Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΘΕΜΑ: Ο “μύθος” του νέου “ελληνικού θαύματος” της οικονομίας και … ο Κώστας Σημίτης

Published

on

Συλλογική επιμέλεια θέματος για το “The Socialist” : Παντελής Ευθυμίαδης, Γίωργος Ανδρεάδης, Μαρία Παπαποστόλου

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζώντας σε ένα προσωπικό “bubble” – φαίνεται περίτρανα από την πρόσφατη τυχαία και όχι σκηνοθετημένη συνάντησή του με ελληνίδα καταναλώτρια σε σουπερ μάρκετ την οποία … προέτρεψε να αγοράσει καλλυντικά γιατί “είναι φθηνότερα” – κυκλοφορεί με τον “Economist” παραμάσχαλα για να αποστομώσει τους επικριτές του…

Κάνει ένα σημαντικό λάθος όμως. Πέρα από την δεδομένη εξαιρετική πολιτική επικοινωνία που του έχει διασφαλίσει η συνεργασία του με ανθρώπους όπως λ.χ ο Γκρίνμπεργκ, τα δεδομένα είναι αμείλικτα.

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, του οποίου το έργο και τα πολιτικά βήματα διεύρυνσης στο “κέντρο” ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια εδώ και χρόνια η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τονίζοντας πως η Ελληνική Οικονομία, βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και τον εξωτερικό δανεισμό με αποτέλεσμα αυτή η εικόνα που παρουσιάζει ο “Economist” να είναι πλασματική.

η Eurobank προχθές να επιβεβαιώσει την απαισιοδοξία του κ. Σημίτη, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% στη διάρκεια του 2023 – για πρώτη φορά μετά από το 2020. Και ίσως η ελληνική οικονομία πέρυσι να αναπτύχθηκε περισσότερο από την ευρωπαϊκή και εφέτος να κινηθεί επίσης σε καλύτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά βασικά η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Είναι το ίδιο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2009 με το χρέος της Ελλάδας να είναι το 3ο μεγαλύτερο παγκοσμίως στα 450δισ.ευρώ – θυμίζουμε εδώ πως ο Γ.Α.Παπανδρέου πήγε στο Καστελόριζο με το χρέος να είναι στα 347δισ. ευρώ το μακρινό – αλλά και κοντινό – 2010!

Με λίγα λόγια οδηγούμαστε μαθηματικά σε νέα πτώχευση

Και αυτό γιατί είναι σαφές πως τα μεγαλεπήβολα Project ανάπτυξης της ΝΔ που από το 2019 είχε προαναγγείλει μπήκαν στον “πάγο” λόγω πανδημίας, μα δεν βγήκαν ποτέ από την κατάψυξη. Η λεγόμενη απολιγνιτοποίηση είναι “Φιάσκο” καθώς πέρα από την σημαντική οικονομική ζημια, παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης, το μόνο που πέτυχε είναι η οικονομική δυσπραγία στην Δυτική Ελλάδα και η αύξηση του δανεισμού ενέργειας από χώρες της Βαλκανικής. Ένα Νεοφιλελεύθερο outsource το οποίο λάβωσε την οικονομία της χώρας!

Τι γίνεται με το λεγόμενο Project υδρογονανθράκων;

Από τις 22 Φεβρουαρίου βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης το Ramform Hyperiοn το μεγαλύτερο σκάφος της PGS. Μιας κοινοπραξίας Ελληνικών συμφερόντων με την EXON, με στόχο ανεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Advertisement

Με τον εξοπλισμό που διαθέτει χαρτογραφεί το υπέδαφος προκειμένου στη συνέχεια να εντοπιστούν με ευκρίνεια οι στόχοι που πιθανόν να κρύβουν κοιτάσματα.

Το σκάφος κινείται περισσότερο προς τα νοτιοδυτικά των δύο παραχωρήσεων που βλέπουν προς τη Λιβύη. Οι περιοχές εκείνες προφανώς έχουν το γεωλογικό ενδιαφέρον. Αλλά εδώ να θυμίσουμε την Ζάκυνθο, την περίπτωση των οικοπέδων στην Μεσσηνία και το Ν.Α Αιγαίο που όχι μόνο έχουν παγώσει μα φαίνεται πως “υπογείως” τείνουν να περάσουν προς το παρόν στο περιθώριο.

Αγκομαχούν οι Ελληνικές Εξαγωγές

Στο όριο της ψυχολογίας του “θετικού” κινήθηκαν πέρισυ οι Ελληνικές εξαγωγές. Δεδομένης της ακρίβειας και του κόστους παραγωγής στην Ελλάδα και της πλήρης αδιαφορίας για τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της χώρας, με δεδομένη την έλλειψη βιομηχανικής παραγωγής, η Ελλάδα δυσκολεύεται να “ανασάνει”

 ΟΛΟ και περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές αρχίζουν και μιλούν δημόσια πλέον δηλώνοντας με ευθύτητα πως το master plan των επενδύσεων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση μάλλον δεν προχωράει…