Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στην κατανομή των εκλογικών εδρών φέρνει η απογραφή – Ποιοι κερδίζουν; Ποιοι χάνουν;

Published

on

Η απογραφή πληθυσμού, πέρα από την ανάδειξη του δημογραφικού ως ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα της γενιάς μας, φέρνει και αλλαγές στον εκλογικό χάρτη αφού αρκετές περιφέρειες χάνουν έδρες, ενώ αντίθετα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα φαίνεται να κερδίζουν έδρες και μάλιστα, οι 7 μονοεδρικές, αυξάνονται, στις 10. 

Έτσι, -1 έδρα προβλέπεται για την Πέλλα και την Πιερία που σήμερα έχουν 4 έδρες, το Κιλκίς που θα γίνει δικομματικός από τριμερής νομός, ενώ οι Σέρρες θα χάσουν 2 έδρες και θα εκλέξουν μόνο 4 βουλευτές από 6.

Στην Κοζάνη  επίσης μειώνονται οι έδρες από 5 σε 4 , όπου ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 4.200 άτομα, το ίδιο και στον Νομό Μαγνησίας, από 6 σε 5, στην Φθιώτιδας το ίδο ενώ Καστοριά και Θεσπρωτία κινδυνεύουν να γίνουν μονοεδρικές περιφέρειες.

Η Α Αθηνών φαίνεται πως χάνει μια έδρα, από 14 σε 13 ενώ αντίθετα μεγάλη είναι η αύξηση σε Νότια και Ανατολική Αττική με τις υποπεριφέρειες να κερδίζουν από 2-4 έδρες.

Στην Α Θεσσαλονίκης αναμένεται αύξηση 4 εδρών, από 16 γίνονται 20 και αυτό φαίνεται να ευνοεί ιδιαίτερα τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ που διπλασιάζει τα ποσοστά του στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκλέξει 3 βουλευτές με τα “μολύβια” να παίρνουν “φωτιά” στα επιτελεία των υποψηφίων. Στη Β Θεσσαλονίκης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα υπάρξουν αλλαγές ενώ η Ανατολική Αττική αυξάνει σίγουρα τις έδρες της καθώς στην “πάλαι ποτέ” Β Αθηνών παρατηρείται σημαντική αύξηση του Πληθυσμού έτσι οι υποψήφιοι που “μάχονταν” για την έδρα, πλέον γίνονται υποψήφιοι που “μάχονται” για τις έδρες που αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ το οποίο διπλασιάζει σε όλη την Ελλάδα τα ποσοστά του και μέχρι τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, φαίνεται πως θα έχουμε ξανά, την Κρήτη να “πρασινίζει”.

Σημειώνεται εδώ πως ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών κατά βάση, μειώθηκε στην Ελλάδα ενώ αντίθετα, η αστικοποίηση συνιστά φαινόμενο των ημερών μας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η μετεγκατάσταση κατοίκων από λαϊκές και αγροτικές περιοχές της Β Θεσσαλονίκης σε περισσότερο αστικές περιοχές της ίδιας περιφέρειας. Το ίδιο και στην Αττική με την Β Αθηνών (πάλια ονομασία με πολλές επιμέρους υποπεριφέρειες σήμερα) .

Advertisement