ΓΝΩΜΕΣ
“H αστυνομική βία είναι παράνομη, με κορονοϊό ή και χωρίς!” -Γράφει η Κρυσταλλία Μουτάφη
*Συντάκτρια: Κρυσταλλία Μουτάφη,
Υποψήφια Δ.Ν. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες στην πλατεία Νέας Σμύρνης προκαλούν το κοινό αίσθημα και προβληματίζουν. Παρακολουθήσαμε όλοι με αποτροπιασμό την υπέρμετρη, ένοπλη και αδικαιολόγητη επίθεση δυνάμεων της αστυνομίας σε πεζούς παρευρισκόμενους στην πλατεία. Η πράξη -όπως ήταν αναμενόμενο- καταδικάστηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο το περιστατικό προβληματίζει, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες αρμοδιότητες που έχει λάβει η ελληνική αστυνομία για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.
Η αστυνομική βία με κορωνοϊό ή χωρίς είναι παράνομη. Δεν χωρεί καμία επιφύλαξη πάνω σε αυτό και εφόσον λόγω έκτακτων αναγκών της πανδημίας χορηγήθηκαν περισσότερες αρμοδιότητες στις αστυνομικές αρχές, sine qua non ήταν και η έγκαιρη πρόβλεψη μέτρων για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και ορίων στη διακριτική ευχέρεια των οργάνων της. Ο αρμόδιος Υπουργός προ μηνών αναφερθεί στα ανωτέρω μέτρα, ωστόσο τα θλιβερά χθεσινά επεισόδια δηλώνουν -το λιγότερο- απουσία πολιτικής στον τομέα αυτό.
Δεν συντάσσομαι ασφαλώς με τις άναρθρες κραυγές της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τα έργα και ημέρες της είναι γνωστά και κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις παράνομης βίας, τόσο αστυνομικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών όσο και στελεχών της εναντίον στελεχών, υπουργών και βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Οι κραυγές και διαμαρτυρίες αυτές υψώνονται πρωτίστως για ψηφοθηρικούς λόγους. Κι ενώ η μικροπολιτική περισσεύει, η προβληματική που προκύπτει από τη χορήγηση εκτεταμένων αρμοδιοτήτων στις αστυνομικές αρχές -δίχως σαφή προσδιορισμό του πλαισίου διακριτικής ευχέρειάς τους- παραμένει και ζητά απαντήσεις και λύσεις. Ιδίως σε μια εποχή που επιτέλους καταδικάζει την κακοποιητική συμπεριφορά, η ανάγκη εκδημοκρατισμού της ελληνικής αστυνομίας είναι επιτακτική.