ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τα χρίσματα τα δίνουν οι πολίτες
Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να απέχουν σχεδόν 12 μήνες έχει ανοίξει ξανά μία μεγάλη κουβέντα για τα κομματικά χρίσματα σε υποψηφίους σε κάθε βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Άραγε όμως σε τι οφελεί τις κοινωνίες η κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Άξονας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών δεν πρέπει να είναι η κομματική στήριξη, αλλά οι ανάγκες των κοινωνιών και ποιός μπορεί να τις καλύψει.Η Αυτοδιοίκηση οφείλει πρώτα από όλα στους πολίτες να είναι ολοκληρωτικά ανεξάρτητη και η δράση της να μην μπαίνει στα στενά όρια και την λογική της εκάστοτε “γραμμής”.
Άλλωστε οι “γραμμές” στις τοπικές κοινωνίες μόνο καλό δεν έκαναν. Μάλιστα κάποιοι επωφελούμενοι τα χρίσματα – χωρίς να εννοώ μόνο τους υποψηφίους και χωρίς να ακυρώνω το έργο κανενός- είδαν τον εαυτό τους ως κομματάρχες του ’60, απορρίπτοντας αντιδημοκρατικά οποιαδήποτε άλλη άποψη και κριτική.
Πρώτος από όλους ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τρέχουσα περίοδο που είναι τόσο μακριά, αλλά τόσο κοντά από τις εκλογές από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης μίλησε για αποκομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς την μορφή της επιρροής από το αθηναϊκό κράτος.
Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην Δημοκρατία έχουν οι πολίτες και αυτό ας γίνει αντιληπτό από όλους, χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν, αλλά” και οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματα τους. Απλά και κατανοητά.