυχίες της στον κορονοϊό, τη διγλωσσία της στην αντιμετώπισή του, την αμηχανία και τις αποτυχίες της στα Ελληνοτουρκικά και τις σκληρές συντηρητικές της επιλογές σε θέματα όπως τον πτωχευτικό νόμο, τα εργασιακά, την παιδεία, έχει πείσει, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, πολλούς προοδευτικούς ψηφοφόρους ότι τα κατάφερε. Ή ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερη από τις άλλες επιλογές. Την ίδια ώρα, ζεσταίνει τις μηχανές για εκλογές με σχέδιο, την έκθεση Πισσαρίδη Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση, δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να τραβάμε την προσοχή με τους τσακωμούς μας ούτε να κάνουμε αντιπολίτευση που ετεροπροσδιορίζεται.

Είναι ώρα να τραβήξουμε τα φώτα πάνω μας με ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για τα καυτά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε Ελληνίδα και Έλληνα: τη δημόσια υγεία, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι που έρχεται στην αγορά, το πώς τα χρήματα που θα έρθουν απ’ έξω θα στηρίξουν τη δημιουργία και όχι τον παρασιτισμό, πώς θα έχουμε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητά μας χωρίς να καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα, πώς βλέπουμε το μέλλον της εργασίας, του ποιοτικού ελεύθερου χρόνου. Για να το πω απλά: με κάθε μας λόγο και με κάθε μας πράξη πρέπει να δείχνουμε ότι μοναδικό μας νοιάξιμο είναι η Ελλάδα, η Ελληνίδα και ο Έλληνας.   Με αυτά ασχολούμαι, πάνω σε αυτά τα θέματα δουλεύουμε με τους συνεργάτες μου και την ομάδα μου και με αυτά οφείλει να ασχολείται ολοκληρωτικά ο πολιτικός μας χώρος αν θέλουμε να ασχοληθεί ο κόσμος σοβαρά μαζί μας.

 

  • Η “Προοδευτική Διακυβέρνηση” όμως έχει επανέλθει “για τα καλά” ως ανάγκη της κοινωνίας για ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Ποια η δική σας πρόταση για την επίτευξη αυτού του οράματος; Πώς μπορεί να γίνει ξανά η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστής στις εξελίξεις; 

 

Πιστεύω σε μια πολιτική πρόταση που θα αγκαλιάσει όλο τον προοδευτικό χώρο.  Τον χώρο που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα έχει κατακερματιστεί και μεγάλο μέρος του οποίου έχει απογοητευτεί και μένει σπίτι του. Είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για Δημοκρατία και για Πρόοδο όταν 1,5 εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι έρχονται στην κάλπη; Αυτό και μόνο αρκεί για να σοβαρευτούμε. Η ανάγκη λοιπόν που περιγράφετε είναι υπαρκτή και η απαίτηση να καλυφθεί το κενό είναι τεράστια.

Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να αναγεννηθεί ο χώρος, να δημιουργήσουμε ένα νέο, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ που θα στηριχθεί πάνω στις καλύτερες πτυχές του παρελθόντος και θα διδαχθεί από τα λάθη του. Που θα αναδείξει τα δυναμικά στελέχη που σήμερα προσεγγίζουν οι άλλοι χώροι ή έχουν πάει σε αυτούς διότι εκτίμησαν τις ικανότητές τους και που θα μιλήσει για το παρόν και το μέλλον όλων μας. 

Αυτό θα γίνει μόνο όταν μεταφράσουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε θέσεις και προτάσεις που θα προτάξουν μια ουσιαστική αλλαγή στις κυβερνητικές προτεραιότητες.  Για να το κάνω λιανά: η κυβέρνηση έχει ένα οικονομικό σχέδιο που, στην καλύτερη περίπτωση, προτείνει διορθώσεις σε αγκυλώσεις που υπάρχουν για το υπαρκτό κεφάλαιο. Τέτοιες προτάσεις θα βρείτε στα προγράμματα όλων των κομμάτων που έμειναν στις καλένδες.  Αλλά δεν λέει τίποτα για το πώς θα εντάξει στην παραγωγική βάση της χώρας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Πώς θα διευρύνει την παραγωγική βάση για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.  Αν θέλουμε να παράγουμε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο γρήγορα, να τον μοιράσουμε δίκαια και να μείνει αυτός ο πλούτος στη χώρα, το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία που σήμερα παραμένει φοβική και αδρανής. Πάνω σε αυτό το σχέδιο δουλεύω και δουλεύουμε. 

 

  • Τονίσατε πως υπάρχει ανάγκη για “διεύρυνση της παραγωγικής βάσης”, πώς μπορεί να καταστεί εφικτό αυτό; 

 

Βεβαίως. Όλοι λένε ότι θέλουν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας αλλά κανένας δεν λέει πώς. Και ρωτώ: Πότε αξιοποιείς περισσότερες πηγές πλούτου στην χώρα σου; Όταν παράγουν 100 ή όταν παράγουν 100.000 Ελληνίδες και Έλληνες;  Ένας μεγαλοπαράγοντας του τουρισμού δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τον Τουρισμό Περιπέτειας στη Θράκη που χρειάζεται περισσότερες και μικρότερες επενδύσεις για να δημιουργήσει αγορά για αυτές τις υπηρεσίες.  Θα προτιμήσει να χτίσει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο όπως κάνουν όλοι οι άλλοι. Με αυτό το σκεπτικό όμως, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Θράκη και τη δυσθεώρητη ανεργία νέων που την κατατρύχει. Για να αλλάξουμε λοιπόν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, πρέπει πρώτα να διευρύνουμε την παραγωγική της βάση, να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στο «παιχνίδι», να σταματήσουμε την αιμορραγία της χώρας σε άξιο ανθρώπινο δυναμικό. Να ενισχύσουμε συλλογικότητες δίνοντάς τους δύναμη και πρόσβαση σε αγορές, να δώσουμε πρόσβαση σε κεφάλαια και γνώση, να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους με τεχνολογίες που αναβαθμίζουν το μέγεθος, την αποτελεσματικότητα και τον έλεγχό τους, να απελευθερώσουμε δημιουργούς από την ομηρία στην οποία βρίσκονται από τα κόκκινα δάνεια με κριτήρια μεγέθους, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.  Για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστεί πρώτα να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από το γραφείο του Πρωθυπουργού που βρίσκεται τώρα. Όχι μόνο στα υπουργεία.  Αλλά με σωστές μεταρρυθμίσεις, να περάσουμε εξουσία στους ΟΤΑ, τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς, τις επαγγελματικές οργανώσεις, τα πανεπιστήμια. 

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η αποσυγκέντρωση του πλούτου απαιτούν πρωτίστως αποσυγκέντρωση της εξουσίας.  

 

  • Ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ήταν κατηγορηματικός: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα”. Πιστεύετε πως σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα προκύψουν “συμμαχίες”; αν ναι, ποια στάση πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής; 

 

Δεν πιστεύω ότι θα προκύψουν συμμαχίες.  Η πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής δίνει κίνητρα στο πρώτο κόμμα να κάνει διπλές εκλογές ώστε να έχει πλειοψηφία στην Βουλή. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, ο χώρος θα αναλώνεται σε συμφωνίες στελεχών που καλύπτουν ατομικές ανησυχίες αλλά δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν την κοινωνία.

Advertisement

Γι αυτό η πρότασή μας πρέπει να είναι πρόταση που να αφορά όλη την Ελλάδα και είναι πρόταση εξουσίας.

 

  • Πολλοί σας θεωρούν εκ των διεκδικητών για την αρχηγία στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν είτε μέσα στο 2021 είτε τον Μάρτιο του 2022. Θα θέσετε υποψηφιότητα; 

 

Έχω πει εδώ και καιρό ότι θα κάνω ό,τι χρειαστεί ώστε αυτές οι προτάσεις να γίνουν πλειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία και να οδηγηθεί ο προοδευτικός χώρος στην εξουσία. 

Δεν ανακάλυψα τώρα το ΠΑΣΟΚ.  Στο τελευταίο του συνέδριο, μόνος μέσα στην αίθουσα αλλά με χιλιάδες υπογραφές από κόσμο που περιμένει πολλά από εμάς, μιλούσα για την ανάγκη για ένα νέο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ που θα εμπνεύσει την κοινωνία, που θα δώσει θαρραλέες λύσεις στα προβλήματά της και που θα συσπειρώσει όλο τον προοδευτικό χώρο, όπου και αν βρίσκονται σήμερα οι ψηφοφόροι του.  Πάντα αυτά πίστευα και πάντα αυτά που πίστευα τα έλεγα. Αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του.  Είναι σημαντικό στην πολιτική να έχεις κάποια συναίσθηση της συγκυρίας.  Σήμερα ο κόσμος αγωνιά για την ασφάλεια της υγείας του και για τα οικονομικά του προβλήματα.  Θα έρθει η ώρα για αυτές τις συζητήσεις αλλά δεν είναι τώρα.  Τώρα πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα, μια πρόταση που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και θα μετατρέψει τον φόβο της κοινωνίας σε ελπίδα.

 

  • Οι καταγγελίες για κακοποίηση, παίρνουν την μορφή “χιονοστιβάδας” στην Ελληνική Κοινωνία, δημιουργώντας ένα “MeToo_Ελλάδα” κίνημα στα social media, πως τοποθετείστε απέναντι σε αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχεδόν καθημερινά;

Τέτοια περιστατικά βίας, τέτοιες καταγγελίες μας αφορούν όλους. Ιδιαίτερα όταν τα περιστατικά αυτά είναι απείρως περισσότερα από αυτά που καταγγέλλονται διότι ο φόβος οδηγεί στη σιγή. Μας αφορά διότι κάθε μορφής εξουσία στην Ελλάδα έχει ασυλία απέναντι στον αδύναμο. Και γι’αυτό είναι ανάγκη να δουλέψουμε σκληρά για να το αλλάξουμε. Να φέρουμε στο φως αυτής της μορφής τις σχέσεις. Να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να νιώθουν όλοι και όλες εμπιστοσύνη και ασφάλεια να μιλήσουν. Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία. Αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμα.

Από την πλευρά μου, μαζί με την παράταξη ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ καταθέσαμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δημιουργηθεί εσωτερικά στον Δήμο Αθηναίων ένα πλαίσιο δράσεων και διαδικασιών μέσα από το οποίο θα αποτρέπονται οι εκδηλώσεις φαινόμενων σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και θα μπορούν να  αντιμετωπιστούν εγκαίρως.