ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη”
“Ενάμιση χρόνο ο Μητσοτάκης έχει αδειάσει τους μισούς υπουργούς φόρα παρτίδα. Είναι η πρώτη φορά που μία υπουργός αδειάζει τον κύριο Μητσοτάκη. Η Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Φορτώνει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη. Άρα την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κυρία Μενδώνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo».
Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση στην συζήτηση με τους Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Σπύρο Μπιμπίλα, Όμηρο Πουλάκη, Κλέλια Ρενέση, Γιάννη Στάνκογλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Τάνια Τσανακλίδου και Αιμίλιο Χειλάκη.
«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται για τον Λιγνάδη, δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό να λέει ότι κατηγορείται για το τίποτα. Δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. Μακάρι ο άνθρωπος να δικαιωθεί στη δικαιοσύνη αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση, παιδοφιλία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ζήτησα την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη γιατί για δύο εβδομάδες συγκάλυπτε τις καταγγελίες μέχρι την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ενάμιση χρόνο ο Μητσοτάκης έχει αδειάσει τους μισούς υπουργούς φόρα παρτίδα. Είναι η πρώτη φορά που μία υπουργός αδειάζει τον κύριο Μητσοτάκη. Η Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Φορτώνει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη. Άρα την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κυρία Μενδώνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Επί 20 ημέρες δεν βγαίνει ο πρωθυπουργός μπροστά και να πει ότι ως ο πρώτος πολίτης της χώρας “ενθαρρύνω όλους να βγουν να μιλήσουν”. Δεν μπορούν τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με όρους συγκάλυψης ή ενοχής. Πρέπει να είμαστε καθαροί και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μαθαίνω ότι πολλοί και πολλές δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, πρέπει όλοι εμείς να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να προχωρήσει η υπόθεση. Η σεξουαλική κακοποίηση αφήνει τραύματα ανεξίτηλα στο σώμα και στη ψυχή του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
«Ο χώρος της τέχνης έχει πληγεί πάρα πολύ βαριά. Ήταν ο πρώτος που έκλεισε και ο τελευταίος που θα ανοίξει. Μιλάμε για 100.000 οικογένειες, μιλάμε για ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις με έντονο τον εποχιακό χαρακτήρα και χωρίς την παρουσία της επιθεώρησης εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που από τον Φλεβάρη του 2020 είναι χωρίς εισόδημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στις κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού. «Μιλήσαμε για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο δεν υιοθετήθηκε ποτέ. Με τα πολλά υπήρξε από τον Νοέμβριο και μετά ένα επίδομα των 534 ευρώ που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Δεν υπήρξε ουσιαστική πρόνοια για στήριξη των επιχειρήσεων του θεάματος» τόνισε και ανέφερε ότι τα περίπου 15 εκατ. που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, αντιστοιχούν στο ποσό που περιέκοψε η κυβέρνηση από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με το 2019.
«Όταν μιλάμε για πληγές στον πολιτισμό, αυτές δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους που εργάζονται από την τέχνη και τον πολιτισμό αλλά αφορούν και το σύνολο της κοινωνίας. Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, η τροφή της σκέψης, το στήριγμα σε όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν μπορούμε να ξεκόψουμε όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Το ελληνικό metoo ήταν ένα ξέσπασμα. Δεν αφορά αποκλειστικά τον κόσμο του θεάτρου, αφορά το σύνολο της κοινωνικής ζωής. Τον χώρο του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, αφορά κάθε εργασιακό χώρο. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για τα όλα όσα καταγγέλλονται με θάρρος είναι η λέξη “ευγνωμοσύνη”. Δεν είναι αδυναμία για τον χώρο του θεάτρου, είναι δύναμη και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ένα νέο newdeal για τον χώρο του πολιτισμού με πολύ σημαντική στήριξη δημόσιων δαπανών, με σχέδιο, αξιοκρατία, μία λέξη κρίσιμη που λείπει και το είδαμε και στην περιβόητη υπόθεση επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου».
ΠΗΓΗ: “Libre.gr”