Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: “Τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται από την κυβέρνηση!”

Published

on

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Νίκος Χατζηνικολάου: Η στήριξη που παρέχεται από την Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία είναι επαρκής;

Φώφη Γεννηματά: Έχουμε πει πολλές φορές ότι η στήριξη που δίνει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους είναι ανεπαρκής. Μέτρα αποσπασματικά, χωρίς συγκεκριμένη λογική, που συνήθως εφαρμόζονται με καθυστέρηση. Εμείς έχουμε πει εδώ και πολλούς μήνες τι πρέπει να γίνει για να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Πριν απ’ όλα χρειάζεται ρευστότητα η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δυστυχώς δεν έφτασε η ρευστότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις. Από το τελευταία πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη έμειναν εκτός. Αποκλείστηκαν από οποιαδήποτε ρευστότητα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την χρονιά που μας έρχεται ίσο τουλάχιστον με τα ποσά που δόθηκαν το 2020. Και αυτά που θα δίνονται στους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να είναι κατά 70% ενίσχυση και 30% δάνειο. Γιατί δεν μπορούν να το επιστρέψουν.

Νίκος Χατζηνικολάου: Η απόφαση, οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2,3 να είναι σε ένα τμήμα τους επιδότηση, επομένως να μην επιστραφούν με οροφή το 50%, είναι αρκετή ή χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα;

Φώφη Γεννηματά: Τουλάχιστον για τις προηγούμενες δόσεις θα πρέπει να φτάσουμε στο 50%. Αλλά από εδώ και πέρα ούτε αυτό είναι αρκετό. Η λύση θα είναι το 70% να είναι ενίσχυση. Αλλά δεν αρκεί από μόνη της η ρευστότητα. Έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται, λοιπόν, γενναία ρύθμιση, αλλά και κούρεμα. Εμείς προτείνουμε τουλάχιστον 120 δόσεις και για τους συνεπείς να μπορεί να υπάρξει και 30% κούρεμα, αλλά και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων. Βεβαίως θα πρέπει να παγώσουν οι πλειστηριασμοί με νόμο, όχι απλώς επειδή δεν λειτουργούν τα δικαστήρια, αλλά να είναι ρητή ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης. Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτά που λέτε τα έχετε αποτιμήσει; Μπορεί να τα αντέξει το κρατικό ταμείο;

Φώφη Γεννηματά: Είναι βέβαιο ότι μπορεί να τα αντέξει. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει στο τελευταίο διάγγελμα που έκανε ότι έχει 37 δις ευρώ να διαθέσει για την πανδημία. Έχει αυτή τη στιγμή ένα απόθεμα από την υπερφορολόγηση που είχε επιβάλλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γονατίζοντας τους μικρομεσαίους στο προηγούμενο διάστημα και έχει ένα σημαντικό ποσό από το δανεισμό στον οποίο έχει προβεί η Κυβέρνηση και βεβαίως λόγω της στήριξης από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα όλο αυτό το διάστημα δανειζόμαστε με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει εμπροσθοβαρώς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για να μην έχουμε ερείπια. Γιατί μετά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Όπως και για τους εργαζόμενους, επειδή είπατε πριν γι’ αυτούς που ζουν με τα 534 ευρώ, πραγματικά ζουν στα όρια της φτώχειας. Υπάρχουν οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχουν ένα χρόνο και να δουν μισθό στο σπίτι τους. Θα έπρεπε λοιπόν να καλύπτεται το 100% του μισθού τους στο βαθμό δεν περνά ο μισθός αυτός τα 1000 ευρώ το μήνα. Γιατί πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, που τους υποχρεώνει να μείνουν στο σπίτι τους, δεν είναι δική τους ευθύνη. Είναι μία κεντρική επιλογή.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω το σχόλιό σας για την διαχείριση της υγειονομικής πλευράς της πανδημίας και για τα μέτρα που όλα δείχνουν ότι θα παρθούν αύριο.

Φώφη Γεννηματά: Αυτή τη στιγμή όλοι συζητούν το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία στην ελληνική κοινωνία και αισθάνομαι κάπως άχαρα που έχω αυτό το ρόλο. Αλλά ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αναδεικνύει τα λάθη και να προλαβαίνει. Επειδή λοιπόν είδαμε ότι το δεύτερο κύμα η κυβέρνηση το αντιμετώπισε απροετοίμαστη, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, λέω συχνά στον κ. Μητσοτάκη ότι πηγαίνετε βλέποντας και κάνοντας και εκνευρίζεται, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς έχει κόστος και σε ανθρώπινες ζωές, έχει κόστος και στην οικονομία.

Advertisement

Νίκος Χατζηνικολάου: Μπορεί να κάνει κάποιος κάτι διαφορετικό από το να βλέπει πως είναι τα πράγματα και να τα ζυγίζει;

Φώφη Γεννηματά: Το πρώτο θέμα που πρέπει να δει είναι τα περισσότερα τεστ και η καλύτερη ιχνηλάτηση για να μπορεί να ζυγίζει πιο σωστά και άρα να παίρνει πιο γρήγορα τις αποφάσεις και να είναι πιο αποτελεσματικές. Γιατί μέχρι σήμερα κάναμε λιγότερα τεστ από ότι χρειαζόμασταν και η ιχνηλάτηση γίνεται μόνο κεντρικά από το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, που σημαίνει ότι δεν γίνεται αποτελεσματικά. Δεν γίνεται αποτελεσματικά στο σύνολο της χώρας. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην παίρνονται οριζόντιες αποφάσεις. Ακούω πάρα πολλούς λοιμωξιολόγους που λένε ότι λένε ότι χρειάζεται επιφυλακή και χειρουργικές παρεμβάσεις. Είναι χειρουργικές παρεμβάσεις να παίρνονται οριζόντιες αποφάσεις σε όλη τη χώρα και σε περιοχές που είναι και στο πράσινο και στο πορτοκαλί και στο κόκκινο; Δεν είναι. Φωνάζουμε εδώ και καιρό. Είμαστε μία νησιωτική χώρα. Θα μπορούσαμε να το έχουμε αυτό αξιοποιήσει, να έχουμε στεγανοποιήσει τα νησιά, να τους έχουμε δώσει οξυγόνο, να τους έχουμε δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο για την οικονομία και τη χώρα. Ούτε αυτό έγινε. Αποφασίζουν οριζόντια μέτρα παντού. Είναι χειρουργικές οι παρεμβάσεις να λειτουργούν τα σχολεία ξανά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν κλείσουν, που τα οδήγησαν στο κλείσιμο με συνωστισμό χωρίς πρόσθετους εκπαιδευτικούς με εικοσιπέντε παιδιά στην τάξη και με τα παράθυρα ανοιχτά μέσα στο χειμώνα; Και τώρα μας λένε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα παιδιά και αναρωτιόμαστε μάλιστα αν ευθύνεται η βρετανική μετάλλαξη για αυτό. Θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει τα σχολεία με άλλους όρους. Δεν μπορούσε να γίνει εκ περιτροπής το μάθημα; Δεν μπορούσαν να έχουν βρει αίθουσες, να έχουν προσλάβει εκπαιδευτικούς; Από πέρσι το Μάρτιο τα λέμε. Είχαν χρόνο να προετοιμαστούν. Ότι γινόταν πέρσι, γίνεται και τώρα. Δεν μάθαμε τίποτα από τα λάθη σε όλη αυτή τη διαδρομή. Και βεβαίως η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η μόνη διαφορά του ΕΣΥ σε σχέση με πριν από ένα χρόνο είναι οι δωρεές της Βουλής και του Ιδρύματος Νιάρχου. Και οι προσλήψεις για να λειτουργήσουν τα καινούργια κρεβάτια που προέκυψαν από τις δωρεές προκηρύχτηκαν μόλις το Νοέμβριο. Πως θα αντέξει το ΕΣΥ μία νέα πίεση αυτή τη στιγμή; Που είναι οι περίφημες προσλήψεις; Δεν μας απάντησαν ποτέ. Και βεβαίως δεν στηρίζεται το υγειονομικό προσωπικό. Φωνάζουμε τόσο καιρό να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είχαμε πει να τους δοθεί δώρο τα Χριστούγεννα. Δεν αρκεί το χειροκρότημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια βελτίωσης και είμαστε εδώ να πιέσουμε την κυβέρνηση να βελτιωθεί γιατί έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία των πολιτών.