Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

EKTAKTO: Φλέγεται η Μ.Ανατολή – Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό – Τι προβλέπει η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ;

Published

on

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΑΒΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ώρα μηδέν στην Μέση Ανατολή. Μια ώρα που την βλέπαμε εδώ και καιρό να έρχεται μα δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισε “μονόπλευρα” τις εξελίξεις.

*Το ρεπορτάζ είναι διαρκές, όλες οι πληροφορίες ελέγχονται και δεν επιβεβαιώνονται απόλυτα σε αριθμούς.

Περίπου 500 Drones από το Ιράν αναμένεται να φτάσουν σε 3 κύματα στο Βόρειο Ισραήλ, αναμένοντας να πλήξουν την χώρα ως απάντηση στην βομβιστική επίθεση του Ισραήλ στην Ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό, την στιγμή μάλιστα που γράφονται αυτές οι γραμμές τώρα, που το Ισραήλ προχωρά σε εχθροπραξίες στον χώρο του Λιβάνου.

Μήνες μετά την επιχείρηση “διάλυσης” της Λωρίδας της Γάζας , μιας επιχείρησης που διεξήχθη με εντολή Νετανιάχου μετά την δειλή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στον χώρο του Ισραήλ, οι πληγές στην Μ.Ανατολή είναι ανοιχτές, καθότι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι έχασαν την περιούσια τους, εκτοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση ενώ μάλιστα πάνω από 400.000 παιδιά λογίζονται στους νεκρούς και εκτοπισμένους της Ισραηλινής επίθεσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη.

Κινητικότητα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή για να αποκρούσουν την Ιρανική επίθεση: Λευκός Οίκος – “ΑΚΛΟΝΗΤΗ στήριξη στο Ισραήλ”

Η ρητορική των Αμερικανών έχει σκληρύνει από χθες το βράδυ. Υπολογίζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η αθρόα συμμετοχή στρατευμάτων στον χώρο του Ισραήλ για την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενη μαζική κινητοποίηση του Ιράν και συμμάχων της χώρας.

Τι γίνεται σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης; Πως μπορεί να συμμετάσχει η Ελλάδα στον πόλεμο Ιράν-Ισραήλ;

Μετά την απειλητική ανακοίνωση του Ιράν προς τις προσκείμενες χώρες στο Ισραήλ: “Όποια χώρα βοηθήσει μέσω ανοιχτού ενάεριου χώρου για να διευκολύνει το Ισραήλ, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά” .Υπενθυμίζεται εδώ το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που προβλέπει στήριξη της χώρας-συμμάχου από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην συμμαχία -ΚΑΙ της Ελλάδας. Το σημείο-κλειδί στο Βορειοατλαντικό Αμυντικό Σύμφωνο όμως είναι το περίφημο άρθρο 5, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ένα μέλος, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να συστρατευθούν. Η μόνη χώρα που το έχει ενεργοποιήσει ως τώρα είναι οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό οδήγησε στην αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και όπου χρειάστηκε για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το άρθρο 5 έχει κατά βάση λειτουργήσει ως τώρα αποτρεπτικά.

Τι ορίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Advertisement


Κάθε χώρα που ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει συμφωνήσει ότι αυτή η μορφή αλληλεγγύης βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της Συνθήκης, καθιστώντας ουσιαστικά το άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα βασικό στοιχείο της Συμμαχίας.

Το άρθρο 5 προβλέπει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για να βοηθήσει τον Σύμμαχο που υπέστη την επίθεση.

«Τα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και κατά συνέπεια συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, καθένα από αυτά, κατά την άσκηση του δικαιώματος για ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το μέρος ή τα μέρη που δέχονται τέτοια επίθεση προχωρώντας άμεσα, μεμονωμένα και σε συνεννόηση με τα άλλα μέρη, τις ενέργειες που κρίνει αναγκαίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού.

Κάθε τέτοια ένοπλη επίθεση και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα αυτής θα αναφέρονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά τερματίζονται όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συνθήκη του ΝΑΤΟ.

Τι ορίζει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ


Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, το άρθρο 4 σημαίνει ότι «τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί» εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».

Σαφώς, αυτό φαίνεται να ενέχει έναν πολύ μικρότερο κίνδυνο σημαντικής κλιμάκωσης και διεύρυνσης της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία- κάτι για το οποίο οι τελευταίες εξελίξεις ευνόητα έχουν προκαλέσει φόβους

Advertisement

Aνοίγουν τα καταφύγια για πολίτες στην Χάϊφα

To B.Ισραήλ αναμένεται να βομβαρδιστεί από τα Drones του Ιράν νωρίς τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου. Ανοίγουν τα υπόγεια καταφύγια για πολίτες στην Χάϊφα-σημαντικό βιομηχανικό κέντρο του Ισραήλ.