ΓΝΩΜΕΣ
Νεκταρία Τσάμη: Είναι καιρός να βάλουμε την πολιτική μπροστά για να εκφράσουμε τους νέους που ψάχνουν διέξοδο στα προβλήματα τους.
Νέα γενιά: προβληματισμοί προς σκέψη
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια ζούμε με το βάρος που έχει φέρει η οικονομική κρίση στις ζωές μας και συνεχίζουμε καθημερινά να βιώνουμε τις επιπτώσεις της. Εδώ και δύο χρόνια, η χώρα δοκιμάζεται ξανά εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας. Η νέα αυτή υγειονομική κρίση έχει καταφέρει να απομονώσει τους Έλληνες πολίτες γεμίζοντάς τους με ακόμη περισσότερη ανασφάλεια και αγωνία για το εγγύς μέλλον. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, έχουν αναδυθεί σοβαρά προβλήματα σε νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας όπως είναι η υγεία, η παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κοινωνικά κινήματα, τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον κ.α. και δεν μπορούμε να γυρνάμε άλλο την πλάτη σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Ως νέα γενιά που μεγαλώσαμε και ενηλικιωθήκαμε μέσα σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είδαμε όλα όσα ονειρευτήκαμε, όλα όσα προσδοκούσαμε να καταρρέουν. Πληρώσαμε το τίμημα της κρίσης βλέποντας τους φίλους μας, τους συμφοιτητές μας να φεύγουν στο εξωτερικό δίχως να έχουν άλλη επιλογή. Στον τομέα της εργασίας όπου οι μορφές απασχόλησης τείνουν να αλλάζουν συνεχώς, ήρθε να προστεθεί και η εξ αποστάσεως εργασία. Άρχισε στην εποχή της πανδημίας να διαμορφώνεται μια νέα κουλτούρα όπου οι εργαζόμενοι μετατράπηκαν σε ψηφιακούς νομάδες. Με τα ποσοστά ανεργίας στον νεαρό πληθυσμό να παραμένουν ακόμα υψηλά και ταυτόχρονα με την γενικότερη εργασιακή επισφάλεια που επικρατεί παρατηρείται εξάρτηση των νέων από τους μεγαλύτερους γεγονός που δημιουργεί ολέθριες συνέπειες σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τα νεαρά άτομα επιστρέφουν στα σπίτια των γονιών αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης γεγονός που συμπαρασύρει την ενηλικίωση τους.
Αλλαγές είδαμε και στον κλάδο της εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές υποχρεώθηκαν ξαφνικά να μαθαίνουν μέσα από μια οθόνη χωρίς να γνωρίζουν τους πολυπαραγοντικούς κινδύνους που επιφέρει αυτή η νέα πραγματικότητα. Τα τεχνολογικά μέσα έχουν εισβάλει με ραγδαίο τρόπο στις ζωές όλων και έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξία της προσωπικής επαφής, την αξία της επικοινωνίας και την αξία της κοινωνικοποίησης. Παράλληλα, εξοβελίζονται οι Κοινωνικές Επιστήμες και οι Τέχνες από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τη στιγμή που η χώρα μας μαστίζεται από την ανθρωπιστική κρίση.
Σε επίπεδο πολιτικής, ένα μέρος μιας ολόκληρης γενιά πολιτών έχει επιλέξει να απέχει από τα κοινά ενώ ένα άλλο μέρος έχει στραφεί προς την άκρα δεξιά στοχεύοντας να εκφράσει έτσι τον θυμό και την αναξιοπιστία του προς τους πολιτικούς θεσμούς. Δεν παύει να είναι μια γενιά που έχει δοκιμαστεί σοβαρά και έχει δικά της προβλήματα, αγωνίες και φόβους για το αύριο. Έχει όμως ευαισθησίες και άποψη για όσα συμβαίνουν και αυτά τα είδαμε μέσα από την ενεργό συλλογική της δράση για την υπεράσπιση της Κοινωνιολογίας και των τεχνών, για το meToo, για την κλιματική αλλαγή. Η γενιά μας χρειάζεται κάποιον να την ακούσει, να πιστέψει στις δυνατότητές της και να της δώσει κίνητρα και ίσες ευκαιρίες για να συνεχίσει το έργο της.
Για να απαντήσουμε λοιπόν στις προκλήσεις της δικής μας εποχής, είναι ανάγκη να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η Κοινωνία των Πολιτών έχει ανάγκη από ανθρώπους ενεργούς, ορθολογικά και κριτικά σκεπτόμενους, ικανούς να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε τον δρόμο στη συμμετοχή της νέας γενιάς, της γενιάς του μέλλοντος. Να ξαναφέρουμε τον πολίτη και πάλι στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή και δημιουργό της δικής του ζωής. Μιας ζωής που του αξίζει να την ζει χωρίς εξαρτήσεις και να τον γεμίζει με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Τις καλύτερες ημέρες κάποιοι από εμάς δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα αλλά για να τις ζήσουμε χρειάζεται εμείς να τις φέρουμε κάνοντας αλλαγές από τη βάση. Είναι καιρός να βάλουμε την πολιτική μπροστά για να εκφράσουμε τους νέους που ψάχνουν διέξοδο στα προβλήματα τους.
Τσάμη Νεκταρία
Κοινωνιολόγος Msc