ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόωρες Κάλπες: Τα σενάρια υπό τον φόβο ενός δύσκολου καλοκαιριού
Μέσα στο καλοκαίρι – με επικρατέστερο σενάριο το διάστημα μετά τον Δεκαπεντάγουστο – ο Πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών.
Θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την συνταγματική της θητεία ή θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;
Στην υλοποίηση αυτού του σεναρίου των πρόωρων εκλογών καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι.
Αποτρεπτικός παράγοντας για παράδειγμα θα ήταν αν η χώρα ξαναζούσε τον εφιάλτη του περασμένου Αυγούστου με τις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος προέβλεψε ένα “σκληρό καλοκαίρι”, επικαλούμενος τις μετεωρολογικές προγνώσεις που δείχνουν, όπως είπε, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι “hotspot της κλιματικής κρίσης”.
Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας θα είναι και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, παρ’ ότι συνήθως στις μεγάλες κρίσεις οι πολίτες “συσπειρώνονται” γύρω από την κυβερνητική παράταξη.
Στον σχεδιασμό για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο μεγάλο… “asset” είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας αλλά και η καλή τουριστική περίοδος, η οποία, για πρώτη φορά μετά το 2019, αναμένεται να αποφέρει αυξημένα έσοδα.
Παράλληλα, όσοι εισηγούνται εκλογές μετά το καλοκαίρι, έχουν στο νου τους τον ίσως δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Την παράταση της ενεργειακής κρίσης που θα δοκιμάσει περισσότερο τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Κάποιοι όμως, από το επιτελείο του Πρωθυπουργού επιμένουν οι εκλογές να γίνουν σε βάθος ενός έτους απο τώρα και πως αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι προς όφελος της κυβερνητικής παράταξης, καθώς εκτιμούν ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και θα έχει επέλθει μια σχετική κανονικότητα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Επιπλέον ως τότε θεωρούν ότι θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την υλοποίηση των βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κ.α. Δράσεις που εκτιμούν ότι θα είναι το “όχημα” για να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα υπέρ της κυβέρνησης, μετά τις σκληρές δοκιμασίες που δημιούργησε πρώτα η πανδημία και μετά η ενεργειακή κρίση.
ΠΗΓΗ newsit.gr