ΚΟΙΝΩΝΙΑ
KINAΛ για Μικρασιατική καταστροφή: “Γενοκτονία, η οποία κορυφώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 με την πυρπόληση της Σμύρνης”
Ανακοίνωση του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του Κινήματος Αλλαγής για τα 99 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε το 1998 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ύστερα από πρόταση τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ως “Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος “ αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και στους πρόσφυγες Έλληνες της Μικράς Ασίας.
Γενοκτονία, η οποία κορυφώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 με την πυρπόληση της Σμύρνης από τα Κεμαλικά στρατεύματα, τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες. Μιας συστηματικής προσπάθειας εξαφάνισης του Ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία. Μιας απάνθρωπης εθνοκάθαρσης σε έναν πόλεμο εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.
1.500.000 περίπου πρόσφυγες έφτασαν στην πληγωμένη μητέρα Ελλάδα μέσα από κακουχίες, αρρώστιες, πείνα, θανάτους και κατόρθωσαν με την εργατικότητα τους και το προοδευτικό τους πνεύμα να διακριθούν και να συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόοδο της κοινωνίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ο αγώνας τους παράδειγμα για όλες τις γενιές.
Αυτήν την ιστορική μνήμη έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την αναδεικνύουμε διαρκώς ως τη μόνη ιστορική αλήθεια, διεκδικώντας από τη Διεθνή Κοινότητα την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την παραδοχή της εκ μέρους της γείτονoς χώρας. Η άρνηση της συμφιλίωσης με την ιστορική αλήθεια αποτελεί άρνηση και για τη συμφιλίωση με τις βασικές έννοιες της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών, του αλληλοσεβασμού και της δημοκρατίας.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για την ανάληψη πρωτοβουλιών διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και των εγκλημάτων των Τούρκων εις βάρος των λαών της Ημετέρας Ανατολής
Οι κλιμακούμενες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας καθιστούν αναγκαία τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και συμπαγούς εσωτερικού μετώπου και τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής.