“Aλλαγή, πρόοδος, δημοκρατία.”

Γράφουν οι: Παναγιώτης Ντούκας, Νίκος Γράψας

Μετά από ενάμιση χρόνο συντηρητικής και αυταρχικής διακυβέρνησης και μετά από έναν ανασχηματισμό που δημιούργησε όχι και τις καλύτερες εντυπώσεις, ο προοδευτικός χώρος και οι δημοκρατικοί πολίτες ως σύνολο, οφείλουν να αρχίσουν να προβληματίζονται σοβαρά. Να προβληματίζονται για μια κυβέρνηση η οποία αναδεικνύει τα πιο ακραία δεξιά χαρακτηριστικά της, με την καταστολή συγκεντρώσεων και αντιπολιτευτικών απόψεων, με στελέχη της τα οποία επικαλούνται την περίοδο της χούντας για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους και με τα ΜΜΕ να δίνουν μια εκτεταμένη περίοδο χάριτος. Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς σημάδια μιας συντηρητικής πολιτικής, είναι σημάδια παραβίασης της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών τα οποία κατακτήθηκαν μέσα από αιματηρούς και συνεχείς αγώνες. 

Και εδώ καθίσταται αδήριτη η ανάγκη για συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μια πρόταση που θα διατυπωθεί από το σύνολο των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων, μια πρόταση που δεν θα στηρίζεται στον διαμοιρασμό της εξουσίας και των θέσεων αλλά στην βαθιά πεποίθηση πως ο Ελληνικός λαός αξίζει καλύτερα και μπορεί περισσότερα απ’ όσα ζει τόσα χρόνια επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Με το βλέμμα στο μέλλον για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, όχι με το βλέμμα στο παρελθόν που πλήγωσε υπολήψεις και συνειδήσεις αλλά κυρίως ακύρωσε την μεταρρυθμιστική πρόοδο όλων εκείνων των αλλαγών που χρειαζόταν η χώρα και έγιναν πραγματικότητα

Τώρα, συναντούμε μπροστά μας την διαχείριση της εξουσίας από μια κυβέρνηση που ανακάλυψε την σημασία του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας που ήθελε να ξηλώσει όταν η ίδια στεκόταν εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Μπροστά σε αυτήν την αντίληψη της ολοκληρωτικής παλινόρθωσης της Δεξιάς, όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός δημοκράτης έχει το χρέος να προτάξει την ευθύνη του στην ανάσχεση αυτής της πορείας. 

Η δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου είναι το σημείο καμπής που θα δώσει πνοή στην απελευθέρωση δυνάμεων προκειμένου να αποτιναχτούν όλα όσα μας κρατάνε πίσω και καταδικάζουν τον λαό μας να επιβιώνει χωρίς να ζει, να σταματάει να ονειρεύεται μια καλύτερη οικονομία και κοινωνία. Η ριζική και άμεση αλλαγή που απαιτείται σε κάθε τομέα της ζωής στην χώρα μας δεν μπορεί να γίνει εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν ξεκινήσουν να συζητούν για το μέλλον, για τις πολιτικές που χρειάζονται για να υπάρξει ξανά έμπνευση και πνοή για όλους τους Έλληνες, εάν δεν συζητήσουν ένα νέο σχέδιο εκ βαθέων αλλαγής των βαριδίων που κρατούν την χώρα μας καθηλωμένη, και καθιστούν τους πολιτικούς απλούς διαχειριστές του ίδιου συστήματος. Σύντομα θα έρθει η ώρα που ο καθένας πρέπει λάβει τις αποφάσεις του με βάση την ευθύνη που του αναλογεί.

Οφείλουμε να αλλάξουμε, οφείλουμε να πράξουμε, οφείλουμε να δώσουμε ξανά το δικαίωμα στους Έλληνες να δημιουργούν, να ονειρεύονται, να προκόβουν και να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Ο προοδευτικός πόλος, ήταν είναι και θα είναι η κινητήριος δύναμη δημιουργίας και αλλαγής στην κοινωνία μας, ο φυσικός χώρος των ανθρώπων που θέλουν να δουν μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη οικονομία και μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά τους. Δεν χρειάζεται να είμαστε απλοί διαχειριστές της εξουσίας, μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, μπορούμε να είμαστε ο εκφραστής μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας αξιοπρέπειας και μιας κοινωνίας που θα κοιτά μπροστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ