ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Nάντια Γιαννακοπούλου: “Εμείς συζητάμε , οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης μοιάζουν να αυτοθαυμάζονται , όμως οι πολίτες ανησυχούν.”
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2022 τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας τη δευτερολογία της, τόνισε ότι η τεράστιας σημασίας πολιτική και οικονομική λειτουργία του προϋπολογισμού καθώς και η ίδια η φύση του, τόσο κατά την κατάρτιση αυτού όσο δε και κατά την ψήφιση του, επιβάλλουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σαφείς απόψεις και κριτικές, ανταλλαγή απόψεων.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι « η ζωή, η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και το μέλλον της χώρας επηρεάζονται από τους πίνακες, τους αριθμούς και τα στατιστικά που αποτυπώνονται σε αυτό εδώ το σχέδιο προς κύρωση. Οι ζωές όλων των Ελλήνων είναι όμως κάτι παραπάνω από απλά μαθηματικά, προσθέσεις και αφαιρέσεις. Πρέπει επομένως να δούμε αν πίσω από αυτά τα στοιχεία διασφαλίζεται ένα καλύτερο μέλλον , αν αμφισβητούνται θέματα για την ποιότητα ζωής και το εισόδημα των Ελλήνων. Αυτή είναι η αγωνία του ΚΙΝΑΛ και του νέου Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη.»
Τόνισε ιδιαίτερα ότι: « Η Ελλάδα ήταν ήδη μια ακριβή χώρα ήδη πριν τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού το 2021. Μάλιστα η Ελλάδα με την ύφεση και του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, βρέθηκε στην προτελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά μόνο από την Βουλγαρία, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι παρά την προβλεπόμενη “μαθηματική” ανάκαμψη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο αυξανόμενος πληθωρισμός να καταστήσει πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά οριστικά ουραγούς.
Να το πούμε πιο καθαρά;
Μιλάμε για φαινομενική ανάπτυξη των οικονομικών των πολιτών αλλά ταυτόχρονα περαιτέρω φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών.»
Κλείνοντας, η Βουλευτής υποστήριξε ότι, δυστυχώς, οδεύουμε σε ψήφιση ενός Προϋπολογισμού που στηρίζεται σε μια αφηρημένη αισιοδοξία και σε μία αμφισβητούμενη βάση μπροστά σε ένα απρόβλεπτο για πολλούς λόγους μέλλον.
Όλο το κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή όλες τις τοποθετήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022. Η τεράστιας σημασίας πολιτική και οικονομική λειτουργία του προϋπολογισμού καθώς και η ίδια η φύση του, τόσο κατά την κατάρτιση αυτού όσο δε και κατά την ψήφιση του, επιβάλλουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σαφείς απόψεις και κριτική, ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.
Ιδιαίτερα αυτό επιβάλλεται στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο που διαμορφώνεται από την συνεχιζόμενη πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τα φαινόμενα της ακρίβειας αλλά και τους κινδύνους από την κατάσταση στην Τουρκία που τροφοδοτεί παραπέρα επιθετικότητα. Ιδιαίτερα σ΄ αυτή την χρονική φάση που επικρατεί λόγω αυτών των παραγόντων αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητας.
Φέρουμε όλοι μας μια τεράστια ευθύνη. Η ζωή, η καθημερινότητα των πολιτών , αλλά και το μέλλον της χώρας επηρεάζονται από τους πίνακες, τους αριθμούς και τα στατιστικά που αποτυπώνονται σε αυτό εδώ το σχέδιο προς κύρωση. Οι ζωές όλων των Ελλήνων είναι όμως κάτι παραπάνω από απλά μαθηματικά, προσθέσεις και αφαιρέσεις. Πρέπει επομένως να δούμε αν πίσω από αυτά τα στοιχεία διασφαλίζεται ένα καλύτερο μέλλον , αν αμφισβητούνται θέματα για την ποιότητα ζωής και το εισόδημα των Ελλήνων. Αυτή είναι η αγωνία του ΚΙΝΑΛ και του νέου Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη.
Τίθενται επομένως ορισμένα καίρια ερωτήματα:
– Υπολογίστηκε στο παρόντα προϋπολογισμό ο παράγοντας άνθρωπος πίσω από τους αριθμούς ;
– Υφίσταται κάποιας μορφής κοινωνικός προϋπολογισμός και εάν ναι κατά πόσο αυτός κρίνεται επαρκής ;
– Ο προτεινόμενος κρατικός υπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022 που φέρεται προς κύρωση λαμβάνει υπόψη του και υπολογίζει το σύνολο των πολιτών ισότιμα και δη τους περισσότερο ευάλωτους εξ ημών ή λιγότερο ευνοούμενους ;
Απλά ερωτήματα δηλαδή που απασχολούν και θέτει ο μέσος πολίτης. Η μεσαία τάξη για παράδειγμα υπέστη μια πρωτοφανή εξαντλητική φορολόγηση από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα φαίνεται να στενάζει εκ νέου και από τη νεότερη. Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, η έλλειψη καυσίμων και ενέργειας, η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο, η τεράστια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές προϊόντων τρομάζουν τον απλό πολίτη.
Εμείς συζητάμε , οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης μοιάζουν να αυτοθαυμάζονται , όμως οι πολίτες ανησυχούν. Μιλάνε για τα τιμολόγια της ενέργειας που τρομάζουν , για την ακρίβεια όταν πάνε στο supermarket. Αυτή η ανησυχία και η δυσφορία δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα από την έδρα, ούτε με ενέσεις μιας αστήριχτης αισιοδοξίας. Απαιτούν προσγείωση, συγκεκριμένα μέτρα.
Η Κυβέρνηση νυχθημερόν διαλαλεί περί ανάπτυξης της οικονομίας 4,7%, έχοντας αναγάγει μάλιστα το ποσοστό αυτό σε σημαία της.
– Συνεχείς τυμπανοκρουσίες στην προσπάθεια της να πείσει μια μεγάλη μερίδα του κοινού που ανάπτυξη ακούει αλλά ανάπτυξη δεν βλέπει ή τουλάχιστον ανάπτυξη που να βελτιώνει την ζωή του.
– Εν μέσω ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης, οι μισθοί παραμένουν σε επίπεδα Βαλκανίων με το κόστος διαβίωσης να θυμίζει Λουξεμβούργο.
– Είναι προφανές ότι η ανάκαμψη για ένα μεγάλο μέρος των ευάλωτων ομάδων αλλά και για πολλούς από τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες όχι μόνο δεν έχει κάποιο πραγματικό αντίκρισμα αλλά μέσω της ακρίβειας οδηγεί σε ταχεία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους, όσο και αν θέλετε να πείσετε περί του αντιθέτου.
Η Ελλάδα ήταν ήδη μια ακριβή χώρα πριν τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού το 2021. Μάλιστα η Ελλάδα με την ύφεση και του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, βρέθηκε στην προτελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά μόνο από την Βουλγαρία, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι παρά την προβλεπόμενη “μαθηματική” ανάκαμψη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο αυξανόμενος πληθωρισμός να καταστήσει πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά οριστικά ουραγούς.
Να το πούμε πιο καθαρά;
Μιλάμε για φαινομενική ανάπτυξη των οικονομικών των πολιτών αλλά ταυτόχρονα περαιτέρω φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών.
– Επισημαίνω ξανά την πολύ σημαντική έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Εντοπίζει αύξηση χρεών, εκτεταμένη ανασφάλεια, εύθραυστη βιωσιμότητα και κίνδυνο μαζικών «λουκέτων» των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κατά την επιστροφή της οικονομίας σε σχετικά ομαλές συνθήκες και την απόσυρση των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις. Δεν άκουσα πειστικές απαντήσεις, μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης Ενός χώρου που έχει υποφέρει με τις όποιες αντοχές να έχουν πια εξαντληθεί.
– Αναρωτιέμαι εύλογα πως γίνεται το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ 6,9% να είχαμε αύξηση των φορολογικών εσόδων 4,7% και το 2022 με ανάπτυξη 4,5% να έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων 7,5%.Μόνο με αύξηση της έμμεσης φορολογίας επιτυγχάνεται αυτό, κάτι το οποίο βεβαίως όλοι μας γνωρίζουμε ποιους πλήττει περισσότερο.
– Την ίδια ώρα η πρόβλεψη για αύξηση των δαπανών στις συντάξεις είναι μόλις 50 εκ. ευρώ. Όταν μάλιστα οι συνταξιούχοι μετά την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Ας όψεται. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ, οι οποίοι υπολογίζονται περί τις 800.000 θα λάβουν από 250 ευρώ εν είδει δώρου για να περάσουν τις εορτές των Χριστουγέννων. Παρόμοια τακτική μιας κυβέρνησης που θέλει να εμφανίζεται ως Κυβέρνηση δήθεν μεγάλων μεταρρυθμίσεων με αυτή της αυτοαποκαλούμενης Προοδευτικής Αριστεράς, τα οποία βέβαια ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε στηλιτεύατε και χαρακτηρίζατε ως “χάνδρες για τους ιθαγενείς”.
– Οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας προβλέπονται και αυτές μειωμένες κατά 200 εκ ευρώ με δικαιολογία την προσδοκία της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης και ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. Πως και με τι όρους εργασίας θα επιτευχθεί αυτό, ουδείς το γνωρίζει.
Εν κατακλείδι. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι αριθμοί μόνο. Είναι συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να σέβονται την ανθρώπινη διάσταση. Αποτελεί ένα σχέδιο δράσης που θα πρέπει να θέσει στον πυρήνα του τον απλό πολίτη, προστατεύοντας τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καθώς και τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάνοντας ισότιμα όλους μέρος της όποιας ανάπτυξης.
Δυστυχώς δεν το βλέπουμε αυτό, ούτε έχω πειστεί από όσα ακούσει. Δυστυχώς οδεύουμε σε ψήφιση ενός Προϋπολογισμού που στηρίζεται σε μια αφηρημένη αισιοδοξία και σε μία αμφισβητούμενη βάση μπροστά σε ένα απρόβλεπτο για πολλούς λόγους μέλλον.
Γι’ αυτό ασκούμε κριτική και όχι από αντιπολιτευτική συνήθεια.
Γι’ αυτό και δεν θα τον ψηφίσουμε πλην των αμυντικών δαπανών.