Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Βαρουφάκης: «Ο νόμος για την ψήφο των Αποδήμων καταστρατηγεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα»

Published

on

SBS Greek: Ποια μηνύματα λαμβάνεις ο ίδιος ως πολιτικό πρόσωπο και ως αρχηγός κόμματος, από την Ομογένεια, για την αποδοχή ή όχι του νόμου που ψηφίστηκε για την ψήφο των Αποδήμων;

Γιάνης Βαρουφάκης: Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους απόδημους Έλληνες ομογενείς, από εσάς όλους, αναφορικά με τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού,  είναι μηνύματα οργής, πάρα πολύ σωστά δικαιολογημένου θυμού. Αυτόν τον νόμο τον πέρασαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Μόνο εμείς καταψηφίσαμε και μας παρουσίασαν ότι είμαστε εναντίον της ψήφου των αποδήμων.

Αντίθετα, ήμασταν οι μόνοι που ήμασταν υπέρ της ψήφου των Αποδήμων, της ουσιαστικής ψήφου των αποδήμων.

Αυτός ο νόμος που πέρασε, ουσιαστικά δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων. Θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Η κόρη μου του χρόνου που θα είναι 18 χρόνων θα μπορεί να πάρει το αεροπλάνο, όπως γίνεται και τώρα, να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στις εκλογές. Αλλά δεν μπορεί ψηφίσει στο Σύδνεϋ όπου ζει.

Η κόρη του Πρωθυπουργού και το προσωποποιώ τώρα το ξέρω, η οποία δουλεύει στη Goldman Sachs στο Λονδίνο θα ψηφίσει μια χαρά. Υπάρχουν  δηλαδή δύο ειδών κόρες, εκείνες οι οποίες είναι πραγματικά απόδημες και από τις οποίες στερούμε το δικαίωμα ψήφου.  Δεν είναι δε είναι μόνο η κόρη μου. Είναι και η γιαγιά της που δεν θα μπορέσει να ψηφίσει γιατί δεν έχει καταθέσει στην ελληνική εφορία δήλωση εισοδήματος τα τελευταία χρόνια.

Είναι απαράδεκτο η διασύνδεση και μόνο του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με την οικονομική κατάσταση και με τη φορολογία. Αυτό έχουμε να το ζήσουμε από το 19ο αιώνα. Στο 19ο αιώνα στη Βρετανία, το δικαίωμα να ψηφίζεις προέκυπτε από το πόσους φόρους πλήρωνες. Μιλούμε για τέτοια καταστρατήγηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εγώ πραγματικά ντρέπομαι, παρά το γεγονός ότι το μέρα25 καταψήφισε αυτό το νόμο.  Πραγματικά ντρέπομαι.

Τελευταία φορά που ήμουν στην Αδελαΐδα, στην Μελβούρνη, το Σύδνεϋ και αλλού, συναντούσα φίλους, ανθρώπους της ομογένειας και ντρεπόμουν που τους κοίταζα στα μάτια. Οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στα Προξενεία. Είναι ένα έγκλημα εναντίον της πολιτικής ηθικής, του πολιτικού πολιτισμού και του Ελληνισμού.

Advertisement

SBS Greek: Πάντως θα έχεις πληροφορηθεί ότι γίνονται κινήσεις από κόμματα να διεισδύσουν στην Ομογένεια και να προωθήσουν θέσεις τους. Πληροφορίες λένε ότι και κανάλια θα αρχίσουν να εκπέμπουν εδώ πιο ενεργά. Ετοιμάζονται μάλιστα πακέτα διαφημίσεων από το υπουργείο των Εσωτερικών. Κάπου αναφέρθηκε το ποσόν  των τριών εκατομμυρίων ευρώ για διαφημιστική εκστρατεία σε μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή έχουμε μία πραγματικότητα. Πέρασε ένας νόμος. Εμείς δημοσιογραφικά, έως στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουμε εισπράξει μεγάλο ενδιαφέρον από ομογενείς για να ψηφίσουν. Κι αυτό αφορά κυρίως ανθρώπους που ήρθαν στην Αυστραλία τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Εσείς ως κόμματα, εφ’ όσον ισχύει αυτό που ισχύει τέλος πάντων, θα πρέπει να αναπτύξετε μία παρουσία και στην διασπορά εφ’ όσον εκφραστεί ενδιαφέρον και εγγραφούν οι απόδημοι. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;

Γιάνης Βαρουφάκης:  Εμάς στο ΜέΡΑ 25 δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η εκμετάλλευση των Αποδήμων, των ομογενών μας. Εμείς έχουμε και  οργανώσεις του ΜέΡΑ 25 του DIEM25 )του παν-ευρωπαϊκού κινήματος του ΜέΡΑ 25) και στη Μελβούρνη και στο Σύδνεϋ και γενικότερα. Γιατί; Γιατί μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι μας. Για αυτό πονάμε που δε δόθηκε η ψήφος σε όλους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εισηγήσεις  ότι μπορεί να «αρμέξει» ακόμα και 500.000 ψήφους από τους ομογενείς, γενικά εκτός Ελλάδας, από αυτό το νόμο.

Και ελπίζει ότι το γεγονός να το διασυνδέει με τη φορολογία ότι αυτοί που μπορούν να ψηφίσουν θα είναι άνθρωποι που είναι πιο φιλικοί προς το κόμμα της ολιγαρχίας. Δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό, εμάς δε μας ενδιαφέρει.

Εγώ πονάω γιατί όταν θα πάω στο Σύδνεϋ, όταν θα έρθω να σας δω εκεί και θα πάω στα καφενεία, είτε είναι στο San Souci είτε στο Enmore ή αλλού και θα δω τους ανθρώπους μας εκεί, οι περισσότεροι από κει μέσα, η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα έχει το δικαίωμα ψήφου.

Και εγώ ως αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, δηλώνω ότι ντρέπομαι πολύ βαθιά για αυτό. Οι άνθρωποι οι οποίοι, να το πω πιο απλά,  αυτοί που πονάνε την Ελλάδα και πολλοί άλλοι, δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

SBS Greek: Ένας εξ αυτών είναι και ο συνομιλητής σου αυτή τη στιγμή, ενώ και εσύ αν είχες μείνει εδώ στην Αυστραλία θα ήσουν και εσύ στην κατηγορία εκείνων που δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Εν πάση περιπτώσει να ρωτήσω κάτι διαφορετικό. Ακούμε και διαβάζουμε για σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ίσως και εντός του τρέχοντος έτους. Η δική σου η πολιτική εκτίμηση ποια είναι και πώς την αιτιολογείς ασφαλώς.

Advertisement

Γιάνης Βαρουφάκης: Το είχα πει στη Βουλή από τον Μάρτιο του 2021 με το που είχε ξεσπάσει η πανδημία. Έκανα μία πρόβλεψη ότι θα έχουμε ύφεση η οποία θα πάρει την οικονομία από τα Τάρταρα και θα την κατεβάσει ακόμα πιο χαμηλά. Είμαι ο μόνος που είχα μιλήσει για ύφεση πάνω από 10% και ένα έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τεράστιο σε μία χώρα ήδη πτωχευμένη.

Το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να έχει πρόγραμμα για μια οικονομία, η οποία  έτσι κι αλλιώς είναι στη φυλακή χρέους της τρόικας. Πίστευα ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έκανε το λάθος που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 να φέρει ένα νέο μνημόνιο, χωρίς να έχει λαϊκή εντολή,  χωρίς να έχει κάνει εκλογές να το πω απλά.

Είχα προβλέψει τότε στη Βουλή ότι με το που θα μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει εκλογές, θα τις κάνει. Και θα τις κάνει στη φάση του ότι τα πήγε πολύ καλά ότι διαχειρίστηκε την πανδημία ότι υπάρχουν εθνικά ζητήματα με τον Ερντογάν, ότι θέλει νέα λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί με την τρόικα νέες συνθήκες και τα λοιπά, και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η  αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη λόγω του γεγονότος ότι τόσα χρόνια επέβαλε τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές ο κ. Τσίπρας.

Αυτή ήταν η πρόβλεψη μου και παραμένει η πρόβλεψη μου. Θα τις είχε κάνει τις εκλογές ήδη, ήθελε να τις κάνει το περασμένο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Δεν του έκατσε γιατί η πανδημία πήρε την πορεία πολύ γνωρίζουμε με πολλά, πολλά-πολλά θύματα.

Δέχεται εισηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης να τις κάνει το Μάιο, αν όχι το Μάιο το φθηνότερο το αργότερο. Το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να μην κάνει εκλογές φέτος. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα ψέματα τα οποία έλεγε τόσο καιρό θα αποκαλυφθούν. Όταν εγώ του έλεγα ότι θα τον αναγκάσουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να κόψει συντάξεις, αυτό όταν θα έρθει να το κάνει μετά νομίζω ότι θα μπει σε μία σκοτοδίνη. Τα ποσοστά του θα πέφτουν. Και να μην ξεχνούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει διπλές εκλογές. Όχι μία εκλογή.  Γιατί για όποιον δε το θυμάται, ή δεν το ξέρει, το Σύνταγμα λέει κάτι απλό και δεν είναι κακό αυτό που λέει το Σύνταγμα.

Λέει πως αν αλλάξεις τον εκλογικό νόμο, δεν ισχύει την επόμενη φορά. Για να μην τον αλλάζεις υπέρ σου. Ισχύει στη μεθεπόμενη φορά.  Ο Τσίπρας είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο και τον είχε κάνει απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, θα γίνουν με απλή αναλογική, Το οποίο σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βγάλει ποτέ αυτοδυναμία στη Βουλή.

Θα πρέπει να κάνει κάποιον συνασπισμό. Αλλά, ο ίδιος έχει ήδη ψηφίσει επαναφορά στον προηγούμενο εκλογικό νόμο, στην ενισχυμένη αναλογική,. Αυτό το έκανε γιατί θέλει να γίνουν οι εκλογές μία Κυριακή, η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα αλλά να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαλυθεί ξανά η Βουλή και να γίνουν πάλι άμεσες εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο που είναι ο παλιός της ενισχυμένης αναλογικής. Ο οποίος με το ίδιο ποσοστό θα του δώσει απόλυτη πλειοψηφία. Θα πάμε σε μία περίοδο δίμηνης εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό είναι το πρόβλημά του. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό μέσα στην πανδημία.

Advertisement

Υπάρχουν εισηγήσεις που του λένε να το κάνει μέσα στην πανδημία γιατί τον βοηθάει να μην υπάρχουν προεκλογικές συγκεντρώσεις. Υπάρχουν άλλες εισηγήσεις που του λένε να περιμένει μετά το καλοκαίρι, να τις κάνει το φθινόπωρο.

Οι πρώτοι εισηγητές του λένε, ναι αλλά ξέρεις κάτι; Το καλοκαίρι φέτος θα είναι τραγικό λόγω τουρισμού, θα χάσουμε κι άλλα ποσοστά στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι άλλοι συμβουλάτορες του λένε «ναι», αλλά να μην ανησυχείς, ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα είναι νεκρός. Έτσι κι αλλιώς δεν μας πειράζει. Δεν έχουν αποφασίσει οι ίδιοι. Αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο να μην τις κάνει μέσα στο 2021.

SBS Greek: Όλα αυτά που μας λες δεν είναι και λίγο αποσταθεροποιητικά για την πορεία της οικονομίας;

Γιάνης Βαρουφάκης:  Ένα ναυάγιο δεν μπορεί να βουλιάξει. Έχουμε ναυαγήσει ως χώρα. Δ εν υπάρχει αυτή τη στιγμή βιώσιμη ελληνική οικονομία. Τα πάντα είναι τον πάγο. Είναι σαν να έχεις δώσει τεράστιες τις ποσότητες κορτιζόνης σε έναν καρκινοπαθή  για να νιώθει λίγο καλά, αλλά η κακοήθεια, ο όγκος δουλεύει και κάνει την κακή ζημιά από κάτω. Είναι απίστευτο αυτή τη στιγμή πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι.

Αλλά, δυστυχώς εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, έχει καταστρέψει την ελπίδα. Όταν βγήκε το 62% και μας έδωσε εντολή να πούμε όχι στην τρόικα, και εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τότε το ανέτρεψε, ανέτρεψε το λαό, και πήγε και είπε ναι στη τρόικα. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την πολιτική. Σου λέει ότι και να ψηφίσεις το ίδιο πράγμα γίνεται. Αυτό που λέει η τρόικα και η ολιγαρχία.

Το πρόβλημα είναι η Ελλάδα μπορεί να ξανασηκωθεί και θα ξανασηκωθεί αλλά χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο. Να του ξαναδώσουμε την ελπίδα ότι μπορεί. Αυτό προσπαθούμε ως ΜέΡΑ25 να κάνουμε.

SBS Greek: Ήσουν Έχεις κοντά δύο χρόνια ενεργό παρουσία, ως αντιπρόσωπος ενός τμήματος του λαού που σε έχει εκλέξει στη Βουλή, να είσαι ένας από τους τριακόσιους. Σε αυτά τα δύο χρόνια, τί είναι αυτό που έμαθες ο ενεργός πλέον πολιτικός; Είτε καλό είτε κακό, που δεν γνώριζες προηγουμένως ως ενεργός πολίτης και ως επιστήμονας;

Advertisement

Γιάνης Βαρουφάκης: Τίποτα. Πρέπει να σου πω δεν έμαθα κάτι που δεν ήξερα. Δυστυχώς όμως, επιβεβαιώθηκαν αυτά που ήξερα και τα είδα με τα μάτια μου και τα άκουσα με τα αυτιά μου. Είδα μία Βουλή η οποία πλέον είναι εξευτελισμένη, μία Βουλή η οποία δεν είναι η πηγή των νόμων. Δεν είναι η πηγή της εξουσίας όπως θα έπρεπε σε μία δημοκρατία. Σε μία δημοκρατία ο λαός εκλέγει τους εκπροσώπους και οι εκπρόσωποι αυτοί, εκ μέρους- εν ονόματι του λαού, νομοθετούν. Είναι η πηγή της ισχύος και της εξουσίας του Κράτους.

Αυτά δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Η Βουλή έχει γίνει πλέον ένα κουρέλι. Οι νόμοι έρχονται εκεί τελευταία στιγμή. Ξέρεις τι είναι να σου έρχεται τροπολογία που είναι ένα ολόκληρο νομοσχέδιο ουσιαστικά, των 800 σελίδων, πέντε λεπτά πριν να πρέπει να το ψηφίσεις;

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, βεβαίως, αν δεν το ψηφίσουν διαγράφονται,. Άρα το ψηφίζουν. Όταν ξέρεις ότι αυτός ο νόμος έχει γραφτεί στις Βρυξέλλες και έχει μεταφραστεί με Google translate ουσιαστικά, αυτό δεν είναι, δεν είναι ο λόγος για τον οποίο οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης έδωσαν το αίμα τους για να έχουμε ανεξάρτητο κράτος.

Αυτά τα γνώριζα βεβαίως και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είχα καμία όρεξη να φτιάξω πολιτικό κόμμα για να κατέβω στις εκλογές. Ούτε το 2015 ήθελα να γίνω υπουργός. Νομίζω ότι όσοι με ξέρετε το γνωρίζετε αυτό.

Απλά, σε μία δύσκολη στιγμή όταν η χώρα βουλιάζει πρέπει να κάνεις και εσύ κάτι, να πάψεις απλά να κάνεις κριτική και να μπεις μέσα και να προσπαθήσεις να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

Από τότε βλέπω τον εξευτελισμό του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, την έλλειψη εθνικής κυριαρχίας επί των εργαλείων του Κράτους, μία κατάσταση που είναι εξευτελιστική  για ένα τόσο γενναίο λαό όπως ο δικός μας. Πρέπει να πάρουμε πάλι τις τύχες στα χέρια μας.

Advertisement